Odkritje koralnega grebena blizu ustja Amazonke je presenetilo znanstvenike. Ne gre namreč za značilno okolje, v kakršnem bi pričakovali koralni greben. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Odkritje koralnega grebena blizu ustja Amazonke je presenetilo znanstvenike. Ne gre namreč za značilno okolje, v kakršnem bi pričakovali koralni greben. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Greben ima površino okoli 9.300 kvadratnih kilometrov, odkrit pa je bil pod blatnimi vodami ob ustju Amazonke. Dolg je 965 kilometrov in globok med 30 in 120 metrov, razteza pa se od Francoske Gvajane do brazilske zvezne države Maranhão.

Odkritje je presenetilo tako znanstvenike kot vlado in naftne korporacije, poroča britanski Guardian. Nihče ni namreč pomislil na obstoj grebena, saj številne velike reke zaradi močnih sil v rastoče grebene.

Korale presenetile vse
Poleg tega je bilo do zdaj malo dokazov za tamkajšnji obstoj koralnega grebena, saj korale uspevajo predvsem v čisti, slani, s soncem obsijani vodi, ekvatorialne vode blizu ustja Amazonke pa so med najbolj blatnimi na svetu, saj reka usedline, ki jih nosi na tisoče kilometrov, izpušča več sto kilometrov globoko v morje.

Greben ob ustju Amazonke pa očitno uspeva pod slojem sladke vode, ki se izteka v morje. V primerjavi s številnimi ostalimi grebeni je ta greben razmeroma "osiromašen", pravijo znanstveniki. Kljub temu so na njem našli več kot 60 vrst spužev in 73 vrst rib, jastogov, morskih zvezd in ostalih živali ter oblik življenja.

Greben v nevarnosti zaradi črpanja nafte
A novoodkriti greben je v veliki nevarnosti. Znanstveniki opozarjajo, da je vlada območje ob ustju Amazonke prodala korporacijam za raziskovanje nahajališč nafte, na četrtini tega območja, domnevno tudi neposredno nad grebeno, pa se nafta že črpa.

Avtorji študije, objavljene v znanstveni publikaciji Science Advances, opozarjajo, da se bo nafta kmalu črpala v neposredni bližini grebena, takšna obsežna industrijska proizvodnja pa predstavlja veliko nevarnost za okolje.