Okolje
(5)
Med ranjenimi je več otrok. Foto: Reuters
Vojaki pometajo pepel z glavnega letališča La Aurora. Foto: Reuters
VIDEO
Gvatemala: V izbruhu ognj...

Dodaj v

Foto: Izbruh ognjenika v Gvatemali, več kot 30 mrtvih

Do popolnega uničenja bi lahko prišlo na treh območjih
4. junij 2018 ob 07:11,
zadnji poseg: 4. junij 2018 ob 20:20
Ciudad de Guatemala - MMC RTV SLO, STA, Reuters

"Vsem ni uspelo zbežati, mislim, da jih je zalila lava," v šoku pripoveduje ženska, prekrita s plastmi pepela. Zaradi izbruha ognjenika Fuego v Gvatemali je umrlo najmanj 33 ljudi, več sto je ranjenih.

Ognjenik Fuego je silovito izbruhnil približno 40 kilometrov jugozahodno od glavnega mesta Ciudad de Guatemala, lava pa je zalila vse pred seboj, tudi družino preživele. "Kako se je uspelo rešiti vam?" jo vpraša snemalec tamkajšnje televizije. "Videli smo, kako lava polzi čez koruzna polja in smo stekli v hrib," je dejala po poročanju BBC-ja.

Agencija za naravne nesreče Conred je sporočila, da je reka lave pritekla v vas El Rodeo, kjer je uničila hiše in v njih do smrti požgala ljudi, še poroča britanski medij. Umrlo je najmanj 33 ljudi, med njimi tudi otroci. Kot poroča Independent, je ranjenih najmanj 300 ljudi.

Najhuje je na južnem pobočju ognjenika, kjer še pogrešajo več ljudi. Število smrtnih žrtev izbruha bi se tako lahko še povečalo. Z območja je zbežalo okoli 2.000 ljudi, zaradi pepela je zaprto mednarodno letališče v glavnem mestu.

Ogroženih več kot milijon ljudi
Pristojne oblasti v Gvatemali so sprožile nacionalno reševalno akcijo, saj menijo, da bi do uničenja lahko prišlo vsaj na treh območjih. Zaradi izbruha je prizadetih okoli 1,7 milijona ljudi.

Prebivalcem so svetovali, naj nosijo zaščitne maske, saj močan veter pepel in prah razsipava na širšem območju. Vojska pomaga ljudem v odročnih krajih s postavitvijo začasnih bivališč.

Ognjenih Fuego je bruhal v zrak kamenje, črn dim in pepel vse od nedelje. Po podatkih tamkajšnjih strokovnjakov je to največji izbruh ognjenika od leta 1974.

K. Št., B. V.
Gvatemala
Prijavi napako
Komentarji
PikiMiki
# 04.06.2018 ob 13:57
To mora bit grozno. Smo lahko kar srečni da nimamo kak vulkan v bližini :(
noprou
# 04.06.2018 ob 13:59
želim čimmanj trpljenja tamkajšnjim ljudem
opat
# 04.06.2018 ob 18:49
Kot, da jih ne tepe gospodarska kriza in korupcija. Pridružuje se jim še naravna katastrofa. Ubogi ljudje.
HOR
# 05.06.2018 ob 20:35
Zanimivo
Magnetno polje havajskega vulkana Kilauea pa gre v nasprotni smeri zemeljskega magntna polja in moti kompase
klik....
PikiMiki
# 04.06.2018 ob 13:55
J
Kazalo