Okolje

Poudarki

  • Pri nas tornadov ni mogoče predvideti
Tornado nad Kozino
V Sloveniji sicer ne moremo možnosti tornadov popolnoma izključiti, saj so ga pred leti videli v Kamniku in Ilirski Bistrici, veliko pa jih človeško oko prezre. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Tornado nad Kozino

Dodaj v

Nad Kozino se je razvil tornado

Tornadi pri nas redek pojav
27. julij 2011 ob 21:15
Kozina - MMC RTV SLO

Kar bi morala biti čisto navadna nevihta na Krasu, je nenadoma postal pravi tornado. Šestminutno vrtinčenje zraka pa je v objektiv ujel mladi lovec na tornade in druge izredne vremenske pojave.

Prebivalci Kozine in okolice so lahko v sredo med nevihto opazovali pravi meteorološki biser. Tornado, katerega pojav se v Sloveniji zdi znanstvena fantastika, je dokumentiral študent meteorologije Marko Korošec, je za TV Dnevnik poročala Erter Pust.

"Pravih pogojev za nastanek tornada ni bilo, vendar sem videl, da je precej eksplozivna atmosfera, tako da so nastajale močne nevihte, in z zanimanjem sem spremljal, kaj se bo zgodilo. Mogoče bi kakšen zanimiv posnetek naredil. In na mojo srečo se je pred mojimi očmi spustil tornado," je pojav opisal Korošec.

Pri nas tornadov ni mogoče predvideti
V Sloveniji sicer ne moremo možnosti tornadov popolnoma izključiti, saj so ga pred leti videli v Kamniku in Ilirski Bistrici, veliko pa jih človeško oko prezre. Pravi raj za tornade pa so ZDA, največ jih je v tako imenovani "Aleji tornadov". Korošec je ameriški tornado videl v živo: "Zgleda precej srhljivo, obenem je tudi sapo jemajoče, fascinantno. Najlepše ga je videti na odprtem, kjer ni ljudi, objektov. Užitek je."

In kako predvideti tak vremenski pojav? Pri nas bolj težko, saj so za to potrebni posebni radarji.

An. Ma.
Tornado
Tornado nad Kozino
Tornado nad Kozino
Marko Korošec
Prijavi napako
Komentarji
Deprofundis
# 27.07.2011 ob 23:15
marjan_1, ti nisi naraven pojav.
tesar
# 27.07.2011 ob 23:45
mortir, prav imaš, mikro tornade večkrat vidim v času košnje otave in takrat se najlepše vidi, ko krožeči veter dvigne suho travo in jo odnese v obliki lijaka in jo po tem odloži nekaj deset metrov vstran, zrak v okolici je pa povsem miren. Povsem druga zgodba je pa bil tornado pri nas leta 2003, ko je rušil vse v širini cca 20 metrov in dolžini 10 -15 km, meni je odneslo del strehe iz hiše, (iz sredine strehe je iztrgalo nekaj špirovcev in jih z kritino vred odneslo 100 m naprej v hrib) bil sem doma in vem , da je vse skupaj trajalo največ 30 sekund.
Tomy14
# 27.07.2011 ob 22:02
Hudo! Kdor išče ta najde :)
Mhalja
# 28.07.2011 ob 19:27
Pa to ni za verjet :)
To sem tudi jaz v torek videl in celo slikal med vožnjo iz avta, ko sem se vozil iz Podgrada v smer Kozina. Slika je sicer slaba ker sem na hirtro slikal in po tem, ko se je že počasi razbliniu tele tornado.

Po telefonu se pogovarjam s punco in prav takrat, ko sva se poslavljala jaz to vidm in ji rečem glej tornado :) Ona pa meni da verjetno sanjam! heheh
Na kar slikam ta pojav v dokaz, da nisem videl "bele miši". A do malce prej sme jaz na to sliko pozabil in tudi dogdek :) Mi je pa oče prej rekel o tornadu nad Kozino no in zdaj mi je pa vse jasno :D
Res imam očitmo srečo s tornadi v Sloveniji. Lanski v Il. Bistrici je bil odaljen 2 do 3 km od naše hiše, a ga žal nisem videl ker sem bil v hiši, sta ga pa starša. Rekla sta, da nastane prav poseben zvok ob hrumenju vetra. No lani ga nisem videl, letos pa po naključji stran od doma, jupi :D
Seveda jupi, dokler niso ogrožena človeška življenja in njihovo imetje...
adhoc
# 28.07.2011 ob 14:33
Na Jadranu so tornadi od nekdaj znan pojav - Hrvati jih imenujejo "pijavice". Tale "lovec na tornade" pa je res imel srečo, sak kot študent metereologije sam pravi, da "pravih pogojev za nastanek tornada ni bilo", istočasno pa "na mojo srečo se je pred mojimi očmi spustil tornado"... Ta človek naj raje postane" lovec na dobitke pri lotu" :-)
Energetik81
# 28.07.2011 ob 08:28
@retardedtvslo: misliš, da ti bo Marko kar takole ponudil original fotko z visoko resolucijo, da jo bo folk potem veselo okoli pošiljal?
Verjamem, da ima on pri sebi spravljene v RAW formatu, ker nima glih fotkiča za 10€...
mortir
# 27.07.2011 ob 23:17
hahaha marjan :)

tud jest sm v mladih letih videl en vrtinec zraka... res zanimivo za vidt. je nosil seno po zraku. meni je bil videti povsem naraven, malo je veter krožil in to je to :)
ataman
# 28.07.2011 ob 17:04
Naj dodam še mojo zgodbo iz julija 2007…ravno tako se je dogajalo v naših krajih, bolj natančno v Obrtno-industrijski coni Hrpelje.

Bilo je oblačno, pripravljala se je nevihta. Naenkrat se je začel približevati viden vrtinec zraka iz smeri Slavnika proti Obrtno-industrijski coni. Nenadoma je burja postala močnejša, vrtinec zraka pa je dosegel lokacijo podjetja Ribič. Na dvorišču tega podjetja je bila v kotu embalaža stiropora (zaboji), ki jo je začel vrtinec spiralno in zelo hitro dvigovati v zrak. Veter je dosegel kar veliko hitrost.

Vrtinec zraka je nato nadaljeval svojo pot prek nekdanjega Lesograda v smeri Nasirca in Krvavega potoka.

Opazoval sem zabojčke iz stiropora visoko, nekaj sto metrov na nebu, dokler se vse skupaj ni toliko oddaljilo, da se bili videti kot škatlice vžigalic. Vse skupaj je trajalo 2-3 minute.Bil sem izredno presenečen in kasneje mi je bilo malce žal, da tega pojava nisem posnel ali fotografiral.

Ta pojav zame ni bil tornado, ampak močnejši vrtinec zraka. Mogoče pa je bil to zametek (zarodek) tornada?!

Po tej izkušnji, me sredina novica o tornadu sploh ni presenetila, mogoče sem dobil le nakazilo bo takih pojavov vse več…
sejnik
# 28.07.2011 ob 02:35
@retardedtvslo
zgleda so jih vzel kar iz videa... evo originalne slike z Markove strani
fooZar
# 04.08.2011 ob 21:08
Ko kdo omeni npr. projekt Haarp oz. igranje s spreminjanjem vremena nas hitro označijo za lovilce teorij zarot. Tega - torej zarot v svetu pa res ni, vsi predvsem oni, ki iz zaledja v resnici vodijo svet so pa ja popolnoma resnicoljubni, pošteni do vseh prebivalcev tega planeta in niti v sanjah ne bi storili ničesar kar bi vas ogrozilo. Ja, pa jade. Včasih pa res ne vem ali je večino folka res neumnega ali pa so samo noji, ki tiščijo glavo v pesek. Vse spremembe povezane z vremenom, ki se zadnje npr. desetletje dogajajo naj bi torej izvirale iz človeškega delovanja in preveč CO-dvaja - vi pa verjamete v pravljice. Me res zanima kdaj se bo folk zbudil, verjetno šele, ko bo zanje konec. Sicer pa itak je preveč ljudi na zemlji, človeštvo pa se je izrodilo in popolnoma ponorelo tako, da temle izvajalcem čiščenja planeta celo dajem prav.
(vzdevek madam)
galoper
# 28.07.2011 ob 10:03
Najmanjši tornado, ki sem ga videl v živo, je bil manj kot meter v višino, z vrhnjim krogom okoli 15cm, dvigal je prah z njive pri Mlačevem, trajal je malo več kot deset sekund.
retardedtvslo
# 27.07.2011 ob 23:49
Kvaliteta slike da se ti zvrti.
Totenkopf
# 29.07.2011 ob 00:22
Pripravite se na bolj prepričljive "dokaze" saj se zadeve postopoma "uvajajo" tako da ljudje lažje sprejmejo to kot nekaj normalnega ....
bbs
# 28.07.2011 ob 11:12
mlad lovec na tornade je bil slučajno tam
Kejkoo
# 28.07.2011 ob 07:11
Je marjan že prijavil haarp dogodek? A je - vse pod kontrolo! :D
retardedtvslo
# 28.07.2011 ob 07:05
@sejnik, drugače sem mislil kvaliteto slike pri videu. Vidim, da so original slike bolj švoh resolucije.
sejnik
# 27.07.2011 ob 22:12
Tukaj je nekaj več o prejšnjih tornadih v Sloveniji, najhujši 23.8.1986, ki je povzročil tudi resno škodo.
kop
# 28.07.2011 ob 07:58
poslušte vi marjana :))
To je delo vesoljskih ladij, haarpa, chemtrailov . Vendar nič bat predragi sodržavljani..marjanov prijatelj nas rešuje pred hujšim. Vsi skupaj pa veselo kissajo, ane marjan? :))
dj ti men raj kis za solato prnes, da vidm če dobr kis skozi okno špricate :D
marjan_1
# 27.07.2011 ob 22:52
Tornado v Sloveniji ni naraven pojav. Zahvaljujem se vam za vse minuse, ki jih bo prejel ta moj komentar.
Kazalo