Medvedek Srečko je bil velika zvezda, saj so o njegovem življenju pri družini Logar poročali tudi številni tuji mediji. Foto: BoBo
Medvedek Srečko je bil velika zvezda, saj so o njegovem življenju pri družini Logar poročali tudi številni tuji mediji. Foto: BoBo

Okoli pol leta starega medvedjega mladiča so lani poleti predstavniki mednarodne organizacije Štiri tačke odpeljali v zavetišče za mlade medvede v Romunijo, kjer naj bi bil tri leta v programu odvajanja od človeka, nato pa so ga hoteli spustiti v naravo.

Srečko se je v zavetišču skupaj z drugimi medvedi naučil naravnega vedenja, kako poiskati hrano v divjini, plezati po drevesih in se pripraviti na zimo. V drugem letu medvedovega bivanja v zavetišču žival počasi začnejo spuščati v naravo, njihovo gibanje pa pomaga nadzorovati ovratnica.

A Srečko je julija letos prehodil nenavadno dolgo pot in v romunskem gozdu srečal odraslega medveda, ta pa v njem videl vsiljivca in se je začel braniti, medvedji spopad pa se je končal s Srečkovo smrtjo.

Srečka so odpeljali kljub nasprotovanju
Na Srečkovo smrt so se odzvali tudi Logarjevi, ki so ga kot nebogljenega medvedjega mladička našli v bližnjem gozdu in ga rešili gotove smrti, nato pa hoteli, da bi ostal pri njih. A okoljski inšpektorat je odločil, da morajo medveda družini odvzeti in ga dati v zavetišče, kjer naj bi se nato zanj našla ustrezna rešitev.

Logarjevi so se tej odločitvi uprli, zato so jih morali inšpektorji obiskati celo v spremstvu policistov (prvi obisk se je namreč končal z napadom neznanca na inšpektorja), ki so medveda po daljšem iskanju našli na bližnji kmetiji in ga najprej prepeljali v zavetišče na Muti, nato pa v Romunijo.

"Če bi država vložila pol toliko truda v gradnjo zavetišča za take živali, kot ga je za to, da so medveda odpeljali, bi bilo lahko drugače," se je na novico o Srečkovi smrti odzval Logar in dodal: "Takih živali je veliko in zanje bi država lahko naredila več."