Okoljevarstveni aktivisti opozarjajo na negativne posledice rudarjenja v Amazoniji, vlada pa obljublja bogastvo. Foto: Reuters
Okoljevarstveni aktivisti opozarjajo na negativne posledice rudarjenja v Amazoniji, vlada pa obljublja bogastvo. Foto: Reuters

Območje v severnih državah Amapa in Para je veliko 46.000 kvadratnih kilometrov oziroma je večje od Danske, bilo pa naj bi bogato z zlatom in bakrom. Rudarjenje bo dovoljeno na okoli 30 odstotkih območja.

Vlada je po poročanju BBC-ja sicer sporočila, da bo devet predelov rezervata in območij za avtohtone prebivalce še naprej zakonsko zaščitenih, aktivisti pa izražajo zaskrbljenost, da bo ukrep močno škodoval omenjenemu območju.

Ministrstvo za rudarstvo in energijo je sporočilo, da je namen ukrepa pritegniti nova vlaganja in ustvariti bogastvo za državo ter povečati zaposlenost, seveda na načelih trajnosti.

"Največji napad na Amazonijo"
Opozicijski senator Randolfe Rodrigues je potezo označil za "največji napad na Amazonijo v zadnjih 50 letih". Vodja Svetovnega sklada za naravo (WWF) v Braziliji Maurício Voivodic je prejšnji mesec opozoril, da bi rudarjenje na tem območju povzročilo "demografsko eksplozijo, krčenje gozdov, uničenje vodnih virov, izgubo bioraznolikosti in ustvarjanje sporov zaradi zemlje".

WWF je v poročilu sporočil, da je največ zanimanja za iskanje bakra in zlata na enem izmed zaščitenih območij, v rezervatu Maicuru. Možnost za konflikte pa ob tem obstaja v dveh rezervatih za avtohtone prebivalce, v katerih v relativni izolaciji živi več etničnih skupnosti.

Poročilo še ugotavlja, da bi "zlata mrzlica na območju lahko nepovratno škodovala tem kulturam". Svetovni sklad za naravo še opozarja, da bo ob vztrajanju vlade za omogočanje rudarjenja brez okoljevarstvenih varovalk povzročilo mednarodno ogorčenje.