Lenarčič je bil po vzletu z letališča Fort de France Bay prve tri ure brez komunikacije. Foto: Green Light World Flight
Lenarčič je bil po vzletu z letališča Fort de France Bay prve tri ure brez komunikacije. Foto: Green Light World Flight

Matevž Lenarčič je imel po vzletu z letališča Fort de France Bay na Martiniquu komunikacijske težave. Kontroli letenja Piarco Fir Oceania in San Juan nista bili dosegljivi na nobeni frekvenci, zato jima je položaj letala in višino iz Slovenije sporočal njegov pomočnik Domen Grauf.

Zvezo s kontrolami letenja je Lenarčič znova vzpostavil šele, ko je prečkal Puerto Rico. Vreme je bilo takšno, kot ga je napovedal vremenoslovec Andrej Velkavrh, vseskozi oblačno in deževno z nevihtami. Vreme se je nekoliko izboljšalo šele nad Bahami. Matevž pa je poslal sporočilo: "Stormscope zdaj že nekaj časa dela in vidim spredaj precej "novoletnega veselja", zdi pa se, da se vmes nekaj odpira”.

Poleg komunikacijskih težav in slabega vremena je imel težave pri urejanju dokumentov za vstop v ZDA. Po številnih zapletih in večurnih telefonskih pogovorih je Graufu vendarle uspelo urediti carinska dovoljenja, a opozorili so ga, da po 18. uri po lokalnem času ne bo mogoč vstop v ZDA, saj carina preneha delati. Lenarčič je pristal pravočasno, malo po 17. uri po lokalnem času.

Naslednja postaja na njegovi poti okoli sveta je New Mexico, kjer je predviden redni servis motorja na letalu Dynamic WT-9.