Okolje
(6)

Poudarki

  • Virus ptičje gripe H5N8 je zelo nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je treba na omenjenih območjih perutnino in ptice zadrževati v zaprtih prostorih.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 5 glasov Ocenite to novico!
Labod
Pri nas so zaradi virusa H5N8 do sedaj potrjeno poginili štirje labodi na Pragerskem in en v Mariboru. Foto: BoBo

Dodaj v

Potrjena peta smrt laboda zaradi ptičje gripe pri nas

Virus H5N8 je zelo nevaren predvsem perutnini
10. januar 2017 ob 18:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nacionalni veterinarski inštitut je potrdil okužbo z virusom H5N8 pri labodu, ki so ga 5. januarja našli ob ribniku na Pragerskem. Gre za peti potrjeni primer okužbe laboda s ptičjo gripo pri nas.

Do sedaj so pristojni organi potrdili primer ptičje gripe pri treh labodih, ki so jih našli med 30. decembrom in 1. januarjem pri ribnikih na Pragerskem. Z virusom ptičje gripe pa je bil okužen tudi labod, ki so ga 30. decembra našli v Mariboru.

Virus ptičje gripe H5N8 je zelo nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je treba na omenjenih območjih perutnino in ptice zadrževati v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tako naj bi se zmanjšala možnost prenosa tega virusa s prostoživečih ptic na perutnino v reji, posledično pa tudi zmanjšala gospodarska škoda.

Ukrepi na ogroženih območjih
Veterinarji uprave za varno hrano so že izdali odločbe o ukrepih na območjih Murske Sobote, Maribora, Ptuja, Celja in Novega mesta. Veterinarji na terenu opravljajo še preglede prijavljenih poginov vodnih ptic, organizirajo odvoz in koordinirajo oddajo trupov veterinarsko-higienski službi. Za pobiranje trupov ptic v vodah aktivirajo gasilce.

Virus ni nevaren ljudem, previdnost vseeno potrebna
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da se ljudje z virusom aviarne influence H5N8 ne moremo okužiti in zboleti, saj na površini svojih telesnih celic nimamo receptorjev, ki bi omogočili vstop virusa in s tem okužbo. Ne glede na to pa je treba upoštevati previdnostne ukrepe.

Poginulih ptic, ki jih najdemo v naravi, se ne dotikamo z nezaščitenimi rokami. Če smo se jih že dotaknili brez zaščite, si roke skrbno umijemo z milom in vodo. Dokler si rok ne umijemo, se ne dotikamo obraza, predvsem očesnih veznic, nosne in ustne sluznice, svetujejo na inštitutu.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
gz4468
# 11.01.2017 ob 05:35
Peta smrt laboda ali smrt petega laboda?
Bethtempet3
# 10.01.2017 ob 19:00
če so pa mimo prazniki
luckyss
# 11.01.2017 ob 10:17
Ko bodo imeli (ali pa ga že imajo zaradi mraza ..(svoj "Labodji spev" namreč), naši brezdomci za katere nimamo dovolj prostorov za prenočevanje...
Boste tudi vsakega posebej poimensko omenjali )!? dvomim..
kiliboy
# 10.01.2017 ob 18:12
Dober je tale labod, da je umrl že petič. Ha, ha
HOR
# 10.01.2017 ob 23:07
Popravek s pravilnim linkom

Ta Labod pa je že pred leti preminil zaradi kriminalne tranzicijsko privatizacijske gripe LINK
HOR
# 10.01.2017 ob 23:05
Ta Labod pa je že pred leti preminil zaradi kriminalne tranzicijsko privatizacijske gripe LINK
Kazalo