Gospodarstvo

Poudarki

  • Podaljšanja koncesij se najbolj veselijo dimnikarji, ki jim je pomanjkljiv nadzor omogočal veriženje podjetij in neplačevanje obveznosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 30 glasov Ocenite to novico!
Dimnik
Ministrstvo za okolje in prostor je po letu dni praznih obljub o sistemu licenc tik pred zdajci izhod v sili našlo v podaljševanju koncesij, ki dimnikarjem zagotavlja še dodatno leto dni zajamčenih prihodkov. Foto: BoBo
       Ministrica pa ni edina, ki je svoje stališče do koncesij v celoti spremenila. Tako so med poslanci, ki so podaljšanje koncesij podprli tudi poslanci SD-ja, čeprav je predsednik stranke Dejan Židan leta 2013, ko je bil še minister za okolje in kmetijstvo, napovedoval ukinitev dimnikarskih koncesij.       
Dejan Židan
Predsednik SD-ja Dejan Židan je še pred leti napovedoval odpravo koncesijskega sistema, a so poslanci njegove stranke včeraj glasovali za podaljšanje koncesij. Foto: BoBo
       Najbolj je bila pri nasprotovanju spremembam dejaven SDS, ki je v obravnavo vložil tudi amandma, s katerim bi se podaljšanje koncesij preprosto črtalo. Amandma poslanske skupine SDS pa je prejel le dva glasova podpore, saj se poslanci SDS-a glasovanja zaradi obstrukcije niso udeležili. Poleg poslanca NSi-ja Jožefa Horvata je za amandma tako glasovala le še poslanka SMC-ja Andreja Potočnik       
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek je poleg Jožefa Horvata (NSi) edina poslanka, ki je glasovala proti podaljševanju koncesij. Foto: BoBo

Dodaj v

Poslanci dimnikarjem podarili še leto dni koncesij. Civilne iniciative zbirajo podpise za referendum.

Ministrstvo za okolje je po propadlem sistemu licenc poiskalo izhod v sili
16. december 2015 ob 09:52,
zadnji poseg: 16. december 2015 ob 10:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po letu dni praznih obljub ministrstva za okolje in prostor o novi sistemski ureditvi dimnikarskih storitev je ministrstvo problem rešilo s podaljšanjem koncesij. Koncesionarji, tudi tisti, ki so verižili podjetja, pozabljali na plačevanje prispevkov in ustvarjali davčne dolgove, bodo imeli še dodatno leto zajamčene prihodke. Civilne iniciative napovedujejo zbiranje podpisov za referendum.

Koncesionarji, ki so se bali, da bi s prihodnjim letom lahko ostali brez zajamčenih prihodkov in se prvič soočili s konkurenčnimi ponudniki, si lahko oddahnejo, saj so jim poleg ministrice, ki je požrla svojo obljubo, da koncesij ne namerava podaljševati, prisluhnili še poslanci koalicijskih strank in Združene levice. Ti so podprli spremembe zakona o varstvu okolja, ki podaljšuje sistem koncesij do konca leta 2016.

Prazne tudi obljube nekdanjega ministra
Odločitev ministrstva je v začetku decembra prišla kot strela z jasnega, saj je ministrica še pred dobrim mesecem v državnem zboru zagotavljala, da sistema koncesij, ki bi se iztekel z letošnjim letom, ne namerava podaljševati. Ministrica pa ni edina, ki je svoje stališče do koncesij v celoti spremenila. Tako so med poslanci, ki so podaljšanje koncesij podprli tudi poslanci SD-ja, čeprav je predsednik stranke Dejan Židan leta 2013, ko je bil še minister za okolje in kmetijstvo, napovedoval odpravo dimnikarskih koncesij.

Na naše vprašanje, kaj konkretno se je v zadnjem mesecu tako spremenilo, da je ministrstvo obrnilo hrbet prostemu trgu dimnikarskih storitev, pa smo prejeli le splošni odgovor, da "gre za javni interes, za varovanje proti požarom, za zdravje ljudi, za okolje in za premoženje. Eden izmed pomembnih dejavnikov, zakaj dimnikarsko dejavnost še vedno regulirati, je tudi to, da so individualna kurišča eden izmed največjih virov onesnaževanja zunanjega zraka z delci PM10 in da je država, skupaj z občinami, pripravila ukrepe za njihovo zmanjšanje."

Vrana vrani ne izkljuje oči
Seveda so na ministrstvu z vprašanjem onesnaževanja in požarne varnosti seznanjeni precej več kot mesec dni, ko so povozili svoje obljube o prepustitvi dimnikarske dejavnosti prostemu trgu, če ne bo uveljavljen sistem licenc, ki so ga napovedovali celotno leto. Ta se je na koncu izkazal kot popoln fiasko ministrstva, saj jim je po letu dni napovedovanja sprememb uspelo pripraviti predlog zakona o dimnikarskih storitvah, ki ga je vladna služba za zakonodajo v dveh tretjinah ocenila kot pomanjkljivega in ponekod celo neustavnega.

Kritika vladne službe za zakonodajo pa ministrstvu ni spodnesla samozavesti. Tako smo spet ostali brez odgovora na vprašanje, ali nameravajo sankcionirati uslužbence, ki jim je po letu dni napovedi uspelo na vlado poslati šele tik pred zdajci površen in pomanjkljiv predlog. Ministrstvo se je znova izognilo konkretiziranju odgovornosti, saj je "zakon pripravljal MOP". Nadalje so nas tudi razmeroma ošabno popravili, da ministrstvo propadlega zakonskega predloga ni pripravljalo dve leti, odkar je bila sprejeta ukinitev koncesij, temveč od letošnjega februarja.

Čeprav je vladna služba za zakonodajo poslala obsežne pripombe na predlog zakona in zahtevala popravke v več kot dveh tretjinah vseh členov predloga, pa na ministrstvu zatrjujejo, da je predlog že usklajen, pripombe vladne službe za zakonodajo upoštevane. Pri sprejemanju zakona se je po navedbah ministrstva zapletlo le pri tem, da je vlada zahtevala redni postopek za obravnavo, zaradi česar predlog ne bi mogel biti sprejet še letos.

Novi odpustki za neplačevanje prispevkov, davčne dolgove ...
Če te navedbe držijo, kar je na dinamiko dela na ministrstvu in obseg pripomb malo verjetno, je še toliko manj razumljivo interventno podaljševanje koncesij, ki ga je vlada sprejela kar na dopisni seji v odsotnosti predsednika vlade. Po navedbah ministrstva bo zakon o dimnikarskih storitvah, ki bo uvajal licenčni sistem, sprejet že v naslednjem letu, zato je nerazumljivo, da si je naložilo dodatno delo s podaljševanjem koncesij. S prihodnjim letom se namreč iztečejo pogodbe 181 koncesionarjem. Ti imajo do 15. januarja čas za oddajo vloge za podaljšanje koncesije, ministrstvo pa bo moralo pozneje preverjati, ali izpolnjujejo pogoje. Na ministrstvu težav s podaljševanjem tako velikega števila koncesij v kratkem času ne pričakujejo.

Kakovostnega in podrobnega pregleda ustreznosti koncesionarjev v tako kratkem času seveda ne gre pričakovati, a so koncesionarji tega že navajeni, saj je bilo njihovo delo tudi v preteklosti vse prej kot skrbno nadzorovano. Marsikateri koncesionarji so to tudi s pridom izkoriščali. Tako so davčni dolgovi, veriženje podjetij, neplačevanje prispevkov, izkoriščanje delavcev, nezakonito oddajanje koncesij v podkoncesije le najbolj očitne med številnimi lumparijami, ki so jih koncesionarji več let izvajali in s katerimi se ministrstvo v preteklosti kljub opozorilom KPK-ja in Računskega sodišča ni pretirano ukvarjalo.

Za podaljšanje tudi ZL. Proti SDS-u in dva poslanca
Nepravilnosti pa niso zmotile niti koalicijskih poslancev, ki so na včerajšnji seji brez večjih zadržkov podprli podaljšanje koncesij. Izkoriščanje delavcev in plačilna nedisciplina koncesionarjev pri plačevanju prispevkov za zaposlene pa niso zmotile niti Združene levice, katere poslanci so po besedah poslanke Violete Tomič podaljšanje koncesij "pozdravili" in zanje glasovali, "čeprav s stisnjenimi zobmi."

Najbolj je bil pri nasprotovanju spremembam dejaven SDS, ki je v obravnavo vložil tudi amandma, s katerim bi se podaljšanje koncesij preprosto črtalo. Amandma poslanske skupine SDS pa je prejel le dva glasova podpore, saj se poslanci SDS-a glasovanja zaradi obstrukcije niso udeležili. Poleg poslanca NSi-ja Jožefa Horvata je za amandma tako glasovala le še poslanka SMC-ja Andreja Potočnik, ki pa se je pri glasovanju najverjetneje zmotila, saj je že v naslednjem glasovanju glasovala, tako kot vsi njeni poslanski kolegi, za podaljšanje koncesij.

Za podaljšanje koncesij je na koncu glasovalo 56 poslancev koalicijskih strank in Združene levice, proti pa sta glasovala le Jožef Horvat, ki je bil edini na glasovanju prisoten poslanec NSi-ja, in Alenka Bratušek, ki je bila edina prisotna poslanka skupine nepovezanih poslancev.

Civilne iniciative zbirajo podpise za referendum
Nezadovoljni uporabniki dimnikarskih storitev in opeharjeni delavci koncesionarjev, ki so se v preteklosti večkrat obrnili na ministrstvo zaradi nepravilnosti koncesionarjev, se tako zdaj lahko zanesejo le še na civilne iniciative, ki so že napovedale zbiranje podpisov za razpis referenduma. Te bosta zbirala VCP Dimnik in DCI Malečnik, ki se že vrsto let zavzemata za spremembo koncesijskega sistema.

Iniciativi bosta podpise zbirali po vsej državi, za začetek referendumskega postopka pa morata najprej zbrati 2.500 podpisov, nato pa za razpis referenduma še 40.000.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
pepieinschlag
# 16.12.2015 ob 10:08
Gre za javni interes, za varovanje proti požarom, za zdravje ljudi, za okolje in za premoženje.

Srce parajoča skrb vlade in njene administracije za nas, uboge državljanske duše. Sedaj lahko mirno spim, ko vem kako zelo se sekirajo za nas in naše zdravje.
V razpravi je bila omenjena tudi primerjava z zimskimi gumami. Vendar lahko gume zamenjaš pri kateremkoli mehaniku ali vulkanizerju, nekaj ljudi je pa, ne boste verjeli tako spretnih, da to storijo celo sami.
Dimnikar pa opravi samo meritev plinov (gorilnika itak ne zna nastaviti) ter to zaračuna, četudi dimnik očistiš sam.
dStroj
# 16.12.2015 ob 10:05
wau, wau, wau,...
Komu služi ta DZ in država? To je tko kot bi rekli: Naj vam bo, čez eno leto boste svobodni...
Follow Me
# 16.12.2015 ob 10:15
Jaz čistim sam, ne rabim pomoči.
mkv
# 16.12.2015 ob 10:05
Kdo bi si mislil, koruptivna oblast na delu! In ljudje jih bodo spet volili (no, verjetno pod drugim imenom), ker so pač najbolj pošteni.
johann
# 16.12.2015 ob 10:21
Čiščenje dimnikov mora biti obvezno. Pa pravica do izbire dimnikarja.

In zakaj bi za to rabil dimnikarja, če pa ga lahko sam očistim enako dobro ali pa še bolj temeljito, ob tem delu pa še uživam?
webman
# 16.12.2015 ob 10:22
Karkoli bom napisal bo sovražni govor.

Pa vebdar,Naj jih vrag pocitra, bleferje podkupljive!!! Je lobi dimnokarjev dobra poslovna darila prinesel, pa so prec dopismo sejo sklical?
K_ris
# 16.12.2015 ob 10:08
proti pa sta glasovala le Jožef Horvat, ki je bil edini na glasovanju prisoten poslanec NSi in Alenka Bratušek, ki je bila edina prisotna poslanka skupine nepovezanih poslancev.

Če prištejemo še SDS, ki ga ni bilo, lahko ugotovimo, da je (z izjemo ZL) manjkala skoraj celotna opozicija. So imeli vsi dopust? So (dobro) plačani, da jih ni?
leonis
# 16.12.2015 ob 11:07
Ogrevam se na plin, pri katerem moram pri položnici poravnati tudi ekološko takso, in vsako leto plačati dimnikarju nekaj deset evrov za pet minut ˝dela˝ (da napiše model plinske peči,letnico izdelave in če ima prostor prezračevanje..., vsako leto enako..) . Če bi kuril na drva ok, naj pride dimnikar in naj spuca dimnik, ampak pri plinski peči jaz raje pokličem plinskega serviserja da mi zmeri emisije CO2 in mi zraven še pravilno naštima izgorevanje peči. Dimnikar naj puca dimnike, plinske peči naj pa pregledujejo za to usposobljeni serviserji plinskih inštalacij, ki bodo tudi povedali kdaj je potrebno očistiti dimnik in takrat se bo poklicalo dimnikarja.Je to preveč zakomplicirano za vas gospodje poslanci ali je premalo skorumpirano?
manuchao
# 16.12.2015 ob 10:26
šest let že "kurim "na elektriko
za 40 € na mesec med "kurilno sezono"
odpadejo in dimnikarji in gozdarji in arabci z kurilnim oljem
in ja, je topleje kot z klasičnim gretjem!!
murovec
# 16.12.2015 ob 10:21
Od skorumpirane druščine pač ni kaj pričakovati. Dimnikarji imajo denar, poslanci pa globoke žepe. Plačnik je raja, ki te lopove izbira na volitvah.
if
# 16.12.2015 ob 10:06
Slika dimnika z izpusti dokazuje zablodo propagiranega slovenskega ogrevnega sistema na biomasna goriva za posamzne stanovanjske objekte.
Na tej zablodi jezdijo dimnikarji, stranka SD in pljuča slovenskega prebivalca.
valcek2010
# 16.12.2015 ob 11:15
zato pa imjo kovoačiča direktorja dimnikarjev v stranki SMC, no sedaj je njegova žena, avto v vrednsoti 100ke , ni kaj gre jim, iščejo nove stranke ko nori

to se ne bo nikoli zgodilo

to vam govorim, bistvo je očem vedno nevidno, tisti ki vlada piše zakone
ovčke ki pa so razmetane in znajo skupaj stopit pa jih povozijo in ne uspejo z spremembi zakona

res smo nemočni čeprav je veliko mišiđnjakov v naši državi, samo v glavah ni mišič in pogledat za dobro vseh
Lobo
# 16.12.2015 ob 10:24
Še vsaj leto dni se bomo namesto za gumbe, držali za denarnice. Čestitke Alenki za držo, je pa res da kaj dosti ne more več izgubit
barbar2
# 16.12.2015 ob 10:10
Čiščenje dimnikov mora biti obvezno. Pa pravica do izbire dimnikarja.
sosman
# 16.12.2015 ob 11:18
Končno bo en dober referendum...
Morpheus2
# 16.12.2015 ob 11:08
Lopovi, lopovi, lopovi, lopovi, lopovi...
čarli
# 16.12.2015 ob 11:35
Civilne iniciative napovedujejo zbiranje podpisov za referendum.

Edino pravilno. čas da se voluharjev znebimo. Jih je pa še dosti na vrsti...

Izkoriščanje delavcev in plačilna nedisciplina koncesionarjev pri plačevanju prispevkov za zaposlene pa niso zmotile niti Združene levice, katere poslanci so po besedah poslanke Violete Tomič podaljšanje koncesij "pozdravili" in zanje glasovali, "čeprav s stisnjenimi zobmi."

So pokazali svoj pravi obraz, tako kot pravi komunisti:) Briga jih za neplačane delavce. Glavno da oni dobijo denar za svoje nedelo. In pol ako stiskajo zobe. Samo verjetno ne od mraza v svojih toplih foteljih:)
juk
# 16.12.2015 ob 11:33
Sploh pa bi to lahko obrnili. Če se ti zgodi požar zaradi nespucanega dimnika plačaš, drugače pa ne. Resnici na ljubo koliko požarov se zgodi zato ker ni bilo dimnikarja? praktično nič. To samo še stare ljudi naserjejo da treba met, ubistvu je čista bedarija
svabo
# 16.12.2015 ob 11:16
No potem pa po tej poti. Grem na upravno enoto oddati podpis za referendum....
tru-bar
# 16.12.2015 ob 11:15
Alenka Bratušek je poleg Jožefa Horvata (NSi) edina poslanka, ki je glasovala proti podaljševanju koncesij.

Se ne splača podkupovat stranke v opoziciji, ki za povrh še poslancev skoraj nima več.
valcek2010
# 16.12.2015 ob 11:16
morate vedet direktorji in pohlepniki so v strankah, ne pozabite in te imajo moč,
Morpheus2
# 16.12.2015 ob 11:10
""Poleg poslanca NSi-ja Jožefa Horvata je za amandma tako glasovala le še poslanka SMC-ja Andreja Potočnik""

""Alenka Bratušek je poleg Jožefa Horvata (NSi) edina poslanka, ki je glasovala proti podaljševanju koncesij""

Hmmmmmmm!!!! Zmeda :)
aaa
# 16.12.2015 ob 13:28
Če bi kuril na drva ok, naj pride dimnikar in naj spuca dimnik,

Jaz kurim na drva in dimnikar dimnika še povoha ne. Vse kaj naredi je, da napiše račun.

P.S. Za pucanje dumnika pa sam ne potrebujem več časa, kot dimnikar za pisanje računa:)
ŠarliBebo
# 16.12.2015 ob 12:07
Takoj vsi odat podpise!
juk
# 16.12.2015 ob 11:32
Ta referendum pa mora uspeti. Absolutna podpora le temu.
pinkfranc
# 16.12.2015 ob 11:18
ja če imajo pa sami firme zadaj ...

čez leto dni pa lahko sledi nov nateg!
sosman
# 16.12.2015 ob 11:17
Pa je le pravi dobil svojo kuverto... Sramota.
Hijena
# 16.12.2015 ob 10:30
Dimnikarstvo, še eno področje, kjer se za nič dela da dobro zaslužiti, vendar samo v primeru, da poznaš prave ljudi. Zato pa se bojijo konkurence, ker bi dimnike čistili tisti, ki to dejansko znajo!!!
cairns
# 16.12.2015 ob 13:17
Poslanci dimnikarjem podarili še leto dni koncesij.

Sedaj bodo mladi in čedni dimnikarji nesposobni ministrici zastonj opucali vse rore. ha ha ha
pinkfranc
# 16.12.2015 ob 11:19
saj je ministrica še pred dobrim mesecem v državnem zboru zagotavljala, da sistema koncesij, ki bi se iztekel z letošnjim letom, ne namerava podaljševati. Ministrica pa ni edina, ki je svoje stališče do koncesij v celoti spremenila.

ima novega audija?
nonparel
# 16.12.2015 ob 10:56
Tukaj se med seboj tolčeta dve sferi interesov. Ali bodo lepe zaslužke pobasali v žep eni ali drugi, pravih pravičnih rešitev ne ponuja noben. Raja pa bo v obeh kombinacijah natehnjena.
pornjak
# 16.12.2015 ob 10:46
Toliko peticij za prazen nč, vedno ima na koncu škarje in platno v rokah podkupljiva levičarska koalicija, katere cilj so le lastni interesi. Žalostno.
avrelius
# 16.12.2015 ob 10:08
Zavajujoč naslov, ki izkrivlja informacijo. Bodite korektni prosim!
pepar
# 16.12.2015 ob 15:34
Dimnik čistim sam.
Je pa zadnjič naneslo,da je bil dimnikar pri sosedu in ker je ravnokar "pregledoval"dimnik in kurišče,sem ga vprašal če lahko kar plačam ta pregled.
Ni bilo problema in moj dimnik ima papirje o brezhibnosti,čeprav ga pooblačen izvajalec ni niti povohal od blizu.

Veste ta zakon je približno tako kot tisti,ki ureja stvari okoli azbestnih plošč,ki jih je potrebno pravilno odstranit in odpeljat na deponijo.TO PA STANE !!!
Zaradi papirjev jih manjši del ljudje lepo zapakirajo,odpeljejo na deponijo,ostalo pa lepo zakopljejo.Tudi na vodovarstvenih območjih če je treba.
Jocipros
# 16.12.2015 ob 13:20
Nadaljevanje mafijaštva. To pslnci dokazujejo vsak dan, zato nas imajo Avstrijci, da nismo resni, ker imamo hram korupcije, kjer so ti mafijaši zaposleni.
resnicar
# 16.12.2015 ob 12:15
Neverjetna nesposobnost vlade.
valcek2010
# 16.12.2015 ob 11:18
dimnikar spuca v pol vse, jaz pa rabim 2 uri da še spucam enkrat za njim, to je problem
odtočnice, se spomnite tega, to kasirajo posebeje čiplečnje odtočnic,
poglejte cenik

nategujejo nas ko male ovčke

eno je čiščenje dimnika drugo pa odtočnice,
nujno je čiđćeje dimnika odtočnice pa si alhko sami
da posesa odtočnico plačate okoli 8€

+ obvezno čiščenje dimnika
akvarij1
# 17.12.2015 ob 01:11
Samo v moji avtomehanični delavnici lahko zamenjaš olje. Samo jaz sem od stricev dobil koncesijo. Ostali tega ne smete delati. Ko vas pozovem na menjavo olja se morate odzvati, da vam izstavim račun.

Tudi če vam ne zamenjam olja vam izstavim račun.

Če vam zaradi nemenjave olja avto crkne ne prevzemam nobene odgovornosti. Sami ste krivi, da niste sami zamenjali olja. Tu sem samo zato, da računam. :)
if
# 16.12.2015 ob 14:04
hepimen, # 16.12.2015 ob 12:53

Kitajska je obremenjena s slabim zrakom, zato se že pojavljajo komercialne poteze "plačaj in dihaj čist zrak".

Tudi v Sloveniji mora biti čist zrak izhodišče za kreiranje ogrevne politike. To je naloga države, ki trdi, da skrbi za zdravje svojih državljanov.
Ker državljaniugotavljamo, da temu ni tako, jo moramo prisiliti v tako držo!

Vgradnja TČ mora biti, načeloma, prvi investicijski korak v poljubno zgradbo, staro, toplotno neizolirano ali slabo izolirano, in v bistveno boljše toplotno izolirano.

Kaj dosežemo s tako pristopom?
Enoto potrebne ogrevne energije lahko dobimo iz biomasnih goriv (les, peleti, sekanci), fosilnih goriv (nafta, plin), iz TČ, sonca.

Če zgradba potrebuje 100 enot ogrevne energije, jo iz okolice (zrak, zemlja, voda) z vgrajeno TČ v zgradbo gratis prečrpamo vsaj 2/3, oziroma 66,6%, ostalo tretjino kupimo iz električnega omrežja kot pogon TČ, kar daje iz TČ izhodnih 100 enot. Pri tem je iz TČ (dvostopenjska TČ) izhodna ogrevna temperatura vode ustrezna za že obstoječe radiatorske sisteme.
Posledice?
Zgradba postane brezizpustna, posleidčno vzdržuje čist zrak, zgradba ne potrebuje vzdrževalnih prostorov za goriva, enostavna regulacija, odpadejo dela s praipravo lesa, nakupi peletov, sekancev ...

S TČ že opremljeno zgradbo v naslednjem investicijskem koraku izpopolnimo z ustreznimi toplotno izolativnimi ukrepi in tako zmanjšamo potrebo po količini potrebne toplote pod prej omenjenih 100 enot.
if
# 16.12.2015 ob 12:27
am shagar, # 16.12.2015 ob 10:40

Plin, zemeljski ali LPG, sta ekološki gorivi!
Toplotna črpalka je ekološka ogrevna naprava.

Če TČ umestimo v navezo s hidrolelektrarno, potem gre za popoln ekološki tanedm.
Ta zadeva je v pristojnosti države.
Ljudje, ki ta čas igrajo državo, niso sposobni dojeti omenjenih dejstev.

Z današnjimi TČ, enostopenjskimi in dvostopenjskimi, lahko pokrijemo veliko večino ogrevalnih potreb v naseljih, ocenjujem na okrog 80% ogrevalnih potreb v stanovanjskih hišah, enotah.
pinkfranc
# 16.12.2015 ob 11:25
2 leti, pa še vedno nič ...

SKLEP

1. so absolutno preveč plačani za svoje delo, ker očitno so ornk nesposobni
ali
2. korupcija

1 + 1 = 2 ne more bit drugače!
borisev
# 16.12.2015 ob 10:59
Brez besed.....
josh k.
# 16.12.2015 ob 10:51
Kot zgleda nas čaka dimnikarsiki referendum.
am shagar
# 16.12.2015 ob 10:40
@if

Torej praviš, da je nafta bolj ekološka? Če kuriš pelete je dimnik zelo majhen, tudi čistiti ga ni treba tako pogosto itd.
nemesis999
# 16.12.2015 ob 10:35
ja kaj pa,po liniji nikakršnega upora,večno pravilo naših "izbrancev ljudstva".to pravilo bi bilo treba vpisati v ustavo rs.
matori
# 16.12.2015 ob 16:14
ma kaksen referendum - vsak ga naj vrze cez prag,ko se bo prikazal,pa munaj poslanci placujejo,ce se jim ze tako gre za njhov zasluzek
pepieinschlag
# 16.12.2015 ob 14:07
Jaz kurim na drva in dimnikar dimnika še povoha ne. Vse kaj naredi je, da napiše račun.


Dimnikarskemu lobiju je uspelo dimnikarstvo (čiščenje dimnikov, če ga sploh očistijo) prikazati zahtevno kot je raketna znanost ali možganska operacija.
»Nitko to drugi ne može! Ili Kinez ili Rus!« (Video Diana...)
Zelo se kadi, ja in kjer je dim…
AM
# 16.12.2015 ob 13:34
Kje se zbirajo podpisi ?
valcek2010
# 16.12.2015 ob 11:20
bomo premagali izmečke sistema
ne pozabite v vsakem priemru podpirate sistem, mejte to v glavi, podpirajte ga manj da dobi manj,
moramo ga oslabiti
pomaranča2008
# 16.12.2015 ob 10:22
podpišem takoj
Kazalo