Ponoči je burja razkrila nekaj streh, v občini Ilirska Bistrica tudi stanovanjski objekt. Ker bodo sunki vetra še močnejši, se ljudje bojijo, da bo škode še več. Foto: MMC RTV SLO
Ponoči je burja razkrila nekaj streh, v občini Ilirska Bistrica tudi stanovanjski objekt. Ker bodo sunki vetra še močnejši, se ljudje bojijo, da bo škode še več. Foto: MMC RTV SLO
Burja
Veter otežuje hojo na prostem. Foto: MMC-jev uporabnik mehanik
Burja
V Vipavski dolini bo burja najmočnejša od danes ponoči do četrtka dopoldne, ko bo predvidoma dosegala hitrosti do 200 kilometrov na uro. Foto: MMC RTV SLO
Posledice orkanske burje
Burja in sneg po državi

Najhujše razmere so na Goriškem in Vipavskem. Burja je pihala 160 kilometrov na uro z rekordnimi sunki 200 kilometrov na uro in je v kombinaciji z močnim sneženjem povzročila ogromno materialno škodo: odneslo je na desetine streh, na stotine polomljenih dreves pa je mečkalo tudi avtomobile. Veliko šol in vrtcev na Primorskem je bilo zaprtih.

Burja bo počasi slabela
Zaradi napovedi močnega vetra za območje Primorske do četrtka zjutraj velja najvišja stopnja vremenske ogroženosti, ki jo je razglasila agencija za okolje.

Ponoči bo burja po napovedih vremenoslovcev sicer slabela, a bo veter gradil snežne zamete. Še bo snežilo, padavine pa bodo zjutraj ponehale na Primorskem, čez dan pa tudi v notranjosti države.

Na Goriškem naj varčujejo z vodo
Na Goriškem imajo zaradi občasnih prekinitev dobave elektrike težave pri oskrbi s pitno vodo. Na črpališču Mrzlek ne morejo načrpati dovolj velikih količin vode za oskrbo vseh prebivalcev Goriške in Goriških Brd. Zato družba Vodovodi in kanalizacija prebivalce poziva k varčevanju in preventivnemu prekuhavanju vode.

Iz električnega omrežja je zaradi orkanske burje zjutraj izpadlo nekaj daljnovodov. Vzdrževalcem je popoldne uspelo popraviti napake na daljnovodih Gorica-Ajdovščina, Gorica-Plave in Plave-Anhovo, še vedno pa ne obratuje daljnovod Plave-Doblar, so sporočili iz Elektra Slovenije.

Burja je na Goriškem do zdaj povzročila veliko materialne škode. Ob tem na srečo ni bilo hudih nesreč, zato ni huje poškodovanih ljudi ali reševalcev. V novogoriškem zdravstvenem domu pa so oskrbeli nekaj lažje poškodovanih zaradi padcev, odtrganih predmetov in padajočih zlomljenih vej. Na Obali nevarnost poledice
S Policijske uprave Koper opozarjajo, da je zaradi ledenega dežja in temperatur pod lediščem na območju Obale nevarnost poledice. Zaradi dežja, ki ponekod prehaja v leden dež, so ceste spolzke tudi v neposredni bližini morja. Avtocesta v smeri Ljubljane je zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina, promet po regionalni cesti pa poteka počasi. Sneženje se je okrepilo tudi v zaledju obalnih občin, še vedno pa piha močna burja, ki z izjemo nekaj podrtih dreves ni naredila večje materialne škode.

Dopoldne je zaradi motenj na prenosnem omrežju tudi na Obali izpadla električna energija. Izpadli so vsi trije transformatorji v razdelilni transformatorski postaji Koper, ponovno oskrbo z električno energijo so v družbi Elektro Primorske vzpostavili v slabih dveh urah. V tem času je bilo brez dobave električne energije 16.327 odjemalcev.

Valovi so dosegli tudi tri metre
Koprsko pristanišče je za vplutja in izplutja ladij do preklica zaprto, Luka Koper je bila sicer zaprta tudi ponoči. Na oceanografski boji so izmerili valove, ki so dosegli tudi tri metre. Na koprski izpostavi uprave za zaščito in reševanje zato opozarjajo, da je predvsem ponoči in dopoldne še pričakovati visoko valovanje morja.

Ste v objektiv ujeli besnenje vetra ali zasneženo pokrajino? Fotografije, videoposnetke in druge vtise lahko z nami in drugimi uporabniki delite na Mojem spletu.

Poleg burje tudi sneg na Ajdovskem in Vipavskem

Na Ajdovskem in Vipavskem pa imajo v zadnjih urah vse več težav zaradi sneženja. Poleg hitre ceste, ki je na odseku Razdrto-Selo zaprta že od torka zvečer, so občasno zaradi izjemno slabe vidljivosti, ko burja nanaša sneg na cestišče, zaprte tudi magistralne ceste na tem območju.

Na Štajerskem in v Prekmurju ceste normalno prevozne
Sneži tudi na Dolenjskem in Kočevskem, ponekod je v dobrih 24 urah zapadlo do 70 centimetrov snega. Kljub temu v prometu ni večjih težav, najslabše je na cesti Novo Mesto-Metlika na klancih čez Gorjance.

Močno sneži na območju Gorenjske in Koroške, a hujših nesreč policisti ne opažajo. Predvsem zaradi močnega vetra na cestah nastajajo nevarni večji nanosi snega. Na Štajerskem in v Prekmurju je zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, ceste pa so kljub sneženju normalno prevozne.

Prve ocene o škodi v naslednjih dneh
Največje slovenske zavarovalnice - Adriatic Slovenica, Zavarovalnica Maribor in Zavarovalnica Triglav že sprejemajo prve prijave škod zaradi burje. Prve ocene o škodi bodo znane v naslednjih dneh, saj cenilci na terenu še ocenjujejo škodo, ki jo zaradi burje povzročajo predvsem padci vej, izruvana drevesa in padci različnih predmetov. Na nekaterih področjih, kjer je burja izredno močna, pa ogledi in ocene škode zaradi varnosti še niso mogoči.


Posledice orkanske burje
Burja in sneg po državi