Požar v Galiciji. Foto: EPA
Požar v Galiciji. Foto: EPA

Kot poroča jutarnji.hr, je ogenj na območju Vodic uničil okoli 20 hektarjev travnate površine z nizkim grmičevjem. Z ognjenimi zublji se je borilo 70 gasilcev in dva helikopterja. Ogenj naj bi izbruhnil v bližini popularnega nočnega kluba Hacienda, je še poročala hrvaška spletna stran vecernji.hr.
Sicer pa so imeli hrvaški gasilci burno noč, saj so pri mestu Vukšić gasili požar, ki je vzniknil v petek. V gašenju območja, ki je znano kot območje podzemnih bomb, še vedno sodelujejo tudi štirje helikopterji Air Tractor, JVP Benkovac in DVD Stankovci.
Več sreče so imeli gasilci pri gašenju požara pri mestu Radovin-Kneževići, ki je uničil 15 hektarjev gozda in površine z nizkim rastlinjem, in jim ga je uspelo omejiti.

Na Kanarskih otokih evakuirali 4.700 ljudi
Zaradi požarov na Kanarskih otokih La Gomera in Tenerife so od petka evakuirali več kot 4.700 ljudi, vročinski val, ki sledi najbolj suhi zimi v sedmih desetletjih, pa še kar ne popušča.

Na otoku La Gomera so najbolj uničujoči požari v desetletju uničili že 3.000 hektarjev rastlinja. Pogorela je že tudi približno desetina narodnega parka Garajonay, v katerem živi več ogroženih živalskih in rastlinskih vrst, ki spadajo v Unescovo svetovno dediščino.

Preventivno so z zahoda in jugozahoda otoka evakuirali 2.500 ljudi, z otoka Tenerife pa več kot 2.200, so sporočile lokalne oblasti. V soboto zvečer so se gasilci še vedno borili s požari, tudi ob pomoči gasilskih letal, a niso poročali o izboljšanju razmer na terenu.

V Galiciji evakuirali dve vasi
Približno 1.000 hektarjev površin je medtem uničil požar v Galiciji na severu Španije. V petek so morali evakuirati dve vasi. O požarih poročajo tudi iz Katalonije in Andaluzije. Zaradi vala toplega zraka, ki je prišel s severa Afrike, so pretekli teden v Španiji temperature presegale 40 stopinj Celzija.

Do 29. julija so po podatkih španskega kmetijskega ministrstva požari po državi letos uničili že 130.830 hektarjev rastlinja. O požarih poročajo tudi na območju Galicije.