Orkan Niklas je povzročil nemalo gmotne škode. Najhuje je bilo v Nemčiji, žrtve pa je orkan zahteval tudi v Avstriji in Švici. Foto: Reuters
Orkan Niklas je povzročil nemalo gmotne škode. Najhuje je bilo v Nemčiji, žrtve pa je orkan zahteval tudi v Avstriji in Švici. Foto: Reuters
Avstrijo, Švico in Nemčijo zajel orkan

Niklas se je razbesnel v torek, najhuje pa je bilo v torek zvečer, ko so sunki vetra dosegali hitrost do 192 kilometrov na uro. V Nemčiji so zaradi vetra obstali številni vlaki, oviran ali ustavljen je bil tudi cestni, ladijski in letalski promet. Zaradi Niklasa so morali na letališču v Amsterdamu odpovedati več kot 90 poletov, ekstremne vremenske razmere pa so povzročile tudi zaprtje največjega evropskega pristanišča v Rotterdamu.

Močan veter in izruvana drevesa so v Nemčiji, Avstriji in Švici poškodovali številne avtomobile, hiše in električno napeljavo. Več tisoč gospodinjstev je do danes ostalo brez električne energije, dež pa je povzročil številne poplave. Ponoči se je Niklas, ki je postal eden najmočnejših viharjev zadnjih let, umiril, pristojne službe pa so začele odpravljati posledice.

Enajst žrtev orkanskega vetra
Po najnovejših podatkih je Niklas zahteval enajst življenj. V nemških zveznih deželah Bavarska in Porenje-Pfalško so zaradi padca drevesa na avtomobile umrli dva moška in ženska. V deželi Saška-Anhalt je življenje izgubil moški, ki ga je zadela stena, ki jo je odnesel veter, na Spodnjem Saškem pa moški, ki so ga pod seboj pokopala vrata skednja, ki so se odlomila zaradi vetra.

V Avstriji je umrl moški, ki ga je odpihnilo z lestve. Pri padcu je utrpel hude poškodbe, zaradi katerih je umrl. O smrtni žrtvi neurja poročajo tudi iz Švice. Štirje ljudje so umrli v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi slabega vremena. Sicer pa nemški mediji poročajo tudi o številnih poškodovanih.

Po ocenah nemških vremenoslovcev je Niklas eno najhujših neurij, ki so v zadnjih 30 letih prizadela Nemčijo.

Težave tudi na Češkem in Poljskem
Orkan je na Češkem povzročil škodo na električni napeljavi, odkrival strehe in oviral promet. Pri Opavi na vzhodu države je iztiril vlak, poškodovanih ni bilo. Od torka, ko se je orkan razbesnel, so gasilci posredovali v več kot 2100 primerih.

Na Poljskem pa je brez elektrike ostalo več tisoč gospodinjstev, gasilci so posredovali v 2500 primerih. Posebej močno je Niklas prizadel zahodne dele države, kjer je veter odkrival strehe in ruval drevesa. Poškodovani sta bili dve osebi.

Na severovzhodu Madžarske pa je danes divjal peščeni vihar, ki je med drugim močno oviral promet na avtocestah. Na fotografijah, posnetih blizu mesta Debrecen, je po poročanju dpa videti goste oblake prahu. Po poročanju medijev so madžarski vremenoslovci na več območjih zaradi neurja razglasili rumeni in oranžni alarm. Peščeni vihar je povzročil gmotno škodo, o poškodovanih pa za zdaj ne poročajo.

Avstrijo, Švico in Nemčijo zajel orkan