Delavci so morali evakuirati stroje. Foto: MMC RTV SLO
Delavci so morali evakuirati stroje. Foto: MMC RTV SLO
Deževje
Do popoldneva bo dež ponehal, umirili se bodo tudi vodotoki. Foto: BoBo

Pretoke preko opozorilnih vrednosti imajo še vedno reke Vipava, Ljubljanica in Ljubija, ki poplavljajo na območjih pogostejših poplav.

Reka Vipava po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje v zgornjem in srednjem toku že upada, v spodnjem toku pa se pretok počasi umirja. Ljubljanica ima ustaljen pretok, Krka in Sava v spodnjem toku pa bosta v torek še zmerno naraščali.

Pretoki drugih rek po Sloveniji se počasi umirjajo in bodo do noči začeli počasi upadati, dodajajo na Arsu.

Reka Vipava in njeni pritoki so poplavili več lokalnih cest, a na srečo noben zaselek ni popolnoma odrezan od sveta. Ponoči je meteorna voda zalila nekaj kleti, vendar o hujših škodi ne poročajo. Še največ škode je v industrijski coni Batuje, kjer so morali proizvodnjo ustaviti, delavci pa rešujejo stroje in drugo opremo že od zgodnjih jutranjih ur, je za Prvi dnevnik poročala dopisnica Mojca Dumančič.

Vodja štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač pa je za STA povedal, da je Vipava poplavila regijsko cesto Šempeter pri Gorici-Prvačina, pa tudi lokalno cesto Batuje-Preserje. Z območja Nove Gorica poročajo o nekaj primerih, ko je meteorna voda zalila kleti.

Po hidrološki napovedi Agencije RS-a za okolje je ponoči reka Vipava v zgornjem toku močneje narasla in presegla opozorilno vrednost pretoka na vodomerni postaji v Dolenju. Reka Vipava bo še naraščala, dopoldne lahko poplavi na območju pogostejših poplav, so zapisali na Arsu.

Narasla je tudi reka Ljubljanica s pritoki, ki lahko na Ljubljanskem barju poplavi v manjšem obsegu na območjih vsakoletnih poplav. Naraščajo tudi reke na zahodu države, zlasti v Cerkljansko-Polhograjskem hribovju. Naraščale bodo še druge reke v osrednji in južni Sloveniji, čez dan pa tudi drugje po državi.

Predvidoma zvečer bodo reke po državi začele upadati, kar pa ne velja za kraški reki Ljubljanico in Krko. Povišano bo tudi plimovanje morja.

Do popoldneva bo dež ponehal
Torek bo sicer oblačen in deževen. Meja sneženja se bo dopoldne spustila do nadmorske višine okoli 1200 metrov, v alpskih dolinah lahko tudi niže. Popoldne bodo padavine oslabele in do večera ponehale. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Temperature bodo od 7 do 12, v alpskih dolinah okoli 4, ob morju do 16 stopinj Celzija. Ponoči se bo postopno razjasnilo, veter se bo polegel.

V sredo bo delno jasno, več oblačnosti bo le v severnih krajih. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 10 do 15, na Primorskem do 18 stopinj.

Leto po katastrofalnih poplavah
Vipava jo je kar dobro odnesla pred poplavami
Na Vipavskem težave z naraslimi vodotoki
Leto po katastrofalnih poplavah
Vipava jo je kar dobro odnesla pred poplavami
Na Vipavskem težave z naraslimi vodotoki