Odstrel medvedov je približno enak prirastu. Foto: MMC RTV SLO
Odstrel medvedov je približno enak prirastu. Foto: MMC RTV SLO

Po Kosovih besedah je pri tem treba upoštevati tudi prehajanje medvedov s Hrvaške in na Hrvaško. Podobno prakso po njegovih besedah lahko pričakujemo tudi v prihodnjih letih. Sistem uravnavanja številčnosti medvedov je namreč naravnan tako, da število medvedov ne bi preveč naraslo. Obenem je odstrel namenjen tudi odstranjevanju tistih medvedov, ki so manj boječi in tako bolj moteči za ljudi.

Ministrstvo za okolje in prostor je tako 19. februarja letos v uradnem listu kot vsako leto objavilo spremenjen pravilnik o odvzemu rjavega medveda in volka iz narave. Ta za letošnje leto opredeljuje odstrel skupno 75 medvedov in 12 volkov. Lani je pravilnik določil odstrel 70 medvedov in desetih volkov.

Podatki o številu medvedov pri nas dobri
Kos, ki je tudi vodja skupine za ekologijo živali na ljubljanski biotehniški fakulteti, dodaja, da imamo v Sloveniji razmeroma dobre podatke o populaciji rjavega medveda. Decembra 2007 je bilo skladno z raziskavo pri nas od 394 do 475 medvedov. Raziskovalci populacijo rjavega medveda raziskujejo tudi tako, da vsakemu mrtvemu medvedu odvzamejo zob, kar skupaj z genetsko sliko omogoča spremljanje populacije.

Glede volkov številčnost strokovno za zdaj ni tako kredibilno postavljena, še pravi Kos. Natančnejše podatke bo predvidoma dal na začetku letošnjega leta začet projekt v okviru štiriletnega programa Life+, ki nosi naslov Varstvo in spremljanje varstvenega statusa populacije volka (Canis lupus) v Sloveniji.

Meni, da se v Sloveniji trenutno pojavlja od 40 do 60 volkov. Dodaja pa, da pozabljamo na pse, saj je pri nas okoli 150.000 teh "domačih volkov" in od teh jih je zagotovo več kot 3.000, verjetno pa blizu 5.000 takih, ki so že ubili žival, meni Kos.