Okolje

Poudarki

  • Na ministrstvu so se, na podlagi preteklih slabih izkušenj, odločili okrepiti nadzor nad izvajalci dimnikarskih storitev.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 14 glasov Ocenite to novico!
Irena Majcen
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen meni, da bodo z novim zakonom na boljšem lastnikih malih kurilnih naprav, ki si bodo sami lahko izbirali izvajalca dimnikarskih storitev. Foto: BoBo

Dodaj v

Dokončno slovo koncesij? Vlada prižgala zeleno luč za dimnikarske licence.

Redna seja vlade
26. maj 2016 ob 14:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vlada je sprejela predlog zakona o dimnikarskih storitvah, ki ukinja zdaj veljavni sistem koncesij in namesto njega uvaja sistem licenc, kar v prvi vrsti pomeni, da si bodo lastniki malih kurilnih naprav sami izbirali izvajalca dimnikarskih storitev.

Predlog zakona namreč ukinja koncesijski sistem, v katerem je dimnikarske storitve na določenem območju opravljal le koncesionar. Temveč bodo dimnikarske storitve izvajalci opravljali na podlagi licenc, ne glede na lokacijo storitve, je po seji vlade poudarila ministrica za okolje Irena Majcen. Lastniki malih kurilnih naprav pa bodo morali še naprej redno zagotavljati dostop dimnikarjem do kurilne naprave, saj jih drugače čaka globa, si bodo pa izvajalca lahko izbrali sami.

Zakon predvideva tudi najvišjo ceno dimnikarske storitve, ki je primerljiva s trenutno veljavnim cenikom, ministrica pa ob tem ocenjuje, da bodo na določenih območjih nekateri izvajalci ceno storitev tudi znižali. Obenem bodo morale dimnikarske družbe opraviti tudi storitev pri uporabniku, ki so mu najbližje, če uporabnik ne bo našel nobenega drugega dimnikarja.

Na ministrstvu so se, na podlagi preteklih slabih izkušenj, o katerih smo tudi večkrat poročali, odločili okrepiti nadzor nad izvajalci dimnikarskih storitev. Tako bodo na vsakem izmed osmih inšpekcijskih območij v Sloveniji imeli svojega inšpektorja, razen v prestolnici, kjer bosta delo dimnikarjev nadzirala dva inšpektorja.

Ministrica je ob tem navedla tudi, da se je letos močno izpopolnila tudi evidenca malih kurilnih naprav Evidim, ki se bo po uvedbi zakona o dimnikarskih storitvah še dodatno izpopolnjevala.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
ksmith
# 26.05.2016 ob 14:44
Sedaj pa še na notarje in odvetnike.
deadcool
# 26.05.2016 ob 14:40
končno, tele pretirane cene dimnikarjev se bodo končno normalizirale, če je konkurenca povsod, naj bo tudi tukaj.
zlobniCO2
# 26.05.2016 ob 15:07
tace stran od mojega raufnka !
DXM
# 26.05.2016 ob 14:52
To, da nekdo opravlja posel na določenem teritoriju bolj spominja na fevdalizem kot kapitalizem. Absolutna sramota, da se je to dogajalo od leta 91 - 2016. Mimogrede naj omenim, da storitve na gorenjskem opravlja podjetje katerega lastnik je milijonar in ima 40+ zaposlenih.
johann
# 26.05.2016 ob 15:12
In zakaj bi moral plačati kazen, če si dimnik sam kvalitetno očistim?
Zopet nova traparija v tej državi...
Austin_P2
# 26.05.2016 ob 14:36
Tako kot si kamin očistim sam mi ga ne noben dimnikar. Ampak v tej socialistični vukoj.... ga moram vseeno plačat!!
2014
# 26.05.2016 ob 15:32
Samo tipi z dvema levima rokama očistilo svoj dimnik slabše od dodedanjih koncesionarjev na tem področju.
Moj "raufnk je spucan" u nulo brez dimnikarjev z belimi rokavicami ! ( Ker ga daleč najbolj temeljito spucam sam, komur pa je to delo pod čast, naj ne pripenja minusov na takšne izjave ... ta naj pač preplačuje šarlatanom, ki sami sebe imenujejo dimnikarji in ki se obnašajo kot diktatorji .
lukey90
# 26.05.2016 ob 14:36
Hvala Miro!
cairns
# 26.05.2016 ob 16:21
Peter F.
Dolgo smo rabili za tole.

To kar so naredili sedaj ni nič. Edina sprememba je ta, da si boš lahko sam izbral nestrokovno in nesposobno pijavko ki običajno sploh ne govori slovensko. Vsaj jaz imam takšne izkušnje z dimnikarji.
Dokler ne bo, v vsem kar se tiče peči in čiščenja dimnika, samo moja odločitev, do takrat nam bodo priviligirani ''dimnikarji'' pili kri in nam kradli denar po blagoslovu države .
cairns
# 26.05.2016 ob 16:04
v prvi vrsti pomeni, da si bodo lastniki malih kurilnih naprav sami izbirali izvajalca dimnikarskih storitev.

Ta predlog ni ne miš ne tič. Dajal naj bi neko ''svobodo'' pri izbiri, po drugi strani pa lastnika kurilne naprave v nekaj prisiljuje.
Za lastnike malih kurilnih naprav bi bilo sprejemljivo samo popolna liberalizacija dimnikarskih storitev, oz. da dimnikarstvo ni več obvezna javna gospodarska služba.
thymiann
# 26.05.2016 ob 15:24
še vedno si bo majster računal vsaj 35€ da bo malo s sondo po raufnku pomahal ...
galoper
# 26.05.2016 ob 16:43
Kaj mi poagajo spremembe pfedpisov, če pride nekdo z licenco in si zelo prizadeva pri merjenju CO, ustvariti neustrezne pogoje in poškoduje senzorje kurilne naprave. Kako dokazovati njegova nepotrebna dejanja na novi napravi? Ministrstvo za okolje naj vodi moški, ki mu delujjeta obe polovici možganov primerno za orientacijo v prostoru.
Alchemist
# 26.05.2016 ob 15:48
Ključno je razumevanje tega, kaj dimnikarstvo sploh je. Je dimnikarstvo javna služba, ali zasebni poklic?

Očitno je prevladalo mnenje, da gre za zasebni poklic, kar je tudi meni bilo vedno nekako samoumevno. Funkcija dimnikarja ni ta da bo v imenu države potrdil, da je tvok dimnik OK in ti dal dovoljenje za obratovanje. To je pač funkcija državnih upravnih in nadzornih organov, ki bi morali taka dovoljenja izdajat. Dimnikar pa je pač obrtnik, ki pride popucat dimnik.
Peter F.
# 26.05.2016 ob 15:27
Dolgo smo rabili za tole.
ZETAC
# 26.05.2016 ob 15:10
Upam, da bo sedaj kaj boljše, bojim pa se, da bo prišlo do kakšnega (tihega) kartelnega dogovora, kot ponavadi (primer elektrika, pa tudi cel kup, t.i majhnih storitev - zanimiv je primer izdelave cilindričnega ključa, ki stane 4 EUR povsod, čeprav to sploh ne odraža cene stroškov....)
janroz
# 26.05.2016 ob 16:33
Ni problema, če vsak sam isti dimnik, red bo tisti trenutek, ko bodo zavarovalnice pri zavarovanju nepremičnih zahtevale potrdilo o ustreznosti naprav, ki ga bo izdal pooblačen dimnika. Če kdo lahkomiselno misli, da ustreznost kurilnih naprav ni pomembna, potem se moti. Poglejte statistiko požarov, zastrupitev ... pa vam bo takoj jasno, da je to potrebno. Kot sem že zapisal zavarovalnice imajo tu veliko moči in jasno, ceniki bi morali biti naravnani tudi tako, da dimnikar, če ugotovi, da je vse čisto .. zaračuna samo pregled, po sedaj veljavnem sistemu pa temu pač ni bilo tako.
Janezski
# 26.05.2016 ob 15:45
Kaj eni ploskate? Izbiral boš še naprej med ceki. Za njihovo nestrokovno in malomarno delo ni v bistvu odgovarjalo še nobeno dimnikarsko podjetje. Na vsakem izmed osmih inšpekcijskih območij v Sloveniji bo po novem inšpektor, za katerega bodo lahko samo ovce verjele, da ne bo ščitil dimnikarskih podjetij.
Morava
# 26.05.2016 ob 15:24
Dimnikarske licence so obvezne se iz casa svetega
apostolskega Vzhodnega rimskega cesarstva.
(licencirani dimnikar je glavni junak knjige Veritas-
pisatelja Rita Monardi&Francesco Sorti-knjiga 5+)
Jožeine
# 26.05.2016 ob 15:06
To so traparije... Serviserji bi morali pridobit licence za servis kurilnih naprav katere so gnane na avtomatiziran sistem ter očistit dimnike pri vseh napravh (kjer sma ne nakladamo) in potem izdat poročilo o meritvi. To so samo dvojna dela...
evaevi
# 28.05.2016 ob 17:25
Aleluja
izo
# 26.05.2016 ob 17:25
tace stran od mojega raufnka !

amm, to je lahko dvoumno, hehe.. sicer pa bodo zavarovalnice vesele takšnega razmišlanja po raznih požarih ipd..
Bivši uporabnik
# 26.05.2016 ob 16:41
Preko zakonske vrzeli bo lahko sedaj vsak počel kar mu paše, država pa ne bo imela nobenega nadzora.
GORILA
# 26.05.2016 ob 15:00
@Austin
Tako kot si kamin očistim sam mi ga ne noben dimnikar. Ampak v tej socialistični vukoj.... ga moram vseeno plačat!!

Če si tak mojster tega posla, si pa pridobi licenco!
Kazalo