Okolje

Poudarki

  • Pobrati želijo vrečo odpadkov na prebivalca
  • Nevarne odpadke bodo pustili
  • Potrebno je ukrepanje državnih organov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 9 glasov Ocenite to novico!
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Slovenija se je v največji čistilni akciji pred dvema letoma med 15 državami najbolje odrezala. Divja odlagališča, reke, gozdove in nasmeteno okolico je čistilo skoraj 14 odstotkov prebivalcev. Foto: Reuters
Spletna stran akcije Očistimo Slovenijo
Organizatorji na svoji spletni strani zapisujejo, koliko prostovoljcev se je že prijavilo. Sodelujejo tudi skoraj vse občine, ki so prevzele stroške odvoza odpadkov. Foto: www.ocistimo.si
Janez Matoz
"S terena dobivamo precej pozitivne rezultate, črnih odlagališč s kosovnimi odpadki je veliko manj," pravi ekolog Matos. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Očistimo Slovenijo 2012

Dodaj v

Množica prostovoljcev 24. marca nad divja odlagališča odpadkov

Očistimo svet - akcija, ki bo potekala v skoraj 100 državah po svetu
4. marec 2012 ob 12:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

24. marca bo že drugič potekala prostovoljska akcija Očistimo Slovenijo, tokrat v sklopu svetovne čistilne akcije Očistimo svet. Čistili bodo predvsem divja odlagališča.

Očistimo svet 2012 je največji okoljski prostovoljski projekt v zgodovini človeštva. Cilj je od 24. marca do 25. septembra povezati 300 milijonov prostovoljcev v vsaj 100 državah sveta, ki bodo očistili na milijone ton smeti in pomagali ustvariti svetovni register divjih odlagališč. Ekologi brez meja tudi v Sloveniji organizirajo čistilno akcijo, ki bo potekala čez tri tedne in bo podobna tisti iz leta 2010.

V enem dnevu bodo državljani čistili divja odlagališča, ki so predhodno vnesena v digitalni register. Do zdaj se je na akcijo prijavilo okoli 95.000 posameznikov, 54 partnerjev projekta in skoraj 400 šol in vrtcev, število pa iz dneva v dan raste. Častni pokrovitelj akcije je predsednik republike Danilo Türk.

Prostovoljci se lahko na sodelovanje v akciji Očistimo Slovenijo 2012 prijavijo na spletni strani www.ocistimo.si, organizatorji pa bodo tudi po občinah obesili plakate z zbirnimi mesti. Prijava ni pogoj, pojasnjuje Janez Matos, saj je dobrodošel vsakdo. Ljudje lahko čistijo tudi v svoji okolici, saj je bistvo akcije po njegovih besedah to, da ljudje naredijo nekaj dobrega za svoj kraj.

Ozaveščanje, izobraževanje, animacija
Že pred samo akcijo poteka veliko dejavnosti in dogodkov. Minuli teden se je začel Ekoizziv, 14-dnevno temeljito ločevanje odpadkov, v prihodnjih dneh pa bo Ekokaravana skušala prebivalcem približati projekt, predstaviti primere dobre prakse na področju ekologije in ozaveščati ljudi o pomembnosti okoljsko odgovornega življenja. Prisotni so tudi v šolah in vrtcih, kjer najmlajše člane naše družbe na interaktiven in poučen način ozaveščajo o pomenu varovanja okolja.

Pobrati želijo vrečo odpadkov na prebivalca
Letošnja največja čistilna akcija bo sicer podobna akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu iz leta 2010. Takrat se je združilo kar 270.000 prostovoljcev, ki so na okoli 7.000 divjih odlagališčih zbrali več kot 15.000 ton odpadkov.

Konec marca želijo organizatorji znova povezati 250.000 prostovoljcev in 1.000 organizacij ter z njihovo pomočjo posodobiti register divjih odlagališč in nabrati vrečo odpadkov za vsakega prebivalca. Drugi del akcije pa bo namenjen čiščenju ulic, cest, okolic šol in vrtcev, sprehajalnih in pohodniških poti.

RegijaDivja odlagališča
Osrednjeslovenska2.713
Podravska1.385
Savinjska1.198
Jugovzhodna Slovenija1.096
Obalno-kraška953
Gorenjska865
Goriška781
Pomurska654
Zasavska339
Notranjska358
Koroška170
Skupaj10.970


Nevarne odpadke bodo pustili
Janez Matos
, eden izmed organizatorjev, je v Odmevih pred dnevi pojasnil, da bo vsako zbirno mesto imelo svojega voditelja, ki bo prostovoljcem povedal, katere odpadke naj pobirajo, katere pa pustijo – npr. salonitne plošče, odpadke, ki se lahko razlijejo, sode z neznanimi snovmi in podobno, torej vse, kar je lahko nevarno za ljudi.

Potrebno je ukrepanje držanih organov
Sicer pa Matos opozarja tudi, da imajo prostovoljci omejene možnosti, kaj vse lahko storijo, zato bi potrebovali tudi pomoč državnih organov. Večina odpadkov na divjih odlagališčih je namreč gradbenih odpadkov, ki jih posamezniki sami ne morejo odstraniti.

Idealen sistem bi bil po njegovih besedah takšen, da bi vsaka občina imela odlagališče, kjer bi lahko občani zastonj odlagali gradbene odpadke. Drug problem pa so podjetniki, ki si z odmetavanjem na divjih odlagališčih zmanjšujejo stroške. "Nekaj je treba spremeniti na sistemski ravni," še dodaja Matos.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
mihamiha
# 04.03.2012 ob 13:09
Jst se prijavim na projekt očistimo parlament.
johnnybrado
# 04.03.2012 ob 13:56
vsa čast takim akcijam, ampak... čez nekaj časa je spet vse po starem - kupi smeti odvrženi v naravi
solinar
# 04.03.2012 ob 17:06
Vsak od nas bi moral prijaviti komunalni oz. občinski inšpekciji to kar vidi in inšpekcija bi morala ukrepati. Sam sem pred leti prijavil in pokazal občinkemu inšpaktorju (Piranska občina) odlaganje odpadkov v naravi, registracija vozila kršitelja je bila podana na ogledu kršitve, zgodilo se ni nič!!! Odpadki so še vedno tam!!!
Dokler se v glavah ne bo nekaj spremenilo, pa ne samo v kršiteljevih ampak predvsem v inšpekcijskih iz vsega tega ne bo nič.
Komunalni oz. občinski inšpektorji niso samo za pisanje kazni prometnim (parkirnim) prekrškarjem v Piranu in Portorožu, ter v okolici TPC Lucija, treba se bo zapeljati še malo širše v okolico. Vprašanje je, kdo naredi več škode, tisti ki nepravilno parkira ali pa tisti, ki odvrže polno prikolici odpadkov v naravo. Gospod občinski redar M. stanujoč v Fiesi bi se nad tem lahko zamislil.
stewie
# 04.03.2012 ob 13:59
miha, pa saj ta akcija obsega tudi parlament, glede na to, da se bo čistilo Slovenijo od smeti. Treba je le prinesti s seboj potrebne pripomočke - vrečke za smeti, rokavice in motorko.
piton01
# 04.03.2012 ob 21:05
Kdaj bo pa vsesplošna akcija "očistimo golazen"
Mislim ,da je premalo zaporov!!
MZ
# 04.03.2012 ob 15:52
johnnybrado
# 04.03.2012 ob 13:56

vsa čast takim akcijam, ampak... čez nekaj časa je spet vse po starem - kupi smeti odvrženi v naravi


Se strinjam. Morali bi najti način, kako najti tiste, ki odlagajo smeti na divjih odlagališčih - ti bi bili potem idealni kandidati za izvajanje čistilne akcije.
kw123
# 05.03.2012 ob 08:50
Točno tako solinar!
Dokler bodo razni okoljski inšpektorji ter ostali paraziti davkoplačevalskega denarja za opravljanje svojega (ne)dela deležni 2x višjih prejemkov kot povprečen zaposleni v RS, si lahko takšne kvazi čistilne akcije nekam veselo zataknete.
povžek
# 05.03.2012 ob 11:09
Ja, tistih smeti tam ne bo več, ker jih bomo odpelali, toda, ko se bomo obrnili, bo spet enako - torej, narediti bo treba kaj drugega, kot pospravlati za umazanci. Delamo tako, kot straši razvajenih otrok - Tagore je rekel da Ind pravic izhaja iz Himalaje dolžnosti - pri nas imajo pa vsi pravice, a dolžnosti samo nekateri! Žalostno!
lila2140
# 07.03.2012 ob 06:55
Solinar, se strinjam. Ne glede na to, za katero inšpekcijsko službo, ki živi od davkoplačevalskega denarja, gre, vse so popolnoma neproduktivne. Razen, ko gre za osebni inšpektorjev žep. Zato pa razni podjetniki lahko počnejo prav vse. In tudi počnejo. Kradejo, goljufajo, podkupujejo. In inšpektorji so podkupljivi. Delovni, okoljski, prometni, sanitarni,... vsi. Točno, z imeni in priimki se ve, kdo odlaga na takih smetiščih ali kdo ne plačuje delavcem prispevkov ali kdo goljufa pri davkih. Zato se jaz akcije ne bom udeležila. Ker bo v ponedeljek po akciji že nastalo prvo divje odlagališče. In drugo leto znova.
Eska
# 06.03.2012 ob 10:56
Ko preračunamo storilnost pri takšni akciji, ugotovimo, da je zelo nizka, predraga, če prištejemo še vso reklamo in druge stroške pri njej.
Podobno kot pobiranje vreč smeti iz smetnjakov po rožniku, ki jo opravlja KPL.
R3d0X
# 04.03.2012 ob 14:04
Mal arogantno mi deluje tale Peskova...
Cvetača
# 04.03.2012 ob 14:19
Ne grem na akcijo ker je njen pokrovitelj komunajzar prve klase Danilo Türk.
Kazalo