Okolje
"Glede na dejstvo, da še ne obstaja sodna praksa instančnih sodišč, ki bi se opredelila do ustreznosti v izvedeniškem mnenju zavzetih pristopov ugotavljanja izgubljene koristi iz naslova gospodarjenja z gozdovi, je bilo ocenjeno, da je vložitev pritožbe smiselna," so zapisali. Foto: BoBo

Dodaj v

Pritožba zaradi milijonske odškodnine ljubljanski nadškofiji

Problematizirajo izvedensko mnenje
5. februar 2018 ob 13:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov se je pritožil na odločitev sodišča, da ljubljanski nadškofiji pripada 17,4 milijona evrov odškodnine zaradi dolgotrajnega vračanja mozirskih in dela pokljuških gozdov v postopku denacionalizacije.

Za pritožbo so se odločili zaradi dvoma o pravilnosti izvedenskega mnenja, ki je bilo izdelano v okviru postopka in mu je sodišče v celoti sledilo.

V prvotnem sojenju je sicer sodišče novembra 2015 nadškofiji prisodilo 11,2 milijona evrov odškodnine, a je višje sodišče decembra 2016 sodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje.

V ponovljenem postopku je sodišče nadškofiji prisodilo še 6,2 milijona evrov več odškodnine kot prvič. Sklad bi moral tako, če bi takšna sodba postala pravnomočna, nadškofiji plačati 17,4 milijona evrov odškodnine, poleg tega pa še okoli 11 milijonov evrov zamudnih obresti in 422.000 evrov pravdnih stroškov. Ker je 9,2 milijona evrov nespornega dela odškodnine že plačal, bi moral nadškofiji tako nakazati še nekaj več kot 20 milijonov evrov. A kot rečeno, sodba še ni pravnomočna, saj se je sklad nanjo pritožil.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 05.02.2018 ob 14:21
Najprej mariborska nadškofija in z njo povezani družbi v državnih bankah naredijo za 1.3 milijarde evrov dolga, nato oblastniki ta dolg prevalijo preko DUTB na pleča nas in naših otrok,.... za nagrado pa rimokatoliški cerkvi banana sodišče dodeli še slabih 18 mio evrov bonusa,....

Do take države in krivosodja nimam nobenega spoštovanja,... naj čimprej zgnije.
apache666
# 05.02.2018 ob 14:54
Res so skromni in ponižni ni kaj.
opusdei
# 05.02.2018 ob 15:03
davka pa ne plačat!
Pistorius
# 05.02.2018 ob 15:01
Saj to ni res: namesto da bi država od Cerkve bodisi iztožila dolg (Zvon ...) ali jo obremenila s hipoteko, dokler ga ne povrne - si upa vpričo davkoplačevalcev, ki jim je bil ta adenar izpuljen iz žepov, še pogajati s to nenasitno inštitucijo o nekakšnih zamudnih obrestih!! Ne moreš verjet!
(Tudi J. Kristus ne bi mogel verjeti!)

Če vlada tega ni sposobna, bi morali to - prek civilne iniciative - iztožiti davkoplačevalci sami!
Yanez
# 05.02.2018 ob 15:01
Delitev Slovencev na leve in desne je umetno ustvarjeno iz preprostega razloga, da bi se ukvarjali sami s seboj in zato ne bi opazili, kako nam posvečeni (ki v resnici niso ne levi in desni, ampak služijo le enemu bogu - denarju) medtem pospešeno kradejo. To traja že od osamosvojitve naprej in bo še tako dolgo, dokler bo še kaj javne lastnine za olastniniti.
Ko nekdo tuli ustavite desnico, ali pa levico, se je potrebno prijeti za denarnico. A kaj, ko na krajo iz javne (torej tudi naše) denarnice, nimamo zadostnega vpliva. In zato je tako, kot je.
Slovenci se lahko delimo na poštene in nepoštene...
SamoRes
# 05.02.2018 ob 13:57
Koliko je tranzicijska desnica naredila škode z denacionalizacijo, to so milijoni in miijoni.
felipesko
# 05.02.2018 ob 15:28
Več kot 160 kvadratnih kilometrov gozdov v Triglavskem narodnem parku, v okolici Radovljice, na Jelovici in Pokljuki, je bilo pred drugo svetovno vojno že desetletja v državni lasti.
-V arhivih hranimo pogodbo, na podlagi katere je cerkev z dovoljenjem tedanjega papeža Pija IX. omenjene gozdove, z Blejskim otokom vred, pred več kot 150 leti prodala. Pogodba je sicer v strokovnih krogih znana, a še nikoli ni bila objavljena. Pomembna je predvsem zato, ker že od vsega začetka slovenske osamosvojitve odpira vprašanje, na katero ni pravega odgovora: Zakaj je pravzaprav Slovenija v postopku denacionalizacije te gozdove cerkvi vrnila, če ti dejansko niso bili cerkveni? Večina ostalih držav je takšno premoženje fevdalnega izvora upravičeno, zaradi spremenjenih oblastnih razmerij, podržavila, briksenška škofija pa ga je celo prodala. S kakšnim opravičilom lahko danes cerkev zahteva od države še desetine milijonov evrov odškodnine za neuporabo teh gozdov po letu 1991?
- Jasno seveda je, da RKC, ki je bila v zadnjih 150 letih zgolj tri leta na papirju lastnica blejsko- bohinjskih gozdov, teh gozdov ni poznala, niti se z njimi ni ukvarjala. Po drugi svetovni vojni so največ v gozdove investirala posamezna gozdna gospodarstva. Gradila so ceste in s tem povečevala možnosti sekanja lesa – povečevala so torej donosnost oziroma vrednost samih gozdov.
- Nadškof Zore se več ne spomni, na kakšen konkreten način je RKC te gozdove, zaradi katerih sedaj terja še odškodnino, dobila »vrnjene«. Pred letom 2005 je namreč državno pravobranilstvo nasprotovalo vračanju gozdov Triglavskega narodnega parka cerkvi zaradi varstva javnega interesa. A potem je Lovro Šturm, tedanji pravosodni minister v vladi Janeza Janše, te denacionalizacijske primere zaupal bivšemu vrhovnemu sodniku Janezu Metelku. V imenu pospešitve denacionalizacijskih postopkov ga je imenoval za zastopnika javnega interesa v upravnih sporih, povezanih s področjem denacionalizacije, za kar je Metelko v treh letih dobil več kot 60 tisoč evrov. In Metelko je nato v imenu države odločil v prid cerkve, ki je na podlagi njegove intervencije leta 2005 dobila 3000 hektarjev pokljuških gozdov ali eno desetino TNP.
No pa smo spet pri politiki....
sth.
# 05.02.2018 ob 15:04
me zanima, koliko tovrstnega premoženja (gozdovi, posesti), bi lahko Cerkev upravičila, če bi sprejeli zakon o obveznem dokazovanju izvora in načina pridobitve nepremičnega in premičnega premoženja v preteklosti.

Močno dvomim, da so si te posesti v začetku 20., v 19., 18., 17. stoletju...(ali še prej) pridobili pošteno in pregledno.
Ramus
# 05.02.2018 ob 15:44
In kaj ta novica dela v rubriki "okolje"??? Gre za čisto kriminaliteto, torej - črna kronika
el CARTEL
# 05.02.2018 ob 15:18
ta "denacionalizacija" je čisti kriminal.

cerkev je v času faudalizma imela v lasti 1/3 zemlje v evropi. seveda jo niso kupili. in ker je bil feudalizem sužnjelastniški sistem (po konvencijah ZN), je bila RKC največji sužnjelastnik.

nato jim končno nekdo pobere to ilegalno prisluženo premoženje, nato pa jim ga začnejo vračati in še odškodnine če se ne vrne pravočasno.
kaj sledi, vračanje posesti in odškodnin ameriškim sužnjelastnikom?

edina izjema je, kjer so posest kupili in za to obstaja račun. to pa je upravičeno vrnjeno.
svabo
# 05.02.2018 ob 15:14
Dokler za edinega nedolžnega, Bavčarja, Kanglerja, Jankoviča, kler, bankirje velja drugačna pravna država kot za kateregakoli drugega med nami, da ne rečem Bolgara, ki revež oropa en bankomat in tožilka zahteva za ta "zločin" 7 let zapora; potem je nemogoče pričakovati kakršenkoli premik na bolje v delovanju te države. Še najhuje pri tem posaja dejstvo, da je ustavno sodišče postalo instrument političnega odločanja. O kakršnikoli varuški demokracije in delovanja družbe že davno več samo ustavno sodišče ne razmišlja, kaj šele da bi v to smer delovalo. Mi ne potrebujemo sprave z mrtvimi, ki že davno trohnijo in so se v prah vrnili. Ta država potrebuje spravo z samo osamosvojitvijo. Toliko nepravilnosti in degradacije pravne države je bilo v tem času storjeno, da zaupanja v demokracijo več ni. Zato ne bo ostalo drugega kot lepo na začetek in obračunat vsako anomalijo posebej. Od denacionalizacije (referendum je pot do tega začetka) do vseh anomalij in akterjev. Samo na ta način ima ta družba še neko prihodnost. Ker to, kar počne kler je samo češnja na torti razgradnje demokracije in razkroja družbe po osamosvojitvi.
Max44
# 05.02.2018 ob 15:31
mi smo edina država , ki vrača feudalno dodeljene posesti....
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 15:27
Pohlep cerve je brezmejen. Po vsem bogastvu ki ga premore in denarju ki ga je izsilila od drzve za njeno delovanje ne placuje davkov. Ce si bo uspela prigrabiti tudi ta denarnaj ga razdeli nategnjenim vlagateljim zvonov 1 in 2 . Ni cudno da je ugled cerkve vdno manjsi .
el CARTEL
# 05.02.2018 ob 15:21
sth.
# 05.02.2018 ob 15:04
Prijavi neprimerno vsebino
me zanima, koliko tovrstnega premoženja (gozdovi, posesti), bi lahko Cerkev upravičila, če bi sprejeli zakon o obveznem dokazovanju izvora in načina pridobitve nepremičnega in premičnega premoženja v preteklosti.

Močno dvomim, da so si te posesti v začetku 20., v 19., 18., 17. stoletju...(ali še prej) pridobili pošteno in pregledno.


točno tako.
dobili so z odpusti, izsiljevanjem, porokami papežev, postavljanjem kraljev (politiko), zastraševanjem in nekaj so verjetno tudi kupili.

enako kot s kriminalno družbo - če ne znaš dokazati izvora premoženja, potem se odvzame.
21.12.2012
# 05.02.2018 ob 15:54
in potem morajo farani prisilno donirati za novi cerkveni zvon ...
oliva
# 05.02.2018 ob 15:38
"Kar se je Cerkvi pokradlo, se mora vrnit."

Kako pa je Cerkev prišla do tega?

Kar je pokradla, naj vrne, seveda vključno z dolgom, ki ga je naprtila državljanom:
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 15:04
problema seveda sploh ne bi bilo, če ne bi leta 45 prisilno nacionalizirali celotne družbe. Amapk dobro, kar je je. Ne vidim pa razloga, zakaj bi morali kazen plačati davkoplačevalci. Poiščite odgovorne, naj plačajo kakor znajo.
fah-q
# 05.02.2018 ob 15:43
@rotom
Kar se je Cerkvi pokradlo, se mora vrnit. PRAVILNO za vsak demokratičen sistem!

kako kaj ta rkc vrača svoj miljardni dolg? si predstavljaš, da bi ti jaz posodil tv, hkrati bi si jaz od tebe izposodil avto, ga razbil, potem pa te tožil tebe za uporabo tv-ja, za avto bi se pa delal neumnega...? ziher bi bil tako "pokončen" o vračanju dolgov kot si tu, a ne?
Hud Hren
# 05.02.2018 ob 15:35
Kako neki so škofije prišle do takega premoženja ? Z lastnim delom ali s prodajo odpustkov za grehe - zločine ob/lastnikov neke dobe ?
felipesko
# 05.02.2018 ob 18:05
V Nemčiji recimo po združitvi denacionaliziranih gozdov ali zemlje niso vračali.
Izplačevali so odškodnino po zelo degresivni lestvici,ki je bila daleč od realnega.
Še ostrejša je bila Madžarska, saj tam denacionalizacije v naravi praviloma ni bilo, za podržavljeno premoženje pa se je priznavala le odškodnina po zelo strmi degresivni lestvici. Po zakonu je bila recimo tam maksimalna odškodnina omejena na 70.500 tedanjih nemških mark.
In zaradi zaslug pri naši denacionalizaciji nam danes za nagrado razni Lojzeki blefirajo v Bruslju...
In za konec si zamislimo,da 4 leta takšne službe (cca 10 tisoč eur/mesec +) prinaša tudi lepo vsoto evrov bonusa pri pokojnini.....
Danes je butnilo v javnost,da tudi naši poslanci prejemajo od 500 do 800 evrov pavšala na mesec......zakaj že? menda je to dodatek na sramoto......druge ne vidim.....in takšni voluharji bi naj naredili red v tematiki,ki jo imamo zgoraj..... haha adijo pamet
vranek
# 05.02.2018 ob 16:01
Samo Res gre za vec kot 2 miljardi 700 miljonov 2.700.000.000. peterle, NSi, njena predhodnica kršcanska dmkrcija, Ljudska stranka, Jansa s svojimi demokrati ali kaj so hili. Sramota.
Takoj je treba nehat placevat prispevke iz proracuna za duhovne. Mi tej pogoltni zdruzbi placujemo zdravstveno zavarovanje in pokojninsko, oni pa brez davkov pobirajo nabirke .cerkev si
naj financira tisti, ki vanjo hodi. Malo vas je, ki hocete biti moralni dedici te zdruzbe Nima glih čistih rok in ne sramu! Ce jo hocete imeti si jo placujte.
tim sein
# 05.02.2018 ob 15:25
Berem in se čudim.... je to dejansko res?
rdečinavijač
# 05.02.2018 ob 16:37
Če bi se Jesus vrnil in videl kaj delajo v njegovem imenu, nebi mogel nehat bruhat.

- Woody Allen, 1986
kok
# 05.02.2018 ob 16:32
Nacionalizacija fevdalcev vkljucno s cerkvijo je bila pravilna. Denacionalizacija pa najvecja kraja
bleeeee
# 05.02.2018 ob 16:15
Slovenska RKC se obnaša kot podjetje, ker ugleda moralne institucije že dolgo več nima. Podjetje pa vedno išče čim večji izplen in čim manjšo odgovornost. Torej je vsako zgražanje popolnoma odveč.
Adi H.
# 05.02.2018 ob 16:06
Mislim, da Kristus tega ne bi dovolil, če pa, bi s tem denarjem nahranil lačne in uboge.
1984
# 05.02.2018 ob 15:56
Upam da se pojavijo stari Rimljani in zahtevajo gozdove ter odškodnino za 1600 let izkoriščanja njihove lastnine nazaj od RKC .
Napuh + Pohlep = RKC.
KLIPAN
# 05.02.2018 ob 15:09
Kje so zdaj vsi tisti, ki vedno kričijo češ koliko denarja gre nevladnim, humanitarnim....organizacijam????
Lepo so tiho kot miške.
Cerkvene miške.
valcek2010
# 05.02.2018 ob 15:00
tako so skrili premoženje drugače bi ga zaplenili,
a ni to kriminalno dejanje

pol je bavčar svoboden in ni dolžan nobenemu
če smo tak
bleeeee
# 05.02.2018 ob 16:18
No - če se dopolnim, za podjetja se seveda spodobi, da plačujejo davke.
STRIKE
# 05.02.2018 ob 16:03
In potem jim ljudje še dajejo denar!
HOR
# 05.02.2018 ob 21:34
Restavracija moči RKC v Sloveniji je maligni anahronizem...
HOR
# 05.02.2018 ob 21:32
@Sklonjen
# 05.02.2018 ob 14:57
"...Skromnost pravite? To rečete tudi takrat, ko na Karitas prejemate pomoč, ki je od "socialne" države ni??!..."


Točno tako , skromnost...
Zato, ker slovenska RKC, katere del je Karitas dobiva iz proračuna težke miljone €, od katerih Karitas podeli nekaj malega, za socijalo pa jih potem med drugim tudi zato iz proračuna primanjkuje...
Karitas pa se ne more primerjati z državno socijalo, saj je v bistvu tudi sam neke vrste njen prejemnik...
zziga+
# 05.02.2018 ob 17:16
Kako je kaj z vojno odškodnino Rimske cerkve, ki je po Slovenskem korakala z Dučejem in Nemčijo?

S tisto Nemčijo, ki je po paktu s Svetim sedežem nacionalizirala vse cerkveno premoženje na Slovenskem.
nov
# 05.02.2018 ob 15:54
Denacijonalizacija in privatizacija! Dve največji napaki vseh politik!
dalton1
# 05.02.2018 ob 16:50
Vračamo se nazaj v fevdalizem, saj se vrača vse, kar je bilo temu sužnjelastniškem redu odvzeto, ali če hočete nacionalizirano. To, da so komunisti v 45 letih pokradli na stotine milijard evrov je pa eno ogromno zavajanje in laganje. Po drugi svetovni vojni je bilo zgrajeno, morda tudi z nacioanaliziranimi sredstvi, ogromno tovarn., stanovanj, bolnišnic, šol, vrtcev, cest, železnic, elektrarn, tudi JE, bazenov, hotelov, zajezena vsesplošna lakota, zgrajena tudi cela mesta (nova gorica, Velenje), ustvarjeno na milijone delovnih mest (mislim v celi Jugi), ljudje pa so iz leta v leto živeli bolje. Na vsakih 10 let, se je standard prebivalstva za 100% izboljašal, zgrajenih prek 100 tisoč vikendov. Seveda tega desničarji ne bodo nikoli priznali ali pa, da je vse to bilo narejeno s krediti, ki jih še danes odplačujemo. Seveda čista laž, saj je danes vsaka bivša republika posebej 2x bolj zadolžena kot je bila cela Juga(okoli 20 milijard dolarjev). In kaj je bilo zgrajenega v zadnjih 25 letih svobode? Če ne bi dokončali avtocestnega križa, skoraj ni kaj pokazati, večina infrastrukture je od prej. Potem pa še to, da so komunisti vse pokradli!? Prepričan sem, da imajo potomci avtomehanikov ali drugih obrtnikov več vredno dediščino od potomcev bivših komunističnih veljakov, od Titovih naprej, to bi se najbrž dalo preprosto ugotoviti. Bivši sistem res ni bil idealen, samo črno belo slikanje zgodovine je skrajno primitivno. Seveda bo kdo obrnil na človekove pravice, res so bile kršene mnogim, nikakor pa ne tolikim kot so danes, ko je 80 brezposelnih, in 250 tisoč pod pragom revščine.
.
gremyus
# 05.02.2018 ob 15:42
Cerkev je in tudi v prihodnje bo delala še več škode. Kriminal, če se mene vpraša.
DeepBlue
# 07.02.2018 ob 07:47
@ Rotom

Pozabil si poudariti, kar je cerkev z znojem in s krvjo pridobila ... Aja, ne s svojim ...
kamnosek
# 05.02.2018 ob 17:12
V Vatikanu si manejo roke. Večino nagrabljenega bo končalo prav tam.
severna zvezda
# 05.02.2018 ob 15:55
In kaj ta novica dela v rubriki "okolje"??? Gre za čisto kriminaliteto, torej - črna kronika

Točno tako. Z jezika, pardo n- s tipkovnice si mi vzel :)

Če je v novici slika gozda = okoljska novica

Če je v novici slika cerkvenega zvonika = je kulturna (arhitekturna) novica

Če je v novici slika s svežnjem Zvonovih bankovcev = je gospodarska novica

:)))
boro007
# 06.02.2018 ob 01:23
@sramotko

Vsi, ku pišete o pohlepu cerkve in kako je nekoč ona prišla do posesti....

Cerkev je pohlepna, tu ni dvoma... Če ne drugače so lep simbol pohlepa zlati oltarji itd.

Pač ni bili odločeno, da RKC ne more dobit v naravi, da dobi bagatelno odškodnino, da se ne postavlja vprašanja, kako je do tega prišla...

Ne da ne bo dobila, odškodnina je za dolgotrajni postopek. Ne zato ker ne bodo dobili, na koncu bodo verjetno še vedno lastnik. In to da se je višje sodišče kar odločilo, nekdo se je moral iz strani RKC pritožit da je 11mio premalo (in smo nazaj pri pohlepu)...

In zdaj večina pljuva po cerkvi. Zakaj? Kaj pa je narobe naredila? Kolikor oni rešijo revnih ljudi, pomagajo nemočnim, organizirajo razne pomoči za dijake, studente, starše... noben csd ne. Skratka, jar ogromno prihodkov gre zagotovo nazaj med ljudi ...

Bom enako kot ti rekel "Bulšit". Ta denar dobijo iz rok ostarelih ženic, ki svoje zadnje fičnike mečejo v pusco... Jaz ne poznam revnega ki bi ga kdo iz RKC rešil. Pridejo ga mogoče malo potolažit ala da bo trpljenje poplačano tam nekje zgoraj, in v tem primeru bom še enkrat rekel - "bulšit".
agenda21
# 05.02.2018 ob 21:17
Eden od načinov pridobivanja premoženja je bila spovednica("confessional-box")
Priporočam knjiigo:
The Priest, the Woman, and the Confessional
by Charles Chiniquy
ni maitre
# 05.02.2018 ob 18:01
Naj jim bog vrne in poplača saj je vsemogočen!
oliva
# 05.02.2018 ob 16:14
@brehme, men se zdi pa to najbolj sporno; ne samo, da ne sledijo kristusovim naukom, da 'trgujejo' (!!), še NE plačujejo davkov, ničesar, so pod izpostavo države Vatikan!!
Men ni nič hujšega kot to, da moram vračat - taki organizaciji.
(pa še nisem pri zločinih...)
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 20:13
Protireformacija je k nam prišla ob koncu 16. in na začetku 17. stoletja, vodil jo je nadvodja Ferdinand II., ki je ukazal, da se mora protestantsko pleme notranje Avstrije vrniti h katoliški veri ali se izseliti.
Protireformacija je temeljila na ustanovitvi posebnih verskih komisij, ki so v spremstvu vojakov izganjale protestantske pridigarje, ukinjale protestantske šole, rušile protestantske cerkve in pokopališča, sežigale knjige in izganjale protestantske družine, ki se niso hotele odpovedati svoji veri. Na Štajerskem jih je vodil škof Martin Brener, na Kranjskem in Koroškem pa Tomaž Hren.


Takrat je bil "posel"
godzila
# 05.02.2018 ob 16:56
Kakšna škofija, kdo je pa pri nas med katoliki razen potomcii hrvatov, samo zato se tako trudijo s tem absurdnim "vračanjem", na podlagi neobstoječih in celo zločinskih zakonov iz časov fevdalizma.
Kako je Vatikan sploh prišel do kaj Slovenskega, zakaj bi vlagali tak denar k nam, saj cerkev ni nepremičninsko podjetje, mi pa tudi nismo verska dežela?

Vračate agresorjem in okupatorjem, nenazadnje izdajalcem, hrvati nas hočejo asimilirati ohiroma zlorabiti za kakšne bolj obsežne in dolgoročne cilje evropskih neonacistov, no eni taki zakoni o vračanju v resnici ne obstajajo, niti ne dela tega nobena druga jugoslovanska republilka.
oliva
# 05.02.2018 ob 15:42
@felipesko (15:28), ajoj, kakšna težka mutna posla....
za popenit.
johan1
# 06.02.2018 ob 11:07
Še huje bo ko boste izvolili njihove "ta prave".
brunod
# 05.02.2018 ob 18:20
Sklonjen

Zasebno lastnino je treba spoštovati. Brez tega pravne države ni!

Pozanimaj se prvo kako so oni sploh prišli do te lastnine
rdečinavijač
# 05.02.2018 ob 16:31
Se strinjam s odškodnino. Ampak šele potem ko bodo vrnili 800 miljonov kolikor so naredili luknje ki je v slabi banki, ki pa jo bomo slej kot prej pokrili mi, davkoplačevalci.
Kazalo