Minevata natanko dve leti od požara v vrhniškem Kemisu. Foto: BoBo
Minevata natanko dve leti od požara v vrhniškem Kemisu. Foto: BoBo

V civilni iniciativi Ekovrh med drugim menijo, da so državne institucije z odzivom v primeru Kemis poslale slabo sporočilo podobnim podjetjem po Sloveniji. Najnovejši rezultati vzorčenja tal ob podjetju Kemis kažejo, da nekatere kovine, denimo svinec, kadmij, nikelj in kobalt, še presegajo mejne oziroma opozorilne vrednosti. Kemijsko stanje potoka Tojnice pa je dobro.

Problematika onesnaženja na tistem območju je sicer širša, saj so viri onesnaženja lahko tudi neurejena kanalizacija in kmetijska dejavnost. Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je potrdil, da bodo vseeno nadaljevali monitoring, čeprav je upravno sodišče odpravilo odločbo Agencije RS za okolje (Arso). V povezavi s poslovanjem je Šimec dejal, da obratujejo vse njihove naprave, skladišče je polovično zasedeno.

"Dejstvo je, da smo leto začeli z izgubo, zadnji meseci pa kažejo na minimalni dobiček," je pojasnil direktor Šimenc in znova zavrnil poglavitne očitke civilne iniciative Ekovrh.

Kršitev okoljevarstvenega dovoljenja?

Iniciativa namreč vztraja v prepričanju, da je Kemis poškodovani objekt obnovil nezakonito, saj ni pridobil gradbenega dovoljenja, in da je kršil okoljevarstveno dovoljenje, a za to ni bil sankcioniran. "S tem je bilo potencialnim onesnaževalcem v Sloveniji poslano sporočilo, da če se zgodi požar, ne bodo odkrili krivca, ne bodo našli odgovornega in ga ne bodo sankcionirali, zato pa se požari ponavljajo," je dejal okoljevarstvenik iz iniciative Andrej Markovič.

Zato si bodo še naprej prizadevali za priznanje statusa stranskega udeleženca v vseh inšpekcijskih postopkih zoper Kemis. Upravno sodišče jim je v povezavi s postopki gradbene inšpekcije že trikrat pritrdilo in zadevo trikrat vrnilo v ponovno odločanje. Če se zadeva ne bo premaknila z mrtve točke, razmišljajo, da bi o zadevi obvestili tudi Evropsko komisijo.