Požari na višku sezone spet grenijo življenje hrvaškim oblastem in turistom (fotografija je simbolična, posneta julija na območju Reke). Foto: EPA
Požari na višku sezone spet grenijo življenje hrvaškim oblastem in turistom (fotografija je simbolična, posneta julija na območju Reke). Foto: EPA

V šibeniškem zaledju pri Skradinu tako gorijo trava in iglasti gozdovi, z ognjenimi zublji pa se z 42 vozili in dvema letaloma bori 115 gasilcev iz celotne Hrvaške.

V okolici Dubrovnika je najhuje pri Mokošicah, kjer po poročanju hrvaških medijev gori okoli 1.000 hektarjev travniških površin. Gasilcem je na pomoč stopilo 100 pripadnikov hrvaške vojske. Pri gašenju požara od sobote sodelujeta tudi dve letali in dva helikopterja.

Požari v Ličko-senjski županiji in na področju Zadra, kjer je gorelo tudi na območju, kjer bi se lahko nahajale neeksplodirane mine, so omejeni. Gori le še v kraju Kožlovac v okolici Benkovca.

Zaradi požarov je ponekod promet oviran, nekatere ceste so tudi zaprte. Če se odpravljate na pot, vam priporočamo, da spremljate obvestila Hrvaškega avtokluba.

O požarih sicer še naprej poročajo tudi iz Španije. Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočile pristojne oblasti, sta med gašenjem požara blizu Alicanteja umrla dva človeka. V kraju La Torre de les Macanes pri Alicanteju gori borov gozd, iz enega od tamkajšnjih taborov pa so preventivno evakuirali 130 otrok.

Trije ljudje pa so bili ranjeni v boju z ognjem na Kanarskih otokih. Po navedbah lokalnih oblasti je na kanarskih otokih La Gomera in Tenerife, kjer je zgorelo že na tisoče hektarjev površin, ogenj v nedeljo znova ušel izpod nadzora. Na La Gomeri so zaradi požarov od petka evakuirali že več kot 4.700 ljudi

V Grčiji so gasilci medtem ponoči uspeli spraviti pod nadzor požar blizu gore Atos, ki spada pod Unescovo svetovno dediščino. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je gasilcem pri tem pomagala ploha.