Risa bo sedaj morala preživeti mesec dni na opazovanju v karanteni. Foto: MMC RTV SLO
Risa bo sedaj morala preživeti mesec dni na opazovanju v karanteni. Foto: MMC RTV SLO

V živalskem vrtu so pojasnili, da so pri lovu na riso imeli pomoč strokovnjakov z oddelka za biologijo z ljubljanske biotehniške fakultete ter lovskega strokovnjaka z lovskimi psi. Po 33 dneh jo je le ujela ekipa 11 ljudi, vodja veterinarske službe v ljubljanskem ZOO-ju Pavel Kvapil pa je pojasnil, da je njeno zdravstveno stanje dobro, a bo en mesec morala preživeti v karanteni.

Glavni razlog za to je, da je bila zunaj ZOO-ja, ne da bi bila prej v prehodnem centru. Ujma je poškodovala precej ograd, ograda za rise pa je skoraj porušena, je novinarjem pojasnila direktorica živalskega vrta Zdenka Barbara Ban Fischinger, a je po drugi strani to priložnost, da jo premaknejo drugam. Številni obiskovalci so namreč imeli pripombe na to, da so bili že večkrat v živalskem vrtu, a risov niso videli. Povsem novo ogrado bodo zato postavili nekam, kjer bodo obiskovalci lažje opazovali rise, je pojasnila.
Obnova do začetka jeseni
Točnih številk, koliko bo stroškov s popravilom poškodovanih ograd in postavljanjem novih, ni podala, zagotovo pa se bodo gibale v več stotisoč evrov. Ob tem je dodala, da če bo dovolj denarja, lahko prenovo končajo do konca poletja, pri čemer jim je mesto že zagotovilo pomoč, oglasili pa so se tudi že nekateri njihovi pokrovitelji, je povedala.
Tako Ban Fischingerjeva kot Tomaž Skrbinšek z biotehniške fakultete, ki je prav tako sodeloval pri prijetju, sta poudarila, da je pobeg risov le opozorilo na to, da je ris najbolj ogrožen sesalec pri nas. "Nujno potrebujemo naselitev novih risov, saj je pri nas samo še okoli 10, 15 risov," je poudaril.