Okolje

Poudarki

  • V Dupleku zahtevajo 400.000 evrov
poplave
Mariborski otok 5. novembra 2012. Foto: Maja Šraj
Poplave v Dravogradu
V Dravogradu je voda zalila številne hiše in poslovne objekte. Foto: Rok Korošak
VIDEO
Verbund na sodišču

Dodaj v

Kdo je odgovoren za poplave leta 2012? Verbund naj bi kazal na Dravske elektrarne.

Sojenje na mariborskem okrožnem sodišču
7. februar 2017 ob 08:00,
zadnji poseg: 7. februar 2017 ob 13:08
Maribor - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Začela se je glavna obravnava v tožbi, ki jo Mestna občina Maribor vložila proti avstrijski družbi Verbund. Zaradi pridobivanja izvedenskih menj je preložena za nedoločen čas.

Več kot štiri leta po poplavah, v katerih je v porečju reke Drave v Sloveniji nastalo za okoli sto milijonov evrov škode, se je na mariborskem okrožnem sodišču začela prva obravnava v sicer več vloženih tožbah različnih oškodovancev proti avstrijskemu upravljavcu hidroelektrarn na reki Dravi, družbi Verbund.


Mestna občina Maribor (MOM) od Verbunda terja 650.000 evrov zaradi škode ob poplavah novembra 2012, ki naj bi jih družba povzročila z nenadnim izpustom prevelikih količin vode iz akumulacijskih jezer. Pred začetkom glavne obravnave je med stranema potekal tudi poskus mediacije in poravnave, a neuspešno.

Odvetnica MOM-a Magda Vraničar je zadovoljna, da se je postopek pred sodiščem z glavno obravnavo končno začel.

Odvetnik Verbunda Andrej Andrić je podal več procesnih graj in sodišču med drugim očital tudi kršitve načel nepristranskega in poštenega sojenja. Po koncu obravnave dogajanja za medije ni želel komentirati.

Vraničarjeva pa je dejala, da gre za manevre tožene stranke, ki "nikakor ne more sprejeti okoliščine, da se je v Sloveniji zgodil poplavni dogodek, in se poskuša z vsemi sredstvi izogniti tej odgovornosti".

Vstopijo Dravske elektrarne
Kot stranski udeleženec je vstop k tožbi MOM-a proti Verbundu na strani tožeče stranke priglasila družba Dravske elektrarne Maribor. Njena pooblaščenka Damjana Krauberger Mikolič po obravnavi tega ni želela komentirati. Vraničarjeva pa je povedala, da je to za MOM dobro, saj obstajajo poskusi Verbunda, da bi "vso odgovornost ali pa velik del odgovornosti prevalil na Dravske elektrarne". A to po oceni MOM-a in vseh strokovnih mnenjih ne drži, je dejala Vraničarjeva.

Tožba Verbunda proti državi Sloveniji
Glede vstopa Dravskih elektrarn v ta postopek bo odločitev sprejela sodnica Andreja Veselič, ki je obema stranema določila roke za podajo odgovorov na vloge nasprotnih strani. Pooblaščencu družbe Verbund je med drugim naložila tudi, naj sodišču predloži prevod tožbe, ki jo je Verbund za dokazovanje neobstoja odgovornosti 12. oktobra 2015 na Deželno sodišče v avstrijskem Celovcu vložil proti državi Sloveniji. Sodnica je to zahtevala, ker po njenih besedah obstaja možnost, da se postopek prekine zaradi sorodne pravde.

Ker je MOM predlagal pridobitev izvedenskega mnenja Stephana Theobalda, je sodnica odvetnici Vraničarjevi dala 30-dnevni rok za pridobitev tega mnenja. Če to ne bo uspešno, pa bo sodišče to izvedensko mnenje poskušalo pridobilo po uradni dolžnosti. Gre za izvedensko mnenje, ki je bilo izdelano za potrebe predkazenskega postopka, ki ga je v Avstriji proti Verbundu sprožilo avstrijsko tožilstvo.

Odvetnici MOM-a je sodnica Veseličeva še naložila, da MOM dodatno specificira v poplavah nastalo škodo na objektih gospodarske in športne javne infrastrukture.

Za nadaljevanje glavne obravnave, ki je za zdaj preloženo za nedoločen čas, je sicer predlagana izvedba več dokazov in zaslišanj prič, med drugim prič z inštituta za vode, agencije za okolje ter fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, poroča STA.

Tožbe pred številnimi sodišči
Ujma leta 2012 je samo v 12 urah uničila domove več kot 8.000 družinam, poplavljenih je bilo več kot 100.000 hektarjev zemljišč, je za Radio Slovenija poročal Dejan Rat. Za mnoge je bila škoda nepopravljiva, po sanaciji pa je prevladalo prepričanje, da bi lahko katastrofo preprečili. S prstom so pokazali na Verbund, ki naj bi začel prepozno prazniti akumulacijska jezera, ob zapozneli reakciji družbe in obilnem deževju pa se je izjemno povečal pretok vode v slovenskih krajih ob Dravi.

Pred slovenskimi sodišči (Maribor, Ptuju, Slovenj Gradec) poteka skoraj več deset zadev, povezanih z odškodninsko odgovornostjo Verbunda. Skupni znesek zahtevkov je približno 103 milijone evrov.

Med tožečimi je tudi Marija Kostanjevec iz Stojncev, ki izpostavlja: "Da dobiš zadoščenje in da bodo potem bolj pazili na takšne vremenske vplive, pa da ne bodo hrepeneli toliko po dobičkih in da se bodo bolj trudili poskrbeti za varnost ljudi."

V Dupleku zahtevajo 400.000 evrov
Poleg fizičnih oseb, podjetij in zavarovalnic, ki so morale kriti povzročeno in zavarovano škodo, je poleg mariborske občine tudi dupleška, kjer upajo, da bodo dobili povrnjenih dobrih 400.000 evrov. Z odškodninskimi zahtevki se ukvarjajo tudi avstrijska sodišča, saj so se nekateri slovenski oškodovanci odločili, da bodo pravico iskali v domovini Verbunda, ki je tudi večinska lastnica družbe, poroča Radio Slovenija.

Dejan Rat, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
kefig11
# 07.02.2017 ob 08:33
malo bi še počakali, saj je komaj 5 let minilo.
prim00z
# 07.02.2017 ob 08:34
Pravilno
samogledam
# 07.02.2017 ob 09:37
tu je govora o tehnicnem spodrsljaju in ne o znacaju ljudi ob meji, tega ima vsak drugacnega...ravnanje zaposlenih na Dravi je bilo ob velikih padavinah neodgovorno, ko so spregledali napako je bilo ze prepozno. Vsekakor bodo Avstrijci na koncu nekaj placali.
k500
# 07.02.2017 ob 08:43
pravilno, da se jih toži. avstrijci so tko ali tko preveč arogantni narod napram nam.

samo, da se ne bo vmešala politika notr, ter poizkušala se zdilat za čim manjšo odškodnino.

ne se dat, kar pogumno s tožbo naprej.
Jarik
# 07.02.2017 ob 12:51
kdaj bodo pa hrvati nas tožili ker jim naše hidroelektrarne poplavljajo Zagreb?
Ko bo Drava tekla skozi Zagreb,... hehe (sami pametni)
sosman
# 07.02.2017 ob 08:44
Ko dobiš naenkrat toliko vode, sam ne moreš nič...
KLIPAN
# 07.02.2017 ob 09:11
Tisti, ki živimo ob meji dobro vemo kaki ljudje so Avstrijci.
Res se kregamo z Hrvati, ampak Avstrijci so tako arogantni, naduvani in zvišeni, kot noben naš drugi sosed.
Aslan
# 07.02.2017 ob 10:53
Tako je, malo treba pokazati severnim arogantnežem, da nismo nek hlapčevski narod na poti do morja.
Jarik
# 07.02.2017 ob 13:09
Vipavec@,
"Mariborčani upam da se zbudite kot to znate in zamenjajte gospoda župana, da ne bo počenjal takih vragolij."
In kakšne veze ima župan Fištravec z poplavami, ki so jih naredili avstrijci ???
(bože mili, s kom jaz živim...)
Jarik
# 07.02.2017 ob 12:50
bilzerian@
# 07.02.2017 ob 08:34

... "tudi v sloveniji jih je na reki Dravi cela vrsta. takole na pamet bi rekel, da jih je deset, mogoče ena ali dve manj...."
Ali pa morda kar 100 akomulacijskih jezer,.. hehe :)
Vsaka elektrarna ima eno, koliko je elektrarn na Dravi v Sloveniji. (morda si sešteval še tiste na Savi, Soči in še kaj...lubi bogec)
garmond
# 07.02.2017 ob 10:01
Kangler in ostali v Dupleku so obubožali, ker niso več zaposleni na mariborski občini, pa bi jim 400.000 evrov zelo prav prišlo.
Sicer pa pravilno, da se toži Avstrijce, sem pa kar malo, ah kar precej skeptičen, če bo na koncu sodba v prid Sloveniji, če bodo o tem razsojala evropska sodišča.
blaz3k
# 07.02.2017 ob 14:30
Še naprej bomo hodili na Dunaj in Solnograd in plačevali vstopnice da vidimo kaj so nam njega dne pokradli dolfeki.
Lluka
# 07.02.2017 ob 16:57
Če bi to bilo na Hrvaškem. verjamem da bi bila Slovenija že prvo leto tožena in pravda na strani Hrvatov.
Bivši uporabnik
# 07.02.2017 ob 16:17
Pravkar sem slišal po radiu, da Verbund toži Slovenijo, potem, ko nam je povzročil 100 milijonsko škodo. Očitno nas imajo za neke pigmejce, to je postalo jasno tudi po onemogočanju (samo naših)
podjetnikov v Avstriji. Zapirajo mejo s Slovenijo in sploh kažejo na to, da nas zavračajo. Kar se mene tiče, jim ne dam niti centa več v njihovih trgovinah. V Spar ne hodim, nakupujem pa pri Hoferju, ki je nemški. Žalostno je, da so naši predniki pred cca 100 leti ob plebiscitu glasovali za Avstrijo. Mi smo izgubili Koroško, koroški Slovenci pa od takrat nenehno bijejo boj za svoje narodnostne pravice. Kurz gleda Avstrijce
mihael1
# 07.02.2017 ob 14:22
Škode za 100 milijonov , tožba za 650.000.

Ali med Slovenijo in Avstrijo ni nobenega dogovora o tem kako se urejajo zadeve na skupni reki? Slovenska država je že od vsega začetka tiho, čeprav gre za škodo njenim državljanom od avstrijske družbe, ki ima od te reke profit.

Kje so slovenski zaščitniki pravic - tokrat so tihi kot riti.
KLIPAN
# 07.02.2017 ob 13:35
Če bi nam to storili Hrvati, bi sedaj bilo tukaj že 300 komentarjev, poslušali bi o "južnjakih", "balakanu" itd., itd.
Ker pa so to naredili Avstrijci, so domoljubi lepo tiho.
praetor
# 07.02.2017 ob 13:35
Dež.
Bivši uporabnik
# 07.02.2017 ob 13:31
mislim, da ni nekaj satelitskih posnetkov ipd razkrilo vse, res pa je, da je bilo najbrž oblačno nebo takrat..
sigurno pa obstajajo baz delovanj zapornic itd itd, če bi se hoteli naganjat. a kako se mi znamo potegnit zase, najbrž ni treba preveč razlagat. bomo dobili še po drugem licu na koncu..
čofotalček
# 11.02.2017 ob 07:04
Jasno je, da je za to odgovorna direkcija za vode (DRSV) Republike Slovenije. Oni so zadolženi za upravljanje z našimi vodotoki a namesto, da bi ukrepali pri pomembnih zadevah se raje znašajo na navadne ljudi, ki imajo ob hiši star drenažni jarek.
Take zburokratiziranosti in nerazumevanja kot si je pri nas na ministrstvu za okolje deležen res ne najdeš povsod. Zgleda, da se med sabo gredo kdo bo bolj "strokoven" a ko pride do velikih zadev kot je bila sledeča na Dravi pa ni nikjer nobenega blizu. Dvomim, da je kdo tam bil kdaj odpuščen ali kako drugače odgovarjal.
foxhunt
# 07.02.2017 ob 19:14
od leta 2012, od zadnjih poplav naprej je razbremenilni kanal vedno na pol prazen. prej nikoli. zanimivo.
21.12.2012
# 07.02.2017 ob 16:24
kako sorodne pravde? v avstriji je tožnik verbund, pri nas je tožnik mom ... kako je lahko to sorodna pravda?
ajvard
# 07.02.2017 ob 13:47
Slovenija bo vrgla par sto tisoč EUR v sodne stroške, iz sodbe pa bo izšla kot poraženka.
vojnaslo91
# 07.02.2017 ob 15:38
No kar sem jaz slišal... pa nisem iz tistih krajev... da je bilo prej fajn... sedaj pa ni več tako... odnosi med zaposlenimi na naši strani in na avstrijski strani... niso več taki (jih ni več) kot so bili enkrat, ko so tehnični in diplomatki odnosi... reševali kar skupnih zabavah zaposlenih delavcev elektrogospodarstvu.

Zdaj pa je potrebno šparat....
Bivši uporabnik
# 07.02.2017 ob 14:06
Ko bo Drava tekla skozi Zagreb,... hehe (sami pametni)

mišljena je bila seveda reka Sava. se ne spomniš nobenih poplavnih valov, ki so prišli iz Slovenije in poplavljali Zagreb z okolico? jih je že bilo nekaj...
Vipavec
# 07.02.2017 ob 13:03
Mariborčani upam da se zbudite kot to znate in zamenjajte gospoda župana, da ne bo počenjal takih vragolij.
Da ga ne bodo Avstrijci tožili tudi zaradi (stoletnih poplav delavcev iz SLO v Avstrijo?
Gospod župan do kdaj še bomo barvali te pobarvanke?
bilzerian
# 07.02.2017 ob 09:52
nekateri mi talate minuse, kot da bi naše eletrarne nekaj dni prej izpraznile akumulacijska jezera.
in čeprav so na območju Dupleka bile poplave že zjutraj, so ptujsko jezero začeli prazniti šele ob 18. uri zvečer, ko je bilo že veliko prepozno.
poleg tega s(m)o ljudje, ki s(m)o bili oškodovani med poplavami, dobili škodo povrnjeno od zavarovalnic, občin, države.
Tale tožba pa je samo zato, da si bodo nekateri posamezniki, ki so sedaj kolovodje teh skupinskih tožb, malo napolnili žepe z nesrečo drugih.
Bivši uporabnik
# 07.02.2017 ob 10:26
kdaj bodo pa hrvati nas tožili ker jim naše hidroelektrarne poplavljajo Zagreb?
bilzerian
# 07.02.2017 ob 08:34
ni samo verbund tisti, ki je začel prepozno prazniti akumulacijska jezera. tudi v sloveniji jih je na reki Dravi cela vrsta. takole na pamet bi rekel, da jih je deset, mogoče ena ali dve manj....
Kazalo