Temperature bodo tudi v naslednjih dneh vztrajale (globoko) pod ničlo. Foto: EPA
Temperature bodo tudi v naslednjih dneh vztrajale (globoko) pod ničlo. Foto: EPA
Burja
V preteklih dneh močan veter (kljub drugačnim napovedim) ni povzročil večje škode. A previdnost vseeno ni odveč. Foto: BoBo
Šmartinsko
Šmartinsko jezero v Celju je zaledenelo. Na njiem ljudje drsajo, tečejo na smučeh in se sprehajajo. Vseeno je potrebna posebna previdnost. Foto: Nina Višnar
Zima
Strokovnjaki opozarjajo, naj predvsem otroci, starejši in ljudje s kroničnimi boleznimi ne zapuščajo domov, če to ni potrebno. Če pa se temu ni mogoče izogniti, se res toplo oblecite. Foto: BoBo
Burja divjala po Ajdovščini

Na zahodu bo količina padavin predvidoma majhna, več rahlega snega pa lahko pade v vzhodni polovici Slovenije. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zelo močna burja, piše na spletnih straneh Arsa. Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -8, na Primorskem okoli -3, najvišje dnevne od -9 do -6, na Primorskem do 1 stopinje Celzija.
V sredo bo sprva oblačno, čez dan se bo delno zjasnilo. V četrtek bo delno jasno, jutro bo v notranjosti Slovenije zelo hladno. Čez dan se bo od severa (znova) zmerno pooblačilo, burja bo prehodno oslabela.
Sodišče in davčni urad ostala brez strehe nad glavo
Burja je sicer danes zgodaj zjutraj odkrila streho sodišča v Ajdovščini. Zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo padajoči deli strehe (ti so poškodovali tudi več osebnih avtomobilov na bližnjem parkirišču), so za promet zaprli bližnjo okolico stavbe, v kateri delujeta sodišče in Davčna izpostava Ajdovščina.
Ta zato začasno posluje v prostorih ajdovske upravne enote na Vipavski cesti 11b. Tako lahko davčni zavezanci vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in za investicije v kmetijstvo, za katere se danes izteka rok, oddajo v prostorih Upravne enote Ajdovščina, so še sporočili iz Dursa.

V občinskem štabu Civilne zaščite Ajdovščina opozarjajo tudi na težavo prevoza šolskih otrok, saj bodo zaradi močne burje zaprli ceste tudi za avtobuse.

Odkrivalo dele streh na hišah in industrijskem objektu
Burja je težave povzročala tudi v Sežani, kjer je odkrila del strehe na industrijskem objektu Kraškega Zidarja, v občini Hrpelje-Kozina pa je odkrilo dele treh streh na stanovanjskih hišah. Močan veter je odnesel tudi del strehe stanovanjske hiše v Boninih, še piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Trenutno moč burje lahko spremljate tukaj.

Burja v Vipavski dolini se bo popoldne in v noči na torek sicer precej okrepila, opozarjajo na agenciji za okolje in dodajajo, da bodo sunki od opoldneva pa vse do srede zjutraj lahko presegali hitrost 140 kilometrov na uro, na najbolj izpostavljenih mestih v Vipavski dolini bodo lahko dosegli tudi 180 km/h. Burja bo nekoliko oslabela šele v sredo čez dan.

Na inštitutu za varovanje zdravje ob nizkih temperaturah opozarjajo na zdravstvene težave, ki se lahko pojavijo. Mraz pogosteje prizadene otroke do 4. leta starosti, starejše (po 75. letu), nekatere kronično bolne (z obolenji srčno-žilnega sistema, dihal), ljudi z duševnimi motnjami, ljudi, ki opravljajo delo na prostem, ter tiste, ki živijo v neustreznih bivalnih razmerah, in brezdomce.

Mraz lahko povzroči podhladitev telesa, saj telo v hladnem okolju izgublja telesno toploto hitreje, kot jo proizvaja. Prenizka telesna temperatura upočasni mišljenje in povzroči težave z gibanjem, zato je še posebej nevarna, saj se žrtev pogosto ne zaveda resnosti razmer in zato ne ukrepa primerno in pravočasno. Zaradi izpostavljenosti mrazu lahko ljudje dobijo omrzline - največkrat omrznejo nos, uhlji, brada ter prsti rok in nog.

Zaradi močne burje bo popoldne in v noči na torek povišano tudi valovanje morja - najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino do tri metre, še opozarjajo na Arsu in dodajajo, da lahko morje zaradi valovanja poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti na območju Pirana.

Temperature osem stopinj nižje od povprečja
Drugod po državi je in bo še naprej zelo mrzlo - živo srebro bo namreč kazalo okoli osem stopinj manj, kot znaša dolgoletno povprečje za ta čas, temperature pa se v večjem delu Slovenije tudi čez dan ne bodo povzpele nad -5 stopinj Celzija. V torek bodo zaradi vetra nastajali tudi snežni zameti.

V Agenciji RS za okolje so dejali, da se bo glede na meteorološko napoved v naslednjih dneh zamrznjenost posameznih vodotokov lahko še nekoliko razširila. Na nekaterih manjših zamrznjenih jezerih je mogoče tudi drsanje, a le na lastno odgovornost.

Nasveti ob nizkih temperaturah

Zadržujte se v zaprtih prostorih, če pa morate ven, se toplo oblecite (čim več slojev obleke, šal, kapa, rokavice, vodoodporna obutev), oblačila morajo biti suha, pozorni bodite, da se ne potite. Če vas mrazi, pojdite v topel prostor, saj je mrazenje očiten znak, da telo izgublja toploto. Če imate kronično srčno obolenje, povišan krvni tlak, astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen, se izogibajte telesnim naporom. Starejši od 65 let naj redno preverjajo temperaturo v domu, tudi dojenčki ne smejo spati v hladnih prostorih, saj toploto izgubljajo še hitreje. Ne pozabite niti na hišne ljubljenčke (še posebno pse čuvaje) - ves čas morajo imeti svežo vodo, pred mrazom zaščiteno uto ali prostor za spanje in topel obrok vsaj enkrat na dan.

Zamrznjena nekatera jezera in reke
Blejsko jezero je za zdaj zamrznjeno le na robovih, Bohinjsko jezero ni zamrznjeno, za zdaj tudi ni zamrznilo Velenjsko jezero, so pa v tamkajšnjem Turističnoinformacijskem centru pojasnili, da je zamrznjeno sosednje Škalsko jezero, kjer je drsanje možno, a le na lastno odgovornost.

Planšarsko jezero na Zgornjem Jezerskem je zamrznjeno in primerno za drsanje že od božiča, je pojasnil oskrbnik Gostišča ob jezeru Milan Milošič. Ob tem je dejal, da je jezero zamrznjeno v celoti, očiščena pa je polovica jezera, na katerem je drsanje povsem varno.

Tudi umetno jezero Črnava pri Preddvoru je zamrznjeno, so dejali v hotelu, ki se nahaja poleg jezera. Kot so dejali, domačini na lastno odgovornost redno drsajo na njem.

Na Arsu pa so pojasnili še, da so zamrznili nekateri vodotoki na posameznih odsekih ali po vsej strugi, pri večjih rekah pa največkrat le ob bregu reke. Zamrznitev so tako zabeležili na Muri, Veliki Krki, Dravinji, Dravi, Bistrici, Pesnici, Pšati, Sori Selški Sori, Savinji, Voglajni, Cerknici, Reki ter na Savi v zgornjem toku. Na posameznih vodotokih se led v manjšem obsegu sicer pojavlja skoraj vsako leto, so še zapisali.

Sneženje bo ponehalo do srede, mrzlo bo
Do popoldneva je marsikje že začelo snežiti, ponoči se bo sneženje okrepilo in razširilo nad vso državo, ponehalo bo šele v noči na sredo.
"Plužilo in posipavalo je 91 vozil"
Vzdrževalci Darsa so bili v minulih dneh, ko je Slovenijo zajel hud mraz s sneženjem, na delu tako rekoč 24 ur na dan. V akciji pluženja in posipavanja avtocest s soljo in kalcijevim kloridom je sodelovalo 91 vozil, opremljenih s plugi in posipalci, so sporočili iz Darsa.

Z namenom zagotavljanja prevoznosti slovenskih avtocest in hitrih cest so Darsovi vzdrževalci med petkom in nedeljo porabili 1.687 ton soli in 332.122 litrov kalcijevega klorida, kar predstavlja več kot 30 odstotkov povprečne letne porabe te raztopine.

Največja skupna količina zapadlega snega je bila v dveh dneh do 15 centimetrov na območjih avtocestnih vzdrževalnih baz Novo mesto, Ljubljana, Postojna in Maribor, kjer so vzdrževalci opravili tudi največ obhodov, in sicer v povprečju od devet do enajst. V drugih vzdrževalnih bazah pa je bilo število obhodov primerno nižji količini padavin.

Burja divjala po Ajdovščini