Pri gašenju je pomagal helikopter Slovenske vojske, aktivirana pa je bila tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Foto: Karin Zorn (Radio Koper)
Pri gašenju je pomagal helikopter Slovenske vojske, aktivirana pa je bila tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Foto: Karin Zorn (Radio Koper)
Požar in eksplozije na Sveti gori

Po besedah vodje intervencije in poveljnika operativne enote novogoriške gasilske enote Simona Vendramina, se je požar razvil na cesti v bližini Grgarja v smeri proti Sveti gori na nedostopen teren. Ob tem je pojasnil, da je širjenje požara še dodatno pospeševal veter.
"Požar je na nekaterih predelih prešel tudi na krošnje dreves, zato je hitrost širjenja toliko večja," je pojasnil. Cesta Čepovan-Nova Gorica je bila tako zaradi požara pri Grgarju zaprta.

Na terenu je bilo 75 gasilcev iz vseh gasilskih društev goriške regije. Požar je sicer zajel borov gozd nad cesto, ki pelje iz Solkana pri Novi Gorici do kraja Grgar. V požaru so odjeknile vsaj tri eksplozije, saj se je ogenj razširil na terenu, kjer je veliko ostankov neeksplodiranih ubojnih sredstev, predvsem iz 1. svetovne vojne. Ob tem pa na srečo ni bilo nobenih poškodb.
Požar nocoj še ne bo obkoljen
Glede na kraj, kjer se je požar začel, Vendramin ocenjuje, da je požar povzročil odvržen cigaretni ogorek ali pa odprti ogenj, ob tem ne izključuje niti požiga.

Požar so gasili gasilci iz društev JZ GRD Nova Gorica, PGD Nova Gorica, Avče, Čepovan, Dornberk, Kostanjevica in Šempeter. Pomagal jim je helikopter Slovenske vojske, aktivirana pa je bila tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Požar naj bi se začel na regionalni cesti Nova Gorica-Grgar, zaradi vetra pa se je hitro razširil in dosegel krošnje dreves spodnjega dela Svete gore.

Velika požarna ogroženost na Primorskem
Kot smo že poročali, je v koprskem Primorju in na Krasu že nekaj časa povečana požarna ogroženost naravnega okolja, v sredo pa je veliko požarno ogroženost razglasila tudi občina Nova Gorica.

Kot so sporočili z novogoriške občine, je med veliko požarno ogroženostjo prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprt ogenj in puščati ali odmetavati goreče in druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Požarna straža bo dnevno pregledovala območje mestne občine in po potrebi opozarjala občane, ki ne bodo upoštevali predpisov o požarni ogroženosti.

Težavam še ni videti konca
Suho vreme se bo predvidoma še nadaljevalo, zato se bo požarna ogroženost naravnega okolja na teh območjih v prihodnjih dneh povečevala. Na Upravi RS za zaščito in reševanje do preklica svetujejo veliko previdnost pri uporabi odprtega ognja na prostem in pri izvajanju dejavnosti, ki lahko povzročijo požar v naravnem okolju.

Video: Karin Zorn (Radio Koper); foto: Bojan Maraž

Požar in eksplozije na Sveti gori