"Negativne posledice našega ravnanja nas vsak dan opominjajo, da tako ne moremo več nadaljevati," ob dnevu Zemlje pravi premier Janša. Foto: BoBo
Čiščenje Ljubljanice

Dan Zemlje nas spomni, kako so naši viri omejeni in kakšne posledice naše neodgovorno ravnanje že ima, so navedli v sporočilu za javnost.

"Smernice trajnostnega razvoja temelj za našo prihodnost"
"Vedno več nas je na svetu, pa vendar trendi kažejo na staranje prebivalstva in pomanjkanje naravnih virov, s katerimi bomo lahko zadovoljili naše potrebe. Prišel je čas, ko se morajo vsi narodi, ne le Evropa, ukvarjati s sistemskimi spremembami, ki uvajajo ukrepe za prilagajanje novi situaciji. Brezbrižno izčrpavanje bo onemogočilo kakovostno življenje prihodnjim generacijam. Negativne posledice našega ravnanja nas vsak dan opominjajo, da tako ne moremo več nadaljevati," ob dnevu Zemlje pravi premier Janša.

Predsednik vlade se zaveda, da so smernice trajnostnega razvoja temelj za našo prihodnost in prav zaradi tega vztraja pri predlaganih ukrepih, ki so pereče teme vsakdana v Sloveniji, so navedli v njegovem kabinetu. Dodajajo, da predsednik vlade opozarja tudi na to, da moramo ceniti, kar imamo doma. Slovenija ima še neizkoriščene naravne danosti, ki v svetu postajajo luksuzna dobrina in ki so pomemben vir za razvoj gospodarstva v prihodnje.

Dan Zemlje po vsem svetu zaznamujejo od leta 1970, leta 2009 pa je 22. april za mednarodni dan Zemlje razglasila Generalna skupščina ZN-a. Po podatkih svetovne mreže dneva Zemlje bo letos v dejavnostih sodelovala milijarda ljudi.

V Ljubljani že 21. čiščenje Ljubljanice
V Ljubljani je ob koncu akcije Za lepšo Ljubljano potekalo že 21. spomladansko čiščenje reke Ljubljanice med Špico in Zmajskim mostom. Potapljači so v reki našli nakupovalne vozičke, prometne znake, registrske tablice, ključavnice, kolesa in še marsikaj, je za TV Slovenija poročala Ljubica Mlinar.

"Za to kolo bi včasih dobil 'fičota'. Včasih je bil toliko vreden kot avto, danes pa ni vreden nič, zato ga ljudje raje vržejo v vodo, kot da bi ga odpeljali na odpad," je ob najdbi starega kolesa v reki dejal eden izmed udeležencev akcije. "Kar lepo je, samo voda je kalna, sicer pa ni tako onesnažena," pa je dodal eden izmed potapljačev.

Vse, kar so potegnili iz vode, so razstavili
Pri akciji so poleg potapljačev sodelovali še okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, reševalci in čolnarji. Teodor Gantar, predsednik Ribiške družine Barje, je dejal: "Vsako leto se udeležimo čiščenja Ljubljanice. Ribiči barijani se akcije udeležujemo s čolni - s štirimi čolni in dvanajstimi ljudmi".

Vse, kar so potegnili iz vode, so razstavili na Čevljarskem mostu v opozorilo mimoidočim.

Čiščenje Ljubljanice