Okolje

Poudarki

  • Ustekleničena voda v Sloveniji 225-krat dražja od tiste iz pipe
  • Sprazniš eno plastenko, porabiš četrt litra nafte
Voda
Voda iz pipe poleg vseh zakonsko določenih vrednosti vsebuje tudi več kisika. Foto: EPA
Ustekleničena voda
Za plastenko ustekleničene vode se v povprečju porabi četrt litra nafte in tri litre čiste pitne vode. Foto: MMC RTV SLO
Plakat
Organizacija Umanotera in družba Tam-Tam bosta s takšnimi plakati Slovence opozarjali vse do decembra. Foto: MMC RTV SLO
Lučka Kajfež Bogataj
Dr. Lučka Kajfež Bogataj je na škodljive vplive ustekleničene vode za okolje opozorila v odmevnem članku za revijo Sad. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Petrovič
Aleša Petroviča smo povprašali vse tisto, o čemer ste se v komentarjih spraševali vi, uporabniki. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Neprijetna resnica o vodi iz plastenke

Vse vrste vode morajo ustrezati pravilniku o vodi
31. avgust 2009 ob 10:04,
zadnji poseg: 31. avgust 2009 ob 12:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav v Sloveniji voda iz pipe velja za visokokakovostno, pa vse več ljudi kupuje ustekleničeno vodo, ne da bi se zavedali, kako s tem onesnažujejo okolje.

Ustanova Umanotera (Slovenska fundacija za trajnostni razvoj) je julija skupaj z družbo Tam-Tam začela posebno kampanjo ozaveščanja o negativnih vplivih pitja ustekleničene vode na okolje. Na plakatih, ki jih je mogoče videti po vsej Sloveniji, z besedami dr. Lučke Kajfež Bogataj tako med drugim opozarjajo, koliko pitne vode porabimo, če spijemo eno steklenico ustekleničene.

Kot pojasnjuje Lučka Kajfež Bogataj, za en liter ustekleničene vode proizvajalci med delovnim procesom porabijo približno tri litre vode, "ki bolj ali manj onesnažena konča kot odpadna voda".

Kot je razvidno s plakata Umanotere, kubični meter pitne vode iz vodovoda v Sloveniji stane povprečno 1,24 evra. Kozarec vode (2 dl) nas tako stane 0,00025 evra oz. 0,025 centa. Za kubični meter ustekleničene vode pa moramo odšteti v povprečju kar 280 evrov, oz. če to preračunamo na dva decilitra, 0,056 evra (5,6 centov). Ustekleničena voda je tako v Sloveniji kar 225-krat dražja od tiste iz pipe, v svetu pa je razlika še večja - kot navaja Kajfež Bogatajeva, je ustekleničena voda v povprečju kar od 240- do 10.000-krat dražja od pitne vode iz vodovoda.

Ker se je več uporabnikov spraševalo, kako kakovostna je voda iz vodovoda v Sloveniji, smo se za pojasnila na vaša vprašanja obrnili na Inštitut za varovanje zdravja oz. na Aleša Petroviča, zdravnika, specialista za higieno okolja.
Kako kakovostna je voda v Sloveniji?
Vsak ponudnik oz. upravljavec vodovoda bi moral uporabnikom priskrbel podatke o analizi vode iz vodovoda, ki ga upravlja. V večjih vodovodih (npr. ljubljanski, mariborski) težav ni, pa tudi podatkov ni težko dobiti (jih redno objavljajo). Se pa težave pojavljajo v manjših vodovodih, ki so bolj kritični. V določenih predelih Slovenije tako občasno v vodi najdemo sledi mikrobiološkega onesnaženja s fekalijami (predvsem na Štajerskem in v Prekmurju) ali pa sledi nitratov, najpogostejše pa je onesnaženje s pesticidi.
Zakaj je voda iz pipe bela?
Voda iz pipe ni nikoli bela zaradi klora. Klor nima barve. Belina se pojavi včasih pri črpanju vode, ko v vodi nastanejo drobni mehurčki zraka, ali pa je posledica vodnega kamna v vodi. Je pa seveda razlika med posameznimi hišnimi vodnimi sistemi, med tem, ali gre za toplo ali hladno vodo ...
Zakaj vodi dodajajo klor? Kako škodljiv je?
Klor vodi dodajajo, da nevtralizirajo mikroorganizme fekalnega izvora. Klor je le eden izmed sredstev za uničevanje tovrstnih organizmov, velja pa za najučinkovitejšega. O škodljivosti je bilo veliko razprav, na kratko bi lahko rekli, da je od dodajanja klora več koristi kot škode. Vedeti moramo, da vode iz pipe ne uporabljamo le za pitje, ampak tudi za npr. pomivanje tal, oken ipd. Bi si želeli imeti sledi fekalij na svojih tleh? Bi si želeli s takšno vodo kopati svojega otroka?
Petrovič ob tem še dodaja, da je včasih embalirana voda nujno potrebna (npr. ob poplavah, na potovanjih), a kljub temu je prepričan, da je voda iz plastenke "neke vrste konzerva".

Kakovost obeh vrst vode mora biti enaka
Kajfež Bogatajeva še piše, da smo "Slovenci za trendovsko vodo pripravljeni plačati tudi do tisočkrat več, čeprav zanjo velja enak pravilnik o kakovosti vode kot za vodo iz pipe". "Pravilnik je dober in usklajen z evropskimi smernicami, drastično pa je zaostril koncentracijo nekaterih škodljivih snovi, npr. pesticidov," še razlaga redna profesorica in predstojnica katedre za agrometeorologijo na biotehniški fakulteti v Ljubljani. Po besedah klimatologinje je voda, ki priteče skozi pipo, sveža in bogata s kisikom, "pri vodi iz plastenke pa lahko gre za postano vodo".

Neverjetna odkritja neverjetno čistih izvirov
"Nekateri proizvajalci pijač imajo res srečo, saj so na svojih dvoriščih sredi mest "odkrili" najbolj kakovostne vodne vire in postavili donosne polnilnice. Le peščica med njimi prodaja pravo izvirsko vodo z boljšo kakovostjo pri izviru," piše Kajfež Bogatajeva, ob tem pa opozarja še na en vidik onesnaževanja z vodo iz plastenk: "Neprijetna resnica je, da s pitjem vode iz plastenk po nepotrebnem ustvarjamo odpadke in obremenjujemo naše okolje."

Še najbolj pa okolje onesnažujejo steklenice iz polietilentereftalata (PET-embalaža), v katero je "zapakirana" voda. Za izdelavo tipične enolitrske plastenke, zamaška in preostalega pakiranja porabimo približno 3,4 megadžulov energije. "Sodček nafte hrani v sebi okoli 6.000 megadžulov energije, kar pomeni, da iz enega sodčka nafte naredijo okrog 1.760 enolitrskih plastenk," piše strokovnjakinja.

Sprazniš eno plastenko, porabiš četrt litra nafte
Kajfež Bogatajeva dodaja še: "Če bi dva milijona Slovencev vsak dan v letu popilo le eno tako steklenico, pomeni to, da smo samo za plastenke porabili približno 415.000 sodčkov nafte. Tej količini nafte pa moramo prišteti še fosilna goriva, ki smo jih porabili, ko smo vodo polnili, prevažali, hladili najprej v trgovini, nato pa še v domačem hladilniku."

Če bi želeli ponazoriti vso porabljeno energijo za izdelavo tipične enolitrske plastenke, zamaška in preostalega pakiranja z nafto, si predstavljajte, da vsakič, ko izpraznite ltrsko plastenko, v njej porabite tudi četrt litra nafte.

IVZ: Najbolj priporočljiva je voda iz pipe
Za konec pa le še to: tudi na Inštitutu za varovanje zdravja za pitje najbolj priporočajo vodo iz vodovoda: "V Sloveniji je oskrba s pitno vodo za večino prebivalstva ustrezno urejena, zato priporočamo uživanje vodovodne pitne vode. Mineralna voda je za mladostnike prav tako ustrezna. Od pijač, ki vsebujejo sadni in zelenjavni delež, se priporočajo predvsem sadni in zelenjavni sokovi, predvsem tisti brez dodanega sladkorja. Za žejo se priporočajo tudi nesladkani zeliščni in sadni čaji."

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
windir
# 31.08.2009 ob 10:14
vsakič ko pridem s kakega potovanja, se vedno napijem domače vode.. pa ne da bi bil žejen, sam paše=)
ovplain
# 31.08.2009 ob 10:12
Voda iz pipe FTW.<3 Praktično ne pijem ničesar drugega.
skitnica
# 31.08.2009 ob 10:30
voda iz pipe je zakon je sveža in bolj zdrava.
minnaema
# 09.09.2009 ob 22:00
.....ako bi bila USTEKLENIČENA VODA V TEMNI STEKLENI EMBALAŽI BI BILO ŠE NEKOLIKO ZNOSNO, tako pa je voda iz plastike tudi NEzdrava, pa se o tem ne govori in piše, "ker denar nima ušes pa dobro čuje nima nog pa hitro teče.
Pametni ljudje, pa vode v plastenkah NE kupujejo, a kaj, ko je komoditeta in praktičnost močnejša od logike in zdravja.
Vsekakor pijte vodo svežo in tisto, ki priteče iz pipe- če je le ta filtrirana še toliko bolje a tisto, ki priteče iz pipe pijte ljudje, ki računate na svoje zdravje!
tomazzek
# 03.09.2009 ob 15:30
Hvala lepa za članek!
Muf
# 03.09.2009 ob 14:24
ljudje so obsedeni z vodo
populist
# 02.09.2009 ob 13:38


Vprašanje, “Ali naše trenutno ravnanje in upravljanje z vodo ne ogroža prihodnjih generacij ali celo nas same?”, se je po projekciji filma Ena voda iz kina Udarnik preselilo še v mariborski klub KGB.

Film Ena voda (One Water,2008, Sanjeev Chatterjee, Ali Habasi), ki je v petnajstih državah nastajal celih pet let, nas opominja, da je voda osnova življenja. Na slednje so v sklopu mednarodnega festivala Dokumentarci v Mariboru (DokMa) spomnili tudi gosti okrogle mize o vodi, Aleš Bizjak iz Inštituta za vode in Željko Blažeka iz Inštututa za ekološki inžiniring Maribor in Mitja Bricelj, do nedavnega državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor. Slednji je z več slikovitimi primeri zaradi okoljske neosveščenosti precej okrcal tudi ljudi, zaposlene na okoljskem ministrstvu.
gregapeyj
# 01.09.2009 ob 12:57
Dokler proizvajalci in polnilnice nekaj ne storijo ne bo sprememb. Ker je čisčenje steklenice dražje kot pa narediti novo se jim itak bolj splača da vse filajo v plastiko in trpajo police. Saj, kaj se pa danes še dobi v povratni embalaži, razen par artiklov. Ok, če si doma piješ vodo iz pipe, če je le ta neoporečna, če pa si na poti ali kje drugje pa ne preostane drugo kot plastik fantastik.
karambo
# 01.09.2009 ob 11:51
Kaj, ko bi se usmerili v recikliranje odpadne vode? V tujini so prisli tako dalec, da lahko odpadno vodo iz kanalizacije spremenijo nazaj v pitno. Jaz je sicer ne bi pil, verjetno pa bi bila za kaj ze dobra (industrija, kmetijstvo, zivinoreja). V teoriji bi bila dobra tudi za pitje, samo ce ze lahko izbiramo verjetno se ni cas za to. V Sloveniji pa se mi zdi, da se tega sploh ne omenja oz. mogoče še nihče ni k zadevi resno pristopil in jo analiziral.
Dragoon
# 31.08.2009 ob 18:33
5. bigL (31. avgust 2009 ob 10:22)
Prijavi neprimerno vsebino
Ustekleničena voda v Sloveniji 225-krat dražja od tiste iz pipe......kaj pa če je voda iz pipe tam kjer si 225-krat bolj onesnažena kot tista iz plastenke. katero boš izbral? mal pretiravanja, sam vsen. vsi bi pil vodo iz pipe če bi bla kakovostna, ponekje pa taka priteče da v trenutku nisi več žejen


Na pogled mogoče res. Ampak vodovodna voda večino časa teče in ni postana. Voda iz plastenk je stara in postana, ima toliko konzervansov, da zdrži tudi do 1 leto, kar definitivno ni zdravo, poleg tega pa pri vsem skupaj niti najmanj ne zaupam vodi v plastični embalaži, ob vseh raziskavah o kancerogenosti ipd. Da o onesnaževanju in potrati ne govorimo.

Ta trend se je začel v Angliji in Franciji, ker imajo res tako onesnaženo vodo, naši ljudje so ga pa prevzeli, ker če je tako v zahodni evropi, pa ja mora biti bolje. Pa je naša voda iz pipe (povečini) veliko bolj kakovostna.
skitnica
# 31.08.2009 ob 18:13
KOST JE VRŽENA A V GRRRRRRRRRRRR .
TinyTim
# 31.08.2009 ob 17:11
Prodaja ustekleničene vode v Sloveniji je kot prodaja puščavskega peska v Sahari. Človeška naivnost ne pozna nikakršnih meja, saj (iz meni neznanih razlogov) plačujemo za nekaj, kar je samo po sebi javno dobro in javno dostopno. Poleg tega pa še nižje kakovosti, slabše za zdravje ter okolju manj prijazno takrat, kadar za to plačamo.
helsinki
# 31.08.2009 ob 16:52
članek: Čez 70 let pol sveta brez čiste vode?
Ali se ljudje zavedate, da so ogromne količine pitne vode namenjene rejnim živinam,
živinoreja največji onesnaževalec okolja !!!!!
helsinki
# 31.08.2009 ob 16:48
poleg tega še ne znajo omenit, pa naprimer jaz nisem znanstvenik, da zeksam tistih pol lita vode in ostane mi v roki plastenka, kam pa z njo?
Truga
# 31.08.2009 ob 14:45
nadja1. Neprijetnih resnic je zelo veliko. Problem pa je, da v tej državi ne zna nihče povedati, kaj je dobro in podpira in kaj je slabo in ne podpira.

Če tako ali drugačno reklamo delajo tisti ljudje, ki po drugi strani propagirajo, naj ljudje med umivanjem zob zapirajo vodo, ki potem neizkoriščena teče v Črno morje (itd.), so ljudje v negotovosti, kaj je res in kaj ne.
Afnagunca
# 31.08.2009 ob 14:42
Samo še en dokaz, da je Co2 en velik Bullsh... Alles fuer Geld ...
nadja1
# 31.08.2009 ob 14:17
Druga neprijetna resnica je, da če pijemo vodo iz pipe v mojem stanovanju (stanovanjski blok), obvezno zbolimo...Torej brez laboratorijskih analiz, le iz izkušenj, vemo da je tako, zato vodo vedno prekuhavam, ali jo kupujem...
Žal!
BioTech
# 31.08.2009 ob 14:10
Zanima me, od kje ste vsi, ki imate tako zanic vodovodno vodo. Sam se v zivljenju nikjer v Sloveniji nisem dozivel, da bi voda smrdela po kloru kot bazen, da bi bila umazana, da bi smrdela po fekalijah.
Umazana voda po nalivu ni nic nenavadnega, ce ves, kaj se z vodo dogaja, preden pride do pipe. Res je sicer, da se da z ustreznimi tehnicnimi ukrepi to zmanjsati na minimum, vseeno pa to nima nobene zveze s sicersnjo kakovostjo vode.
Usteklenicena voda je le v redkih primerih boljse kvalitete kot voda iz pipe, to so pokazale mnoge kemicne analize. Kaj mislite, da usteklenicena voda pride pa z Marsa? Razlika je samo, da v enem primeru gre iz zajetja po vodovodnem omrezju do pip, v drugem primeru pa v polnilnico in v plastenke. Verjamem, da obstajajo tudi kraji z manj kvalitetno pitno vodo, ce boljse pac ni na razpolago, ampak vecinska situacija ni taka. Kot je napisano v clanku, veljajo za obe enaka merila kakovosti.
Vnuk, brez vonja in okusa je destilirana voda, ne pa pitna voda. K okusu sicer najvec prispeva raztopljeni kisik, zato je vodovodna voda, ki je prezracena v vodarnah, bistveno bolj okusna kot postana voda iz plastenke.
V_n_u_k
# 31.08.2009 ob 13:34
Najboljša voda priteče iz pipe zunaj ,ker se nič ne ogreje .Velika razlika je ,če si jo natočim v kuhinji ali pa zunaj na vrtu .Učili so nas ,da je voda brez vonja in okusa --ni res.Vonj že ima po kemikalijah ,fekalijah ( dotrajane cevi) .Okus je pa zunaj prav osvežujoč in zaznaven -dober !
gl20
# 31.08.2009 ob 13:22
bedast članek, zavajajoč naslov; z vodo ni nič narobe, z embalažo je; sicer pa dajte reciklirat pa bo svet lepši....in btw kvaliteta kupljene vode je neprimerljivo boljša od tiste iz vodovoda (vsaj pri nas kupljene); v pomurju je itak katastrofa....
dok
# 31.08.2009 ob 13:18
klimatologinja lučka se je spet oglasila;)
lačka pa se vozi z avtom v službo in in puha cigarete bolj kot ljubljanska toplarna premob....heheh
:D
lučka ti si nam za vzgled!
Alan
# 31.08.2009 ob 13:01
dory: Ni točno res da je ves problem v stroških. Za vse je denar. Nekoč je Smolar dejal, da kako bo zadovoljen ko bo videl akcijo, kjer bodo ljudje zbirali denar za orožnje. No teh akcij seveda ne bo, ker so stvari na naši obli za katere denarja ne zmanjka in ga nikoli ne bo.

Kako boš naredil embalažo podobnih lastnosti kot plastika (majhna teža, togost, večkratna uporaba, cenenost)? Odlično vprašanje.
Odgovor: Ne vem in nimam pojma....to naj bi bilo delo doktorjev namesto da bluzijo o plastenkah. Če so naredili material, ki zdrži vso energijo pri prehudi iz vesolja v atmosfero bi lahko pa tudi to pogruntali a se ti ne zdi?

Vi kar verjamite takim doktorjem. Sploh klimatologom, ki ne razlagajo o precesiji zemlje in ki ne razlagajo o ledenih dobah. Zato pa so tu, da jim vse verjamete.
Ovijalka
# 31.08.2009 ob 12:56
A kdo razume, kam gr 1/4l. nafte? Del se jo porabi kot energent, del je v plastiki? Je tu še kakšen odpadek?
dory
# 31.08.2009 ob 12:45
Izmed vseh teh komentarjev pa res najbolj izstopajo biserčki gospoda kvazi intelektualca Alana. Ki ima svoje trdno stališče o vsem. To ni vedno dovolj... Nasmejala me je izjava, da voda ni čista, ker je treba prekuhavat po nalivu. Pa čakaj malo, a ti sploh veš kako stvari potekajo? Enostavni sklepi niso vedno pravilni, zato imamo doktorje, ki jih potem kvazi intelektualci narobe interpretirajo. Pa ne pravim, da so doktorji alfa in omega, ampak po navadi ljudje ne kupujejo doktoratov na tržnici... Prav imaš, da ne bi smeli vsega prelagat na nas. Ampak takoj, ko se kaj ukrene za varstvo okolja se zvišajo stroški in zvišajo davki... tega pa folk noče, ker se jim jebe za okolje. Ker so egoisti in jih ne briga, če bodo njihovi otroci živeli na smetišču. Kako boš naredil embalažo podobnih lastnosti kot plastika (majhna teža, togost, večkratna uporaba, cenenost)? In glede jedrske energije - naj bo to sončna, vetrna - energijo je treba spoštovat. Kakorkoli je pridobljena, z njo ne bi smeli razmetavat.
popravek
# 31.08.2009 ob 12:44
to je ena večjih marketinških prevar človeštva
Alchemist
# 31.08.2009 ob 12:40
Alan

1. Saj ne gre samo za materjal. Je več razlogov tu. Zakaj npr. bi morali plčevat nekaj 3x dražje, če lahko to dobimo direkt iz pipe bolj poceni. Raje kot vlagat v razvoj čistih materialov (kar brez nafte bo težko, in tudi če recikliramo stare plastenke je potrebno pri tem še zmeraj porabiti vodo), bi se lahko vlagalo v razvoj bio-kmetijstva brez pesticidov in v boljše sisteme filtriranja in prečiščevanja vodovodne vode, v bolj kvalitetne cevi itd itd. Pri tem prvem bi rešili samo del problema, pri drugem pa nebi rešili le problem vode ampak tudi problem pesticidov v hrani, ki jo jemo.

2. Marsikje še zmeraj lahko. Če vprašaš mene bi mestna središča zaprl za promet in organiziral učnikovit javni prevoz, pa tudi metro in tramvaj če potrebno. Trajnostna mobilnost pač.

3. Jederske elektrarne še zmeraj potrebujejo jedersko gorivo da laufajo, ki pa se ga še zmeraj koplje v rudnikih (uran namreč). Poleg tega pa še zmeraj nastajajo radiokativni odpadki, ki jih treba nekam dat in če se jih skladišči nepravilno so potencialno dosti več škodljivi kot pa fosilna goriva. Jaz bo podprl izgradnjo drugega bloka NUK, pol pa stop! Fuzijskih reaktorjev pa tako ali tako ne bomo videli še 30 let minimalno.
Ajch
# 31.08.2009 ob 12:30
Bi rada videla gospo Lučko kako si po obilnem deževju v Grosupljem natoči kozarec vode iz pipe in ga spije...vrjetno bi ga odmaknila od ust še preden bi vodo probala, saj bi jo ustavil vonj. Dejansko dodajajo toliko klora noter da imaš občutek, kot da si jo zajel iz kakšnega bazena...
Tomozuki
# 31.08.2009 ob 12:13
Vbistvu nikoli nisem in verjetno nikoli ne bom razumel tega trenda flaširanih vod. Probal sem tisto iz pipe in tisto iz flaše in razlike nisem zaznal. No, pri kemičnih raziskavah se je pokazalo, da je. In sicer v vsebnosti nitratov, ki so samo v treh flaširanih vodah nižji od pitne vode iz vodovoda. Potem sem prebral celo to, da je voda iz flaše strupena, ker se iz plastičnih sten sproščajo škodljive snovi. In nenazadnje, za izdelavo plastenk se porablja nafta, potem pa bentimo, zakaj se cene dvigujejo. Seveda to ni edini vzrok za podražitev derivatov, je pa eden od njih.
marjan_1
# 31.08.2009 ob 12:08
Plastenke, polnjene z vodo brez dodatkov, so uporabne večkrat.
vidim
# 31.08.2009 ob 12:00
Ni težava ustekleničena voda, pač pa ustekleničena v palstenke, ki so večinoma za enkratno uporabo.
Nekje sem bral, da voda ohrani svojo živost samo v temnih steklenih flaškah in po izkušnjah zagotavljam, da je to res.
Človeška družba je zabredla že globoko v težave, pa še vedno delujemo tako kot, da imamo še neomejene možnosti za zmišljevanje.
populist
# 31.08.2009 ob 11:54
KoRnholio8
# 31.08.2009 ob 11:53
Ustekleničena voda je lahko tudi dober trend:
- veliko več ljudi se lahko v trgovini odloči, da bodo kupili vodo in ne raznih sladkanih vod (aka coca cola itd), če so na kakem potovanju in jim ni ravno, da bi tišali glave pod pipo na kakem WCju...
- no kaj drugega dobrega pa tudi ni

In kaj lahko naredimo, da to izboljšamo:
- kupiš si bidon oz neko plastenko, ki jo lahko upereš in uporabljaš dolgo dolgo časa
- če si vodo že kupil, to plasetnko uporabiš znova in znova, dolker lahko, potem pa recikliraš
- če veš, da boš žejen, ko greš na kako "potovanje" si vodo vzami zraven

In slovenska voda iz pipe je še vedno super, tako da ni nekih izgovorov. Vsekakor pa je bolje, da je v plastenkah voda in ne neke tekoče sladkarije in kvazi vitaminski napitki.
Alan
# 31.08.2009 ob 11:52
Alchemist: Točno v tem je napaka kar govoriš.

Vse politika in multinacionalke prelagajo na nas. Zakaj? Glej rešitve za vse to kar si rekel:

Lahko zgradimo veternice na vsakem hribčku, a če ljudje bodo zmeraj kupovali vodo iz plastenk:
Rešitev: Material, ki bi hranil tekočine in ne bi obremnjeval oklja.

se pripeljali v center mesta z avtom: rešitev: V center mesta z avtom ne smeš

puščali elektronske napravi da so non stop prižgane: Jedrska energija je tako čista, da bi lahko noč in dan imeli vse odprto pa ne bi naravi nič škodili.....

za vse svinjarije krivijo male ljudi namesto multikorporacije.

Kaj pa če bi dr. Lučke Kajfež Bogataj s svojim doktorskim zanjem s Coca Colo dosegla, da ne bi več Coca Cole polnili v plastenke ampak v nekaj, kar okolje ne obremenjuje??
Alchemist
# 31.08.2009 ob 11:43
Alan.

Kjer js živim je vodo potrebno prekuhavat le če delavci kaj zamočijo med popravljanjem cevi in pride not pesek, zemlja ali kake druge svinjarije. Drugače pa lahko pri nas pijemo vodo brez nobenih problemov.

Pa še to. Ozaveščanje ljudi za spremembo načina mišljenja in načina življenja je temeljnega pomena (pa ne samo kar se tiče vode iz plastenk) za nadaljno usodo okolja, čeprav se ne zdi tako. Lahko zgradimo veternice na vsakem hribčku, a če ljudje bodo zmeraj kupovali vodo iz plastenk, se pripeljali v center mesta z avtom, puščali elektronske napravi da so non stop prižgane itd., pol nismo dosegli kaj dosti.
marjan_1
# 31.08.2009 ob 11:42
Vodarina
Vodarina - osnovna cena
Gospodinjstva m3 0.6134 €
Vodarina - osnovna cena
Negospodinjstva m3 0.8554 €
Vodno povračilo
Vsi uporabniki m3 0.0812 €
Taksa za obremenjevanje vode
Vsi uporabniki
priključeni na vodo in kanalizacijo
Vsi uporabniki m3 0.0528 €
priključeni na vodo
Vsi uporabniki m3 0.5283 €
priključeni na vodo in imajo malo ?istilno napravo
Vsi uporabniki m3 0.0792 €
ni merjenja odvzema vode uporabnik ima pretočno greznico
Vsi uporabniki oseba/mes 1.1005 €
ni merjenja odvzema vode uporabnik je na javnem kanalu s čiščenjem
Vsi uporabniki oseba/mes 0.0891 €
ni merjenja odvzema vode uporabnik ima MČN
Vsi uporabniki oseba/mes 0.1651 €
Občinska taksa
Gospodinjstva m3 0.0647 €
Občinska taksa
Negospodinjstva m3 0.0647 €

Vodarina - osnovna cena
Gospodinjstva 1000 L ... 0,6134 €

Naravna mineralna voda Primula (Hofer) 1,5 L ... 0,15 € (0,10 €/L)
1000 L ... 100 €

100 € / 0,6134 € =~= 163,026
spremljevalec
# 31.08.2009 ob 11:38
Tu nekaj ni v redu. Za eno plastenko naj bi porabili 1/4 litra nafte???? če bi bila nafta po 1 EUR (je malo več) je to 25 centov za steklenico???. ta pa je že skregano z logiko.

Gospa se je zmotila vsaj za 5 do 10 krat.

Sicer pa sam pijem večinoma vodo iz pipe.
*Modrooka*
# 31.08.2009 ob 11:37
dobijo se tudi dvostopenjski splakovalniki vode..saj veste, en gumb je za splakovanje po mali potrebi, drug pa za splakovanje po veliki potrebi
predelava vodovodnega sistema bi bila veliko predraga (verjetno), je pa možno, da se bo kdaj zgodila
Alan
# 31.08.2009 ob 11:34
moonylink: Ozaveščanje v čem?! Po vsakem manjšem nalivu je potrebno na veliko koncih prekuhavat vodo. Zakaj???? Verjetno zato ker je zelo čista.

Naj se tej okoljevarstveniki raje borijo za izgradnjo novih jedrskih elektraren ne ga pa tle biksat z nekimi plastenkami vode, ki so tako škodljive. Pa naj začnejo že vse motorje prenavljat, da bodo delali na elektriko in ne na nafto.

naj naredijo materiale, ki bodo hranili pitne tekočine in ne bodo uničavali okolja itd.......

In vidiš spoštovani moonylink. to bi morali delat doktorji ne pa nam bluzit.
Alchemist
# 31.08.2009 ob 11:31
Voda iz vodovoda je pri nas kvalitetna in zato potrebe po kupovanju vode iz plastenk ni. Mislim da smo lahko srečni da lahko vodo iz pipe pijemo normalno, saj drugod po Evropi ni vse tako samoumvno kot pri nas. Celo ponekod pri nas je podtalinca že tako onesnažena, da ni mogoče več piti vodo iz vodovoda.
funt
# 31.08.2009 ob 11:29
Še večji absurd predstavlja spiranje urina s čisto pitno vodo.
En pisor letno porabi povprečno 141.000l sveže pitne vode za spiranje urina?!
Rešitev predstavljajo brezvodni pisoarji Falcon, ki za svoje delovanje ne potrebujejo vode, vodovodne napeljave,... in tako prispevajo velik delež k ohranjanju narave.
pikam_dopust
# 31.08.2009 ob 11:28
Dokler bodo nekateri (beri: Prodnik d.o.o.) priporočali, da se "smeti pred odlaganjem v kontejner sperejo, da ne bodo smrdele", s pomanjkanjem vode res ni problemov!

Itak vem - Prodnik bo na vse skupaj mastno pomnožil s ceno.
Ampak vseeno - pomanjkanja vode V SLOVENIJI NI, delajte z njo, kar hočete! Zalivajte asfalt, če vam to paše! Ali pa jo napeljite direkt v kanalizacijo. Sploh se pa ne sekirajte, kaj Kajfeževa spet naklada - ker je (dokler z vodo splahujemo smeti) pa res vseeno, koliko se je porabi za filanje plastenk!

Lobiji so skratka na obeh straneh! Ker komunalci pa silno radi vidijo, da plastenk ne kupujete, saj to pomeni, da porabljate njihovo vodo! Pa četudi ta zaudarja od klora (kot je primer marsikje v Sloveniji)...
Exocet
# 31.08.2009 ob 11:27
Prepovedat hudiča! Ustekleničena voda je največji nateg v tem tisočletju!
sempreBarca
# 31.08.2009 ob 11:16
če kogarkoli malce bolj resno zanima problematika vode priporočam dokumentarec Blue Gold: World water wars, posnet po knjigi ki sta jo napisala nobelova nagrajenca! Potem boste pa vidl kako velik problem je pitna voda!!! veseli smo lahka da smo v Sloveniji doma!
bojand
# 31.08.2009 ob 11:15
Voda iz pipe velja za visokokakovostno - tole je pa hudo zavajanje! Če bi to držalo, potem akvaristi ne bi obvezo uporabljali reverzno-osmoznh filtrov za pripravi akvarijske vode (posebej za morske akvarije), ker če uporabljaš vodo z pipe, pride hitro do pogina občutlivh vrst nevretenčarjev, koral ali eksplozije alg v akvariju. Predvsem pa vsebuje dosti preveč nitratov, ki so dolgoročni škodljivi.
Naj raje usmerijo svoje ekološke aktivnosti ozaveščanja v preprečevanje onesnaževanja podtalnice!
asci
# 31.08.2009 ob 11:05
najbolj žalostno pa je, da te plastenke ležijo ob cesti vsakih 20 metrov
fazibublesh
# 31.08.2009 ob 11:05
dejte raj zakon, da morjo v lokalih zastonj (al pa za 1 cent za 2 dc) točit vodo iz pipe... pa na raznih partijih v ambasadi... ne sam neki računat, kar zna vsak osnovnošolc za seminarsko!
moonylink
# 31.08.2009 ob 11:04
"Tako analizo kot je ta lahko naredijo osnovnošolci."

No, v tem primeru ti ne bi smela delati preglavic.

Tukaj se gre predvsem za poskus ozavestiti ljudi in ta ženska je v svetu zelo cenjena in ima za sabo že toliko analiz, člankov, učenja in trdega dela kot si ti verjetno ne moreš niti predstavljati.

S čim pa naj bi se po tvojem doktorji ukvarjali? Ne povedat, že vem - s tabo! Ali pa da bi ti šmentani doktorji, ki tako ali tako niso sploh pametni, a ne, vsaj poskusili odkriti način kako bi bilo vse lepo in prav brez da bi bilo ljudem treba migniti s prstom.

Seveda takšni in drugačni sfaliranci, kot bi se izrazil dr. Kumrovec, ne znajo drugega kot pljuvati po ljudeh ki so v življenju v svoje delo vložili neskončno truda in ga opravljajo z veseljem in z vizijo.
marjan_1
# 31.08.2009 ob 10:59
Dajte še kaj napisat o pitni vodi v Pomurju!
fuksel
# 31.08.2009 ob 10:56
Mene pa bolj zanima, ali pri nas že dodajajo flor v vodovod?

Kdo ve?
Alan
# 31.08.2009 ob 10:55
Ne....jaz skočim v zrak ko se doktorji s takimi neumnostmi ukvarjajo, namesto da bi se s čim pametnim. A moreš bit doktor da ugotoviš kolko stane kubik vode v plastenki in kolko kubik vode iz vodovoda? Me zanima kaj rečejo na članek tisti, ki sploh nimajo urejenega vodovoda.

Tako analizo kot je ta lahko naredijo osnovnošolci.
Kazalo