Okolje

Poudarki

  • Zbirna mesta objavljena na spletni strani in na plakatih
  • Vseh evidentiranih nezakonitih odlagališč ne bo mogoče očistiti
  • Velika vloga občin in šol
  • Načrti so tudi za prihodnje
Očistimo Slovenijo v enem dnevu
Čistilna akcija se bo v soboto začela ob 9. uri z zbiranjem prostovoljcev na zbirnih mestih, od koder jih bodo koordinatorji po skupinah napotili na nezakonita odlagališča ali predele, ki jih je treba očistiti. Čiščenje bo trajalo okvirno do 14. ure. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Organizatorji akcije
Organizatorji pravijo, da naj bi se v vsaki občini akcije udeležilo okoli 10 odstotkov prebivalcev. Za vse so po koncu pripravili tri brezplačne zabave z znanimi glasbenimi gosti. Odvijale se bodo v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO
Smeti
Trenutno je največja težava zagotoviti zadostno število rokavic in vreč, zato organizatorji pozivajo prostovoljce, naj tudi s seboj prinesejo kakšno vrečko za smeti in svoje rokavice. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
VIDEO
Okoli 200.000 prostovoljc...
VIDEO
Kakšne so bile priprave n...
VIDEO
Navodila za prostovoljce...

Dodaj v

Množica se bo spopadla s 7.000 nezakonitimi odlagališči

V soboto največja čistilna akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu
15. april 2010 ob 14:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

V soboto bo izvedena največja čistilna akcija v zgodovini Slovenije in organizatorji so že nekaj dni pred "dnevom Č" prijetno presenečeni nad množičnim odzivom.

Društvo Ekologi brez meja je pred sobotno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu predstavilo še zadnje informacije, kako bo ta velik dogodek stekel. Do zdaj se je na njihovo spletno stran prijavilo že okoli 120.000 prostovoljcev, ki si bodo nadeli rokavice in očistili svojo okolico ali katero izmed 11.500 evidentiranih črnih odlagališč. Ker se vsi, ki želijo sodelovati, zagotovo niso prijavili prek spleta, organizatorji na zbirnih mestih pričakujejo še mnogo več ljudi.

Spletna stran akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu

Na spletni strani je objavljen tudi seznam zbirnih mest za prostovoljce.


Tako se zdaj spoprijemajo tudi z nekaterimi "sladkimi" težavami - trudijo se namreč zagotoviti dovolj rokavic in vreč za smeti, zato prosijo predvsem tiste, ki se bodo akciji pridružili brez predhodne prijave, da za vsak primer s sabo prinesejo kakšno vrečo za smeti. Odpadke bodo sproti tudi razvrščali, saj bodo takoj odpeljani v reciklažo, hkrati pa bodo tako zmanjšali obremenjenost krajevnih deponij. Ker bo zbrane smeti odvažalo več kot 1.000 tovornjakov, bo na cestah gneča, zato voznikom svetujejo strpnost in previdnost, saj bo več sto tisoč prostovoljcev ta dan tudi pešcev.

rumena ali modra vreča embalaža
zelena vreča steklo
rdeča vreča nevarni gospodinjski odpadki
črna vreča mešane smeti (najbolj umazana embalaža, stiropor, blago)

Prostovoljci so akciji namenili ogromno časa
V zadnjih osmih mesecih je na državni, regijski in občinski ravni ogromno prostovoljcev namenilo več kot 180.000 ur svojega dela za to, da bo 17. aprila mogoče zbrati, reciklirati in odvoziti kar največ smeti, ki kazijo naše okolje. Pregledali so Slovenijo s pomočjo letalskih posnetkov in iskali divja odlagališča odpadkov, se podali na teren, preverjali anonimno prijavljene kraje, kamor ljudje brezvestno mečejo svoje smeti, sodelovali z delavci zavoda za gozdove, ki so locirali kar tretjino vseh najdenil črnih odlagališč, in najdena mesta uvrstili v prvi slovenski digitalni register nezakonitih odlagališč smeti.

V soboto bodo tako vsi, ki se bodo udeležili akcije, pripomogli, da bo kar 7.000 odlagališč očiščenih. Več tisoč pa jih je takih, kjer so odvrženi predvsem gradbeni ali nevarni odpadki in bo za njihovo odstranitev potrebna pomoč strojev, zato jih bodo prepustili pristojnim službam. Minister za okolje Roko Žarnić je akcijo pohvalil in povedal, da bo seznam vseh popisanih in evidentiranih nezakonitih odlagališč podlaga, na kateri bo njegovo ministrstvo v prihodnjih tednih pripravila strateški načrt ravnanja z odpadki.

Velika vloga občin in šol
A ministrstvo so prostovoljci že prehiteli, saj so se z odpadki aktivno ukvarjali zadnjih nekaj mesecev. Akcijo so zastavili na strukturi dozdajšnjih lokalnih čistilnih akcij, ki jih je v Sloveniji vsako leto kar nekaj in so zelo uspešne. Na pomoč je priskočila tudi večina občin, saj so ponekod koordinacijo prevzeli ljudje, zaposleni na občinskih upravah. Občine so prav tako zagotovile večino sredstev za vreče, rokavice, malice in predvsem odvoz zbranih smeti. V akcijo so se prav tako vključile skoraj vse osnovne šole, ki so čistilne dneve že izvedle v tem tednu ali pa bodo okolico šol čistile to soboto.


V priloženih videonovicah lahko prisluhete napotkom za sobotno akcijo in pojasnilom, kaj so organizatorji in prostovoljci počeli v zadnjih mesecih.


Ker je za tako obsežen projekt seveda treba zagotoviti tudi sredstva, so organizatorji iskali sponzorje. Sredstva za izvedbo je prispevali 108 podjetij, vsaj 62 podjetij je akcijo podprlo na mestni ravni, naslov zlatega sponzorja pa je dobila družba KD Skladi. Za akcijo je družba darovala 14.000 evrov, namenili pa ji bodo tudi vse vstopne provizije njihovih strank, ki bodo do sredine junija začele varčevati v enem izmed njihovih skladov.

S sredstvi ali storitvami v projektu sodeluje 108 podjetij, akcijo je medijsko podprlo 43 medijev. Za zdaj so organizatorji zbrali 84.000 evrov, v ta znesek pa niso všteti komunalni prispevki in prispevki občin. Za zdaj so za projekt porabili okoli 20.000 evrov, za celotno akcijo pa naj bi potrebovali 70.000 evrov.

Načrti so tudi za prihodnje
V soboto se torej obeta najbolj množična vseslovenska čistilna akcija, a Ekologi brez meja bodo ekoprojekte in dogodke prirejali tudi v prihodnje. Če bo leta 2012 res izvedena svetovna čistilna akcija, bo Slovenija zagotovo zraven, je zagotovila Petra Matos, ena od vodij projekta.

Po tiskovni konferenci so pripravili tudi prikaz pravilnega čiščenja odpadkov, torej razvrščanje smeti v posebne vreče, ki sta se ga udeležila glasbenika in ambasadorja akcije Dalaj Eegol (Ali en) in Urša Majdič.

Ana Svenšek
Čistillna akcija
Urša Majdič
Dalaj Eegol
Prijavi napako
Komentarji
w3by
# 15.04.2010 ob 15:14
Matoxi - kdo hudirja te sili? Saj lahko na sončku in s pirčkom gledaš druge, kako bodo pobirali (tudi tvoje!) smeti.
c3po
# 15.04.2010 ob 14:57
Zelo ponosen na odziv prebivalstva.
Rebecca
# 15.04.2010 ob 16:13
Akcija je zelo dobra, dviguje skupno zavest o naravi, seveda gremo pucat, pa nima veze kdo je svinjal, tistim bomo za zgled. Spremembe se začnejo pri nas samih, ne čakajmo na druge, ker bomo vedno samo čakali. Se vidimo PROSTOVOLJCI!!!! Hura!!!
wpnc
# 15.04.2010 ob 16:52
ne razumem zakaj toliko negativnih komentarjev...akcija je zelo dobro zastavljena in ne dvomim da bo tudi uspešna...akcija ima tudi namen ozaveščanja ljudi da bodo bolj poskrbeli za okolje v katerem živimo...vse pohvale organizatorjem...očitno se večina slovencev zaveda problematike saj je odziv izjemen...očitno pa ste se vsi tisti, ki zavračate take akcije odločili pisati komentarje na tem portalu
stewie
# 15.04.2010 ob 16:23
Jaz v petek sploh ne bom šel spat, bom direkt po koncu žurke šel še na eno jutranjo kavico, potem pa na akcijo. In če me bo kaj mučil maček, nič hudega, vrečke so že pri roki.
Rebecca
# 15.04.2010 ob 16:17
ALLOVE; imaš zelo lep vzdevek, vrjamem, da ga boš enkrat razumela.
moonylink
# 16.04.2010 ob 12:24
Ma tile komentarji pod to novico so pa res beda vseh bed.

Apatiki, ciniki, zamorjenci in zagrenjenci ter kar je še podobne navlake lahko mirne duše tole in vse podobne akcije spustite in še naprej delate tisto kar najbolje znate - iz kruha drek.
wpnc
# 15.04.2010 ob 17:18
Matoxy
plastika je sigurno največji svetovni problem kar se tiče smeti...to je jasno...ampak zavedati se moramo, da lahko prav vsak izmed nas doda svoj delež k rešitvi tega problema...vse se začne in konča pri nas-potrošnikih...če bo pri nas obveljalo tipično slovensko prepričanje "če sosed svinja lahko tudi jaz" se ne bomo nikoli premaknili z mrtve točke!
agentii030
# 15.04.2010 ob 15:26
Se tudi jaz udeležujem. Zelo pozitivna vsesplošna akcija. Bravo tistim, ki to organizirajo.
mokra_zofka
# 15.04.2010 ob 15:31
joj bi šla ful rada sam ravno takrat pišem državno tekmovanje iz matematke šeize. bom pa pol k bom šla dumov mal smeti pobirala(=
zvezdica_10
# 16.04.2010 ob 18:20
Zanimivi komentarji... nekateri dokazujete kako ste izobraženi da vas ni sram. Sej če bi pa vsakmu 100 eurov oblubli bi se tepli kdo bi mev več smeti.
Preprosto ne razumem ljudi, ki neznajo narediti za nekoga nekaj zastonj... baje se vse vrne.
Jaz samo upam, da bo naša Slovenija od jutri naprej še lepša kot je:)

Pa še to BRAVO VSEM, KI GREMO JUTRI ČISTIT... na takih svet stoji, kot smo mi.
Pa veliko pobranih odpadkov želim vsem, tistim ki boste pa lenarli doma pa en zagrenjen dan:):):)
Matoxy
# 15.04.2010 ob 17:23
ampak zavedati se moramo, da lahko prav vsak izmed nas doda svoj delež k rešitvi tega problema..

Se strinjam. Lahko začnemo pri tem, da nehamo kupovati vodo v plastenkah,uporabljamo papirnate vrečke, posodo peremo z blagimi detergenti ali samo z toplo vodo.itd..vse se da..kjer je volja, tam je pot.
Volodya
# 15.04.2010 ob 16:41
Občine naj dvignejo cene za odvoz in zbiranje smeti in odpadkov,s tem denarjem organizirajo skupine ki bojo to čistile in dežurale v naravi ,saj brezposelnih je dovolj!!!!!!!!!Pa še nekaj sem naučil našo družino ,v trgovinah pustimo že do 40% embalaže,trgovke me gledajo čudno ,mi imamo pa manj smeti,kar koli kupimo z dostavo na dom zahtevamo da embalažo vzamejo z seboj itd....
stewie
# 15.04.2010 ob 15:29
Po koncu te akcije pa sledijo velike žurke v LJ, MB in N. Gorici, na koncu katerih bo ostalo še več smeti, kot pa jih je sedaj :))
daysleeper2
# 15.04.2010 ob 14:59
Lahko bi začeli pri največjem divjem odlagališču pri nas - slovenska politika.
sansam
# 16.04.2010 ob 13:33
@moonylink Prav takšne akcije so test kakšen čreden nagon imajo nekateri.Prepričan sem,da je vse preveč tudi navlake kateri vsakodnevno nekateri ploskajo.Na noge bi bilo potrebno postaviti sistem,ki bi že v startu recikliral.
sansam
# 15.04.2010 ob 19:32
So morda angažirani tudi cigani,lepo bi bilo,da bi prišli v velikem številu,saj so na socialnem transferju države.
Matoxy
# 15.04.2010 ob 17:08
lej wpnc

Sprehod s prijatelji v naravo, kjer poberes smeti je vredno vsake pohvale. resnično.

Ampak dokler živimo v takem svetu, kjer smo potrosniki, ki skoraj nimamo druge izbire kot kupovati plastiko se ne bo kaj spremenilo na bolje..okolje ne bo čisto nič kaj bolj čisto. Lahko pa pobiramo plastiko vsako leto, pa se vedno je bo nekaj ostalo očem skrite..in krog lahko ponavljamo več let,in situacija ne bo kaj bolsja.

Če želimo ohranit Naravo čisto jo potem dejmo in ustavimo proizvodnjo pvcja in ostalih okolju skodljivih snovi...zdaj bo pa uletela ekonomska računica, pa smo spet tam....
Lluka
# 15.04.2010 ob 15:52
JAz bom šel pa v Živalski vrt mal pogledat živali.
necromncr
# 16.04.2010 ob 08:54
Kot sem že omenil - akcija bo pomnjena predvsem po izgredih z Romi.
valkyre
# 15.04.2010 ob 19:42
Kar se mene tiče že vsak mesec vržem celo kopico denarja službam, ki bi morale skrbeti za čisto okolje (okoljski davki, snaga, razni dodatki ob nabavi energetov, ...), da ne vidim niti najmanjše potrebe za takšne akcije. Naj tisti, ki jih plačujem vsak mesec opravijo svoje delo pa lahko namesto takšnih akcij organiziramo žur zadovoljnih državljanov!
stewie
# 15.04.2010 ob 15:14
Če je šel kdo mimo, medtem ko sta Ali En in ta pevka od Billysev sortirala odpadke, in ju prepoznal, si je verjetno mislil - evo, kako slabo nam gre, sedaj že pevske zvezde pri nas brskajo po smeteh.
stewie
# 15.04.2010 ob 14:58
Super, jaz se moram takrat zglasit na zbirnem mestu pred parlamentom. Tam je največ nesnage za popucat.
Matoxy
# 15.04.2010 ob 15:49
Heh, minusi dokazujejo, da je človeska neumnost resn neizmerna..kot je že povedal Einstein.

Ljudje živite v okolju, kjer vas filajo z jebeno plastiko pa noben ne pomisli, da bi se to dalo spremenit, oz bi se moralo. Ker pač tako ne gre več naprej.,,čiščenje je pa pljunek v morje.

Zamislite se malo.
rdečinavijač
# 15.04.2010 ob 15:09
Tisti k svinja naj še očisti!!!
Volodya
# 15.04.2010 ob 16:28
Cela družina se že vrsto let trudimo z ločevanjem odpadkov ,na posestvu in okolici nimamo nobenih smeti in tudi kadar je odvoz le teh jih poskušamo čimbolj ločiti....zato mi na kraj pameti ne pride da bi šel sam ali kdo od naše družine čistiti za nekom ki nima zavesti in kulture,sploh če pomislim da ogromno ljudi ki skrbijo za smeti in čistočo v naravi dobijo zato delo -službo plačilo!!!!Upam,da boste uživali v soboto na čistilni akciji,mi bomo,imamo v soboto družinski piknik!!!!!Da bi šel čistit za gradbenimi podjetniki,š....i ki ves gradbeni materijal vozijo v naravo ....haloooo.......potem pa mu plačam po 12€ na uro da mi sloni na mešalcu....vsak naj pred svojim pragom pomete in vse inšpekcije naj svoje delo opravijo in si naj že enkrat svojo plačo iz proračuna zaslužijo ....pa lep dan še naprej!!!!!
Matoxy
# 15.04.2010 ob 15:30
Matoxi - kdo hudirja te sili? Saj lahko na sončku in s pirčkom gledaš druge, kako bodo pobirali (tudi tvoje!) smeti.

Ja pač mediji s temi objavami in tudi sama pozivanja za akcijo..

bodo tisti ki se bodo udeležili tega čisto mirno sprejemali tiste, ki sedijo ob pivu?

Sem pa doma iz podezelja, 800 m nad visine, in verjemi da vem kaj pomeni skrb za okolje.

Na tak način že ne.ker je pač preveliko drugih resitev, ki bi zelo manj onasneževali okolje, pa zaradi takih in drugačnih lobijev ni mozno..

tudi zato, ker človek nima moči da bi to spremenil.
Matoxy
# 15.04.2010 ob 15:12
Ma kul, da skrbimo za naravo, samo kaki medijski pomp je okoli tega čiščenja pa presega že vse okuse.

Te stvari dobesedno poneumljajo ljudi.,Vsak posameznik bi moral biti zaveden, da ne pušča svinjarije za sabo. Ne pa da medijo razmisljajo namesto nas in nas SILIJO v akcije, ki so enkrat letno, potem pa je vse spet po starem...
ALLOVE
# 15.04.2010 ob 15:43
NOBEDEN me ne bo pripravo do tega, da bom na svoj prosti dan šla pobirat smeti oslov, ki tam kjer ležijo dlako pustijo! Kdor pa gre prostovoljno pa kar naj gre .... bodo imeli uni, ki smetijo še večjo voljo malo svinjat naokoli, da se bo drugo leto še več folka zbralo.
Aja, pa največji paradoks teh akcij je, da se jih udeležijo v glvanem tisti, ki si niti hiše in dvorišča ne znajo pospravit!
džeri
# 15.04.2010 ob 15:03
Ovcam je vedno potrebno dati kruha in iger.Ali so imeli imajo takšne akcije v Švici Nemčiji Švedski zagotovo ne ker tam to uredi pravna država.
Kazalo