Če netopirja najdemo na svetlem, pomeni, da je žival v stiski. Foto: BoBo
Če netopirja najdemo na svetlem, pomeni, da je žival v stiski. Foto: BoBo

"Netopirji so zaradi nočnega načina življenja, ker so skriti, ljudem neznani. Ljudje se jih še vedno bojijo. Vraže in miti nekako še vedno krožijo okoli; od tega, da pijejo kri - zgodba o grofu Drakuli vsekakor ni naredila nič dobrega netopirjem - do tega, da se zapletajo v lase, nas napadajo in so nevarni," je dejal Simon Zidar iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev.

Nadaljeval je: "Nič ne drži. Netopirji so zelo koristne živali. Večina evropskih vrst se prehranjuje pretežno z žuželkami in drugimi členonožci, tako da so v okolju zelo pomemben člen. Pojejo veliko nam bolj nadležnih žuželk, kot so komarji, vešče, tudi škodljivci na poljščinah."

Na mestno okolje so se dobro prilagodili
Predsodek s pitjem krvi in to, da bodo netopirji kar napadali ljudi, sta pretirana. Netopir sam po sebi ne bo nič naredil, je pa res, da v Južni Ameriki živijo tri vrste netopirjev, ki se prehranjujejo s krvjo. Netopirji sicer živijo v gozdu, a tudi v največjih mestih. "Nekatere vrste so se na urbana okolja zelo dobro prilagodile. Neka naravna zatočišča, ki jih drugače najdejo v duplih, skalnih razpokah ali na vhodih jam, so našli tudi v mestu. Zatočišča so v visokih blokih, za opaži. Take odprtine dajejo skupine netopirjem čisto dobro bivališče," je poudaril Zidar.

Če netopirja najdete podnevi ...
Če netopirja najdemo na svetlem, pomeni, da je žival v stiski. "Lahko ji pomagamo tako, da jo umaknemo nekam na varno. Če je izpostavljena, jo lahko dobijo plenilci, izpostavljena je prometu. Netopirja s krpo ali rokavicami primemo in ga damo v škatlo, v katero damo papir in naredimo nekaj luknjic. Potem se obrnemo na naše društvo," je še dejal. Društvo ima t. i. netopirofon na številki 068 650 090.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Netopirji - skrivnostni sosedje
Netopirji - skrivnostni sosedje