Po izlivu kurilnega olja v Gradaščico je madež pripotoval tudi po Ljubljanici. Foto: RTV SLO
Po izlivu kurilnega olja v Gradaščico je madež pripotoval tudi po Ljubljanici. Foto: RTV SLO
Velike ekološke škode zaradi izlitja na srečo ne bo. Foto: RTV SLO
Čiščenje onesnaženih voda že poteka. Foto: RTV SLO

O izlitju, ki ga je spremljal tudi neprijeten vonj, je bil takoj obveščen Center za obveščanje Republike Slovenije, ki je na kraj nesreče poslal gasilce. Ti so na petih mestih postavili lovilna črevesa.

Kurilno olje je v Gradaščico, Glinščico in Ljubljanico steklo iz cisternskega skladišča na Nanoški 21 v Ljubljani. Po trenutnih podatkih naj bi se izteklo od 3.000 do 5.000 litrov kurilnega olja, vendar natančna količina ni znana. Gre le za olje, ki v cisternah manjka.

Kraj nesreče si je že ogledal pristojni inšpektor, opravljeno pa je bilo tudi zaslišanje odgovorne osebe podjetja, ki je upravlja s skladiščnima cisternama in upravljavca kurilnice, ki je bil prisoten pri polnjenju cisterne.

Hujših posledic ne bo
Okoljevarstveniki in ribiči so se bali, da bi onesnaženje povzročilo veliko okoljsko škodo, če v vodotok kmalu ne bo pritekla čista voda. Vendar je gospodar ribiške družine Barje, Gašper Hribar, za MMC povedal, da na površje že priteka čista voda, kar pomeni, da življenje v vodah ni ogroženo.

Krivec za nesrečo še ni znan
Z družbe OMV Slovenija, ki je dobavitelj kurilnega olja, so za MMC povedali, da zanje kurilno olje razvažajo različna podjetja. "Po varno opravljenem pretovoru goriva je voznik cisterne lokacijo zapustil," zato o tem, kdo je kriv za nesrečo, ne morejo govoriti, so še sporočili z OMV-ja.

Stroške čiščenja bo poravnal krivec za nesrečo
Za čiščenje sta zadolženi podjetji Kemis in VGP Drava, njihovi predstavniki pa so si dopoldne že ogledovali območje. Mirjana Fesel, vodja javne službe za varstvo voda pri VGP Drava, je za uredništvo MMC-ja povedala, da brežine voda niso naoljene, za določanje stroškov čiščenja pa je še prezgodaj.

Kakšne so predvidene kazni?
Če inšpektor ugotovi, da so bile kršene določbe predpisa, ki določajo pravila ravnanja v zevzi s skladiščenjem nevarnih in škodljivih snovi, je kazen za pravno osebo oz. samostojnega podjetnika 1.500.000 SIT, odgovorno osebo pravne osebe oz. odgovorno osebo samostojnega podjetnika se kaznuje s 450.000 SIT. Če prekršek stori posameznik, se ga kaznuje s 150.000 SIT.