V Elektru Primorska menijo, da je investicija v vetrne elektrarne strateškega pomena za družbo, lokalno okolje in državo. Foto: Reuters
V Elektru Primorska menijo, da je investicija v vetrne elektrarne strateškega pomena za družbo, lokalno okolje in državo. Foto: Reuters
ujeda
Ključno je bilo vprašanje ohranjanje populacije ujed, za katere je bilo dokazano, da niso ogrožene in da je upoštevano načelo previdnosti, so pojasnili na Arsu. Foto: BoBo

Okoljevarstveno soglasje, ki dovoljuje gradnjo 33 vetrnic kot primerne oblike uporabe obnovljivega vira za proizvodnjo električne energije, ki pripomore k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in k dolgoročnemu ohranjanju narave, je bilo v preteklosti v rednem postopku že potrjeno na upravnem sodišču, so pojasnili na Arsu.

Ključno vprašanje je bilo ohranjanje ujed
V obnovljenem postopku je bilo nato dosledno upoštevano napotilo sodišča, da je treba zaslišati Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in da mora investitor dokazati, da gradnja ne bo škodljivo vplivala na naravo.

Ključno je bilo vprašanje ohranjanje populacije ujed, za katere je bilo dokazano, da niso ogrožene in da je upoštevano načelo previdnosti, pojasnjujejo na Arsu ter dodajajo, da je bila prav zaradi natančnih določil upravnega postopka ta obnova dolgotrajna in temeljita, saj so natančno preučili vse argumente DOPPS-a, ki je gradnji nasprotoval.

Mnenja o odločbi deljena
Iz Elektra Primorska so sporočili, da so odločbo Arsa že prejeli in da so z njo zadovoljni, saj je investicija v vetrne elektrarne po njihovem mnenju strateškega pomena za družbo, lokalno okolje in državo.

Odločbo je prejel tudi odvetnik, ki zastopa DOPPS. Po mnenju vodje primera Volovja reber pri DOPPS-u Tomaža Jančarja je odločba nestrokovna in nezakonita. Jančar opozarja, da odločba sploh ne obravnava številnih elementov varovane narave na Volovji rebri.

V DOPPS-u obnovljive vire energije sicer podpirajo
DOPPS ima zdaj 15 dni časa, da pripravi pritožbo zoper odločbo, ministrstvo za kmetijstvo in okolje pa naj bi o pritožbi na drugi stopnji odločilo v enem do treh mesecih. Do pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja investitor ne sme graditi, pojasnjujejo v društvu.

Ob tem poudarjajo, da podpirajo obnovljive vire energije, tudi vetrne elektrarne, vendar morajo biti ti umeščeni v prostor tako, da se ne dela nepotrebna škoda najdragocenejši naravi. "Investitorju smo že večkrat ponudili pomoč pri iskanju nadomestne lokacije, ki bil bila z vidika varstva narave manj problematična," so sklenili.