Tudi na Ljubljanskem barju se razmere umirjajo, reka Ljubljanica pa zdaj poplavlja le na območju vsakoletnih poplav. Foto: MMC RTV SLO
Tudi na Ljubljanskem barju se razmere umirjajo, reka Ljubljanica pa zdaj poplavlja le na območju vsakoletnih poplav. Foto: MMC RTV SLO
Loška dolina
Loška dolina je zaradi padavin, ki so našo državo zajele ta teden, pod vodo. A gladina vode počasi upada, razmere pa se izboljšujejo. Foto: Simon Gorše
Kdo služi z urejanjem vodotokov?
Struge bodo očistili sami, račun pa poslali Arsu
Odtekla voda razkrila opustošenje

Pretoki rek v večjem delu zahodne, južne in osrednje Slovenije so trenutno veliki, vendar upadajo in bodo še upadali tudi v noči na ponedeljek, le krajevno lahko ob mogočih nevihtah sledi porast predvsem manjših rek in vodotokov. Na Planinskem polju se gladina vode še nekoliko zvišuje, vendar ni razloga za skrb.

Napovedi, podatki, opozorila
- MMC-vreme
- Agencija RS za okolje

.
Gladina Cerkniškega jezera je ustaljena, na Loškem polju in v zgornji Pivški kotlini gladine poplavnih voda upadajo. Upadanje poplavnih voda na kraških poljih Notranjskega krasa pa se je zaradi padavin v pretekli noči nekoliko upočasnilo. Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav, njen pretok na Vrhniki in v Mostah počasi upada.

V noči s ponedeljka na torek pa bo Slovenijo prešla nova vremenska fronta in znova prinesla padavine. O njihovi količini je po besedah Arsa še prezgodaj govoriti, a občutnega poslabšanja razmer na ogroženih območjih ne bo.
Večjih težav ni bilo, nadaljuje se pospravljanje
Kljub sprva nespodbudni vremenski napovedi dež preteklo noč prebivalcem občin Loška dolina, Ilirska Bistrica in Cerknica ni povzročil novih težav. Ob pomoči gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in vojakov zato hitijo odpravljat posledice povodnji.

Razmere v Loški dolini se tako izboljšujejo. Voda je doslej upadla za več kot 70 centimetrov od najvišjega vodostaja in je na gladini januarskih poplav. Za zdaj ostaja poplavljenih 19 stanovanjskih in 25 gospodarskih objektov, ogroženih pa je še 21 stanovanjskih in 11 gospodarskih objektov.

Tudi v ilirskobistriški občini se razmere še naprej izboljšujejo, noč pa ni prinesla bistvenega poslabšanja. Namestnik poveljnika občinske civilne zaščite Luka Špilar je dejal, da so se intervencijski ukrepi, tudi v vaseh Bač in Koritnice, končali. Gasilci le še občasno pregledujejo teren.
V cerkniški občini je ob tem intervencijske ukrepe zamenjalo odpravljanje škode, ki jo je povzročila povodenj. Pristojne službe so prebivalcem začele razdeljevati razkužila, doslej pa so razdelili tudi okoli 11.000 protipoplavnih vreč, ki bodo za vsak primer še nekaj časa ostale na terenu.
Plazovi so še vedno grozeča nevarnost
Skrb pa še vedno povzročajo štiri aktivna plazišča v ilirskobistriški občini. V soboto okoli 21. ure so gasilci v naselju Jasen s ponjavo prekrili plazišče, ki je nastalo pred nekaj dnevi. Po Špilarjevih besedah pa bo treba v prihodnje razmisliti o tem, kako trajno sanirati plazišča.

Ob 16.50 se je v naselju Otošče pri Divači sprožil zemeljski plaz v izmeri osem krat 20 metrov, ki ogroža strugo potoka, vendar ne ogroža ljudi in premoženja. Kljub temu bodo plaz spremljali še naprej.

Kdo služi z urejanjem vodotokov?
Struge bodo očistili sami, račun pa poslali Arsu
Odtekla voda razkrila opustošenje