Usagi je ruval drevesa, premikal avtomobile in prinesel obilne padavine. Foto: EPA
Usagi je ruval drevesa, premikal avtomobile in prinesel obilne padavine. Foto: EPA

Močan veter s hitrostjo do 180 kilometrov na uro je ruval drevesa in prevračal avtomobile, povzročil težave v prometu, številna območja so ostala brez elektrike, dež, ki ga je prinesel tajfun, in posledične poplave pa so samo na Kitajskem prizadele najmanj 3,5 milijona ljudi.

Najhuje je v pokrajini Guangdong, kjer so oblasti razglasile rdeči alarm, od tam pa so evakuirali več kot 80.000 ljudi, na pomoč prebivalcem prizadetih območij pa so poslali 50.000 delavcev.

Zaradi tajfuna Usagi (kar v kitajščini pomeni zajec) so odpovedali številne železniške povezave po Kitajski in več kot 370 letalskih poletov iz Guangdzuja, Šendzena, Pekinga in Hongkonga. Na letališču v Hongkongu, ki so ga zaradi tajfuna zaprli, je obtičalo na tisoče potnikov. Letališče bodo znova odprli, ko se bodo vremenske razmere izboljšale, zaprto pa je tudi hongkonško pristanišče, ki je eno najbolj prometnih na svetu.

Usagi izgubil nekaj svoje moči
Vremenoslovci so pojasnili, da je tajfun, ki je pred tem pustošil tudi po Filipinih in Tajvanu, na poti iz Kitajske proti Hongkongu sicer oslabel, a so finančni trgi v Hongkongu kljub temu v ponedeljek zjutraj ostali zaprti.

Že pred pustošenjem po Kitajski so v divjanju Usagija na Filipinih umrli štirje ljudje, žrtve so bile tudi v Vietnamu, iz Tajvana pa poročajo o zemeljskih plazovih.