Eko sklad bo sofinanciral do 50 odstotkov naložbe, v vsakem primeru pa bo višina subvencije nominalno omejena. Foto: BoBo
Eko sklad bo sofinanciral do 50 odstotkov naložbe, v vsakem primeru pa bo višina subvencije nominalno omejena. Foto: BoBo

Z razpisom želijo spodbuditi naložbe v starejših stanovanjskih stavbah z namenom zmanjšanja rabe energije in zmanjšanje čezmerne onesnaženosti zraka s PM10 delci na območjih občin Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Trbovlje in Zagorje, so sporočili s sklada.

Spodbude za naložbe v eno- in dvostanovanjskih stavbah ter posameznih stanovanjih bodo namenjene za vgradnjo toplotne črpalke za centralno ogrevanje, priključitev starejše stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije, vgradnjo energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva, toplotno izolacijo pročelja in strehe, vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka in celovito obnovo starejše stanovanjske stavbe.

V okviru javnega poziva za energijsko sanacijo večstanovanjskih stavb pa bodo subvencije namenjene za nove naložbe v toplotno izolacijo pročelij in streh. Dodeljene pa bodo le za nove naložbe, ki se bodo začele izvajati po oddaji vloge za pridobitev po javnem pozivu, opozarjajo na skladu.

Višina subvencije je pri večini ukrepov omejena na do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, hkrati pa je za vsak ukrep določena omejitev v nominalnem znesku. Ob tem bo Eko sklad občanom ponudil tudi možnost najema ugodnega posojila ob hkratni pridobitvi subvencij za naložbe, ki lahko združujejo enega ali več različnih ukrepov, ki jih Eko sklad sofinancira, so še zapisali.