Oblasti trdijo, da so požari za zdaj pod nadzorom, a vprašanje je, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh. Foto: EPA
Oblasti trdijo, da so požari za zdaj pod nadzorom, a vprašanje je, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh. Foto: EPA

Ogenj je uničil več vasi in gozdov, za boj proti ognjenim zubljem pa so ruske oblasti mobilizirale več kot 240.000 gasilcev in vojakov. Oblasti zagotavljajo, da so požari po vsej državi zdaj pod nadzorom, a ker se bodo temperature tudi v prihodnjih dneh dvigale nad 40 stopinj Celzija, opozarjajo, da bi se požari lahko še razširili in zahtevali še več žrtev.

Z ognjenimi zublji se gasilci in vojaki borijo v 14 od 83 ruskih regij, več tisoč ljudi pa je moralo zaradi tega zapustiti svoje domove. Uporabniki svetovnega spleta se na številnih forumih in socialnih omrežjih pritožujejo, da so se prizadevanja za gašenje požarov osredotočila predvsem na Moskvo in njeno okolico, drugod po državi pa je bil odziv oblasti bolj medel.

Putin: Obnovili bomo vas pred zimo
Ruski premier Vladimir Putin je v petek obiskal vasico Volga, kjer je ogenj uničil vseh 341 domov in je brez strehe nad glavo ostalo več kot 500 ljudi. Prebivalcem vasi je obljubil, da bodo njihova domovanja obnovili pred zimo. "Nismo vas pozabili," je dejal Putin in obljubil 200.000 rubljev pomoči vsakemu prizadetemu prebivalcu vasi. Ruska vlada je za odpravljanje posledic požarov in suše že namenila 25 milijard rubljev.

Poletja, kot je letošnje, v Rusiji ne pomnijo. Temperature v Moskvi so v četrtek dosegle rekordnih 39 stopinj Celzija, strokovnjaki pa opozarjajo tudi na desetkrat večje vrednosti onesnaženja zraka. Zaradi pomanjkanja dežja in najhujše suše v zadnjem stoletju je uničena tudi približno petina ruskih poljščin.