Manjše reke in hudourniki se lahko razlijejo, ostaja nevarnost zajezitve s plavjem. Foto: MMC RTV SLO/Štefka Jeram
Manjše reke in hudourniki se lahko razlijejo, ostaja nevarnost zajezitve s plavjem. Foto: MMC RTV SLO/Štefka Jeram
Dež
Napovedi za četrtek ostajajo neugodne - oblačnost in dež z mogočimi močnimi nalivi. Foto: BoBo
Še en dan v znamenju nalivov
Pretoki rek hitro naraščajo

S temi nevšečnostmi so se spopadali predvsem v Beli krajini, na Dolenjskem, v Posavju in na Štajerskem.

Dež sicer slabi, a so krajevne plohe in nalivi še mogoči. V zahodni Sloveniji lahko še v prvi polovici noči pričakujemo krajevne nevihte, nekatere z močnejšimi nalivi. Na jugozahodu je mogoča tudi toča.

Še vedno naraščata pretoka Ledave in Ščavnice, opozorilni pretoki pa so preseženi na vodomernih postajah Dravinja Loče, Rogatnica Podlehnik in Velika Krka Hodoš.

V večernih urah bodo lahko ob močnejših nalivih in nevihtah hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki na zahodu države. Ponekod se lahko razlivanja pojavijo tudi zaradi zajezitev s plavjem. Reka Krka bo v prihodnjih urah presegla opozorilni pretok 200 kubičnih metrov na sekundo in poplavila na območjih pogostih poplav. Velik pretok Krke se bo ohranjal tudi v petek.

Predvidoma v noči na petek se bodo hidrološke razmere po državi začele umirjati.

Zalite številne kleti
Meteorne vode so zalile številne kleti, zato so gasilci zasedeni predvsem s črpanjem vode - v Metliki je voda zalila skladišče, v Renkovcih pri Turnišču prostore nekega podjetja, v Gabrniku pri Juršincih pa gasilski dom.

Popoldne je občanka iz Kromberka gasilce nato res obvestila, da narašča hudournik poleg njihove hiše in je potrebna njihova pomoč, saj obstaja možnost, da bo voda vdrla v hišo. Voda iz Čadraškega potoka ogroža stanovanjsko hišo v Čadražah v bližini Šentjerneja.

Dopoldne je narasli potok ogrožal piščančjo farmo v Hrastovcu pri Zavrču, gasilci so postavili protipoplavne vreče in lastniku farme posodili črpalko.

Okoli 13. ure se je utrgal plaz, ki je s seboj na cesto Žabjek-Bočje potegnil tudi drevo. Na kraju posredujejo gasilci iz Podbočja. Plazova sta tudi v občini Zavrč.

Popoldne se je v Rošpohu v občini Maribor sprožil zemeljski plaz. Gasilci so zemljino pokrili s folijo in preprečili nadaljnje drsenje plazu.

Okoli 18. ure pa so gasilci začeli prečrpavanje meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v Šalovcih. Prečrpanih je bilo koli štirideset kubičnih metrov vode. V Metliki pa je meteorna voda zalila kletne prostore gostinskega objekta.

Grozijo tudi zemeljski plazovi
Nevarnost pojavljanja zemeljskih plazov je povečana na severozahodu Slovenije ter na vzhodnem delu osrednje in južne Slovenije. Plazovi se lahko pojavijo tudi v drugih predelih osrednje in severovzhodne Slovenije, a je tam verjetnost nekoliko manjša.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh, nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh zavoda.


Največ dežja na jugu države
Ponoči je največ dežja padlo na Dolenjskem in v Posavju, do 90 litrov na kvadratni meter. V Beli krajini, na Dolenjskem, v Posavju in na spodnjem Štajerskem lahko pričakujemo še dodatnih od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Ponoči je meteorna voda zalivala tudi kletne prostore na Gorenjskem, Notranjskem in drugod, gasilci pa so odstranjevali tudi drevesa, ki jih je podrl močan veter. V občini Ig in v Podgradu (občina Ilirska Bistrica) so imeli težave zaradi izpada električne energije, je poročala uprava za zaščito in reševanje.


Petek še oblačen in deževen - sonce šele v nedeljo?
Vremenske razmere se bodo začele umirjati v noči na petek, četrtek pa bo še oblačen s padavinami in nevihtami, ki bodo krajevno lahko močnejše. Temperature se bodo gibale med 16 in 20 stopinjami Celzija, na Primorskem pa se bodo dvignile do 26 stopinj.

Petkovo jutro bo delno jasno, z meglo in nizko oblačnostjo po nižinah. Dan bo oblačen, mogoče so plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo med 10 in 15 stopinjami Celzija, dnevne pa med 16 in 23 stopinjami, na Primorskem do 25 stopinj Celzija. Tudi v soboto so še mogoče padavine, nedelja pa naj bi bila po napovedih vremenoslovcev sončna.

Avtor spodnjih fotogalerij: Goran Rovan

Še en dan v znamenju nalivov
Pretoki rek hitro naraščajo