Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 19 glasov Ocenite to novico!
Živi sveder
Živi sveder - ena najbolj nenavadnih živali na svetu. Foto: Twitter Marvin Altamia

Črn, sluzast, rekordno dolg - živi sveder vznemirja znanstvenike

Skoraj ves je zakopan v blato
18. april 2017 ob 12:47
Manila - MMC RTV SLO

Na Filipinih so odkrili žive primerke ogromne, črvu podobne morske školjke z imenom živi sveder. Gre za meter in pol dolgega črnega sluzastega velikana, za katerega se zdi, kot da bi ušel iz kakšne grozljivke.

Znanstveniki so vedeli, da tako dolgi primerki živih svedrov (rečemo jim tudi ladijska svedrovka) obstajajo, a do zdaj jih še nikoli niso našli živih, saj so odkrili le njihove prazne lupine.

Odkritje je bilo pred kratkim objavljeno v ameriški znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), žival pa je zaradi svoje velikosti in podobe vzbudila ogromno zanimanja po svetu.

Čeprav je po obliki podoben črvu, spada živi sveder v skupino mehkužcev, natančneje med školjke. Te živali, le da so mnogo manjše, poznajo tudi v Sredozemskem morju, kjer jih, tako kot drugod, nihče ni vesel, saj s svojim zobalom grizejo les pod vodo in po njem vrtajo hodnike, s tem pa povzročajo precejšnjo škodo na podladju.

Do zdaj našli le fosile
Živi sveder življenje preživi obdan z apnenčasto lupino, potopljen z glavo v blatno dno. Žival namreč sama izloča kalcijev karbonat, iz katerega je izdelana lupina, ki ga varuje pred zunanjimi vplivi. Lupina prekriva tudi njegovo glavo. Če sveder želi zrasti, mora raztopiti konec lupine, zrasti, nato pa se znova zapre v svoj "oklep". Kar okoli 80 odstotkov lupine je zakopane v blato.

Primerek, ki so ga pred kratkim našli ob obali drugega največjega filipinskega otoka Mindanao, je največji, kar so ga do zdaj videle človeške oči, našli pa so še štiri nekoliko manjše.

Izkorišča bakterijo
Znanstveniki iz ZDA, Francije in s Filipinov so previdno odrezali en del svedrove lupine in prikazala se je ogromna žival, dolga 155 centimetrov in s premerom telesa šest centimetrov. Rekorder se od svojih manjših sorodnikov razlikuje tudi po načinu prehrane - medtem ko se preostali živi svedri prehranjujejo s trohnečim lesom, ima velikan mnogo manjši prebavni sistem, saj se sploh ne hrani sam. Namesto njega izkorišča bakterijo v svojih škrgah, ki uporablja žveplov vodik v vodi kot vir energije. Ta energija nato spremeni ogljikov dioksid v hranilne snovi za živega svedra.

"Zdelo se mi je podobno, kot da bi odkrili dinozavra, saj smo te živali do zdaj poznali le prek fosilov," je dejal vodja raziskovalcev Dan Distel. Biolog Simon Watt pa je za časopis Guardian duhovito komentiral videz odkritja: "Gre za gromozansko žival, kar pa ne pomeni, da ni čudovita. Če živite z glavo zakopani v temačno blato, estetika in lepota nista najpomembnejši za vas."

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
gispa
# 18.04.2017 ob 14:11
@Ramus

Na tem portalu je admin Bog, Lahko briše komentarje kakor mu paše, brez da bi mu tvoj Bog to preprečil.
anny22
# 18.04.2017 ob 13:19
Vem, da me na nekaj spominja, pa se ne morem spomnit! :)
modzo
# 18.04.2017 ob 14:47
Ramus vedno zagovarjam svobodo da ljudje izrazijo kar mislijo in sem proti cenzuram katerekoli vrste. Vedno sem tudi za to, da se kresejo razlicna mnenja in da ljudje razmisljajo drugace (ceprav se z njimi ne strinjam). To kar pa ti pocnes je pa miloreceno zalostno. Nekaksen terorizem. Vsak dan napises vsem eno in isto zadevo - veckrat. Saj je lepo da imas svoje mnenje, jaz ga imam tudi, pa vseeno ne pisem 200 (stevilka je fiktivna - pretirana preden se zagrizes vanjo) komentarjeve na vsako temo in vse poskusam prepricat v pravilnost svojih idej (vsekakor kot ti, tudi sam poskusam ljudi prepricati v moj prav, da ne bo pomoti, tu smo vsi enaki cepci). Daj bodi cloveski no. Imas svoje mnenje, super, izrazi ga, izberi si temo, napisi post potem pa zapri svoj gobcek in pusti ljudem da da imajo debato kdaj tudi brez vecnega vsiljevanja tvojega pogleda. Ti rubriko znanost teroriziras in si si jo prilastil za neko lastno propagando in jo vsiljujes na povsem neokusen nacin. Ce bos to pocel se naprej, prav, kot pravim, sem pristas svobode govora in ti ne ne morem niti nocem oduzemat pravice da se obnasak kot cepec. Polagam ti na srce le, da se da to poceti tudi na lepsi nacin.

Ne vem ce ima Ognjisce svoj spletni forum ampak si predstavljas da bi jaz vsak dan njim pisal po 200 komentarjev od darwinizmu, pa znansveni metodi in podobnih zadevah? Bil pod vsako temo vedno prvi in zadnji in se povsod vmes. Daj nam malo dihat pusti no.
Gravesen
# 18.04.2017 ob 14:14
Mi smo imel kolega Svedrača, je podrl vse kar je lezlo in šlo...
jo-jo
# 18.04.2017 ob 14:05
Ramus, včasih se mi zdi, da tvoja vera temelji oziroma stoji na zelo majavih temeljih, kar kar naprej iščeš potrditve lastnih prepričanj pri drugih ... Ti si teist! Ti ne verjameš, ti veš kakšna je resnica, čemu torej iskanje potrditev?
konj128
# 18.04.2017 ob 15:09
d) Industrija droge. Tudi to je prepovedano.
A ni še jezus spemeniu vode v vino? To je bla prekleto učinkovita industrija droge :D
stomic
# 18.04.2017 ob 13:22
Ramus
razloži razliko fosil - živi fosil...
pa ne iz strica googla, pa ne iz Biblije....
prosto po kmečko, da vidimo, če si razumel...
cambridge
# 18.04.2017 ob 17:21
Resnična zgodba
Bog (sedi v pisarni, zatopljen v papirje)
Angelc (prileti do Boga): khm, šef ...
Bog (zamišljeno, se niti ne ozre): ...kaj je?
Angelc: em, na Zemlji Ramus spet zanika evolucijo ...
Bog (se zdrzne): Kaj?! A spet?!! 3 miljarde let sem sem porabil za evolucijo in potem jo moji lastni verniki zanikajo?!?!?!
Bog (vidno jezen): Odleti dol do admina na MMC in mu šepni, naj izbriše komentar!
Nikolaj
# 18.04.2017 ob 16:34
@Ramus
Če sem te prav razumel, Ti nisi proizvod evolucije, temveč si živi fosil.
Grommm
# 18.04.2017 ob 18:20
Mislim - po eni strani krasno - po drugi pa grozljivo. Meni so od vseh glist simpatični samo deževniki. Ker so zeloo koristni.

Te sem kot mali otrok, katerega je mama nagnala na vrt oplet solato, rad potegnil iz zemlje, jih nežno zavozlal in gledal kako so se odvozlali. Danes bi me verjetno društvo za zaščito malih živali ovadilo na tožilstvu zaradi mučenja, socialna bi me dala v popravni dom, mamo in očeta pa v arest za 6 let zaradi zanemarjanja otroka.
;o))))
---------------------------

Ramus
je pa kapsl. On pod takimi socialnimi in političnimi novicami piše čisto v redu - celo zelo všečne komentarje. Razumne, da včasih človek ne verjame, da gre za istega komentatorja.

Pod takimi znanstvenimi, ki samo omenijo evolucijo, ali kaj iz vesolja, pa doživi popoln odklop. Pa ne bi rekel, če papež in Vatikanski sedež ne bi objavila, da potrjujeta evolucijo in teorijo velikega poka kot pravilno. Mislil bi, da Ramus sledi temu - pa vse kaže, da se ne strinja s papežem in Vatikanskim sedežem.

Osebno sem mnenja, da je najbolje ignorirati njegove umne razlage pod takimi tematikami. Še posebej pa s je izogibati žaljenju verskega zanesenjaka, saj te največ povedo ravno o piscu samem. Naj Ramus piše kar hoče - to nikogar od nas nič ne stane. Če se pa želi sramotiti - je pa to njegov oseben problem.
ps11
# 18.04.2017 ob 15:31
Naslednji gurmanski hit, kroznik 65000 eur.
AlFe
# 18.04.2017 ob 15:26
@ Gospod Konj,
to ni industrija, to je posamična proizvodnja.
tulumba
# 18.04.2017 ob 15:08
Seveda vrta v ladje, v ploščato zemljo ne more, ker pade dol....nekam...daleč...dol.
Eni vedo.
Lepo je bit del neizčrpno velikanske množice organizmov.
Žal ne cenimo dovolj, oz. se nam majčkeno fučka.
Pa ni prav.
DrMinistr
# 18.04.2017 ob 15:05
Izjemno, ko se zdi, da poznamo cel svet do potankosti, pa odkrijejo novo živalsko vrsto.
RJSlo
# 18.04.2017 ob 18:36
No ja. To je bolj podobno tiču kot pa črvu. Verjetno od mladega teleta.
Nikolaj
# 18.04.2017 ob 16:37
@gispa
Admina sem že večkrat brisal, a vedno je od mrtvih vstal, kar dokazuje,da je Admin na tem portalu z visoko verjetnostjo oseba, ki je božanskega izvora.
sanny86
# 18.04.2017 ob 15:38
Je bral kdo knjiga Franka Schätzinga - Peti dan (The Swarm)? Tudi tam so se pojavili taki crvi, potem se je pa odvila velika katastrofa, ko se je narava uprla cloveku. :)
Ljagushka
# 18.04.2017 ob 15:30
Ramus je načeloma fejst možakar, razen, ko pridemo do naravoslovja ;-)
polenta
# 18.04.2017 ob 21:12
grd a morda zelo okusen.
at111
# 19.04.2017 ob 17:28
@Grommm "Osebno sem mnenja, da je najbolje ignorirati njegove(Ramusove) umne razlage pod takimi tematikami."

imaš napačno osebno mnenje, še imaš čas da raziščeš in ga spremeniš :) dokler si živ
at111
# 19.04.2017 ob 17:25
@modzo "Ramus vedno zagovarjam svobodo...To kar pa ti pocnes je pa miloreceno zalostno...se obnasas kot cepec "

Jah modzo zdj se morš odločit a res vedno zagovarjaš svobodo ali boš raje očital drugim kaj naj mislijo? Sam sebi v istih stavkih nasprotuješ...

Ali si morda želel zapisati "vedno zagovarjam samo SVOJO svobodo" ?
naš človek
# 19.04.2017 ob 00:11
Dvomim o okusnosti, živali ki živijo ob moškem dnu so ponavadi bolj zanič. Pa še z nekimi žveplenimi bakterijami se prehranjuje.
REsnica
# 18.04.2017 ob 15:40
Tale na posnetku je manjši bratranec. Zagotovo nima meter in pol.

Prosim te Ramus, da spregledaš in se ne oklepaš verskih spisov. Te je škoda.
Matjaz82
# 18.04.2017 ob 15:35
To je kot iz tiste grozljivke s Kurtom Russelom in pa še iz ene v puščavi, ko je ogromni črv žrl ljudi.
opat
# 19.04.2017 ob 07:05
Ramus!
Zakaj si ne poiščeš službe na kakšnem verskem radiu ali kaj podobnega. Tam bi lahko v se lahko v miru ukvarjal s svojo priljubljeno versko tematiko. Znanost in verstvo nimata nič skupnega skupnega. Članek se ne ukvarja s svetim pismom ampak z biologijo. To pa je nekaj o čemer nimaš pojma. Aja pa hvala BOGU, da te je administrator brisal ker tvoji komentarji ne sodijo med znanost.
generusus
# 19.04.2017 ob 00:47
Ramus

"Bi pojasnili zakaj ste izbrisali komentar? Komentiral sem članek. Zapisal sem, da je to še en živi fosil v vrsti, ki dokazuje, da se evolucija ni nikoli zgodila, prav tako pa meče dvom na domnevne stotine milijonov let postopnega razvoja vrst."

Ramus, to smo že večkrat pojasnili: kar nekaj vrst živih bitij je, ki se skozi več milijonov let ali celo več desetin milijonov let niso kaj bistveno spreminjale. To nikakor ni dokaz odsotnosti evolucije, ampak dejstva, da so bila ta bitja (in so še vedno) tako dobro prilagojena na okolje, da ni bilo potrebe za omembe vredne spremembe.
nuLanuLa
# 18.04.2017 ob 18:38
Obožujem komentarje. V naravi ni nič groznega in strašnega, tibsonle človeške kategorije. Je le boj za preživetje, brez etike in morale. Zanimivo, da planet uničuje bitje, ki ima tolk za povedati o tej etiki in morali. Tako da - vsako bitje je po svoje lepo, le brez predsodkov je treba gledati čudoviti svet narave.
AlFe
# 18.04.2017 ob 19:03
Se pogovarjamo o evoluciji? No, potem pa še to:

Evolucija sploh ne more biti znanost, ker nima znanstvenega orodja, torej dokaza ali opazovanja. Doslej še ni bilo dokazan razvoj iz ene vrste v drugo, opazovanje na milijone let pa je nemogoče.

Ha! Ha! Ha! Kaj boste pa sedaj? V jok pa na drevo? Ali pa na genetiko, ki pravi, da se dedujejo geni in ne navade! Hehehe!
samogledam
# 18.04.2017 ob 20:13
Ramus
tvoji odgovori so vedno predvidljivi, ker obstajas v bozjih sedmih dneh, ko je ustvaril tebe !
AlFe
# 18.04.2017 ob 15:04
@ Ramus
Vsako negiranje evolucije je nedopustno, ker potem moraš predpostaviti kreacionizem, ki ga propagira krščanstvo oziroma Bog in ki štiri najboljše načine proizvajanja bogastva prepoveduje. Ti so:

a) Delanje denarja iz nič ali sodobno bankirstvo. Tu so obresti glavno orodje, ki ga Stvarnik postavlja kot oviro pri vstopu duše v večni raj.

b) Proizvodnja orožja. Je neka zapoved: "Ne ubijaj!"

c) Prostitucija in podobno. Je neka zapoved: "Ne prešuštvuj!"

d) Industrija droge. Tudi to je prepovedano.

Je vsem jasno, zakaj je Ramus prepovedan?
por
# 18.04.2017 ob 14:50
Spet reklama za fusion kuhinjo? :D
Ramus
# 18.04.2017 ob 13:51
Zdelo se mi je podobno, kot da bi odkrili dinozavra, saj smo te živali do zdaj poznali le prek fosilov," je dejal vodja raziskovalcev Dan Distel

Bi pojasnili zakaj ste izbrisali komentar? Komentiral sem članek. Zapisal sem, da je to še en živi fosil v vrsti, ki dokazuje, da se evolucija ni nikoli zgodila, prav tako pa meče dvom na domnevne stotine milijonov let postopnega razvoja vrst.
Kazalo