Okolje

Poudarki

  • Nekatere občine bodo akcijo izvedle 10. aprila
  • Sodelovala bodo tudi komunalna podjetja in podjetja za predelavo odpadkov
Odpadki
Organizatorji predvidevajo, da se bo že na samih divjih odlagališčih ločilo med 60 in 70 odstotki odpadkov, ki se jih bo odpeljajo v predelavo, preostale pa na odlagališča. Foto: EPA
Odpadki
Prijav za odvoz nabranih odpadkov je do konca minulega tedna bilo 34. Tukaj gre večinoma za podjetja in organizacije, ki imajo kombije, bagre in traktorje. Foto: MMC RTV SLO
Odpadki
Organizatorji težav z odlagališči ne pričakujejo. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Slovenijo naj bi čistilo 100.000 ljudi

Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu bo 17. aprila
5. april 2010 ob 18:20,
zadnji poseg: 5. april 2010 ob 18:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu se je do zdaj prijavilo že okoli 100.000 prostovoljcev, sodelovale pa bodo prav vse slovenske občine, so za MMC pojasnili pobudniki akcije.

Odziv je na prvo tako akcijo v Sloveniji do zdaj torej zelo dober, saj je tudi odzivnost tako vladnih kot nevladnih organizacij velika. Med podporniki akcije, ki bo 17. aprila, so namreč vse krovne nevladne organizacije, pristojna ministrstva in organi v njihovi sestavi ter številne šole, vrtci in podjetja, nam je razložila vodja komuniciranja z mediji Polonca Štritof.

Prav tako so sodelovanje potrdile vse občine, čeprav jih bo nekaj med njimi zaradi že prej napovedanih ali neodložljivih dogodkov akcijo izvedlo en teden prej, torej 10. aprila. Prijav za odvoz nabranih odpadkov je bilo do konca prejšnjega tedna 34. Tukaj gre večinoma za podjetja in organizacije, ki imajo kombije, bagre in traktorje.

Poziv lastnikom traktorjev in prikolic
Organizatorjev zato ne skrbi, da se nabranih odpakov ne bi odpeljalo. V veliko pomoč jim utegne biti tudi Kmetijsko-gospodarska zbornica, ki je svoje člane povabila, naj se zbiranja odpadkov udeležijo s traktorji in prikolicami. Prav tako bodo za odvoz z zbirnih točk poskrbele komunalne službe in podjetja za prevzem ter predelavo odpadkov. Ločeni odpadki bodo šli v predelavo, drugi pa na odlagališča. Skupni sestanek občin, komunalnih podjetij, Direkcije RS-a za ceste, podjetij za prevzem odpadkov so že sklicali, na njem pa bodo dorekli podrobnosti o sistemu odvoza in zbiranja odpadkov.

Težav ne pričakujejo niti z odlagališči. Da bi bilo odpadkov za odlagališča čim manj, je cilj akcije že na samem divjem odlagališču ločeno zbrati med 60 in 70 odstotki odpadkov. Več kot bo odpadkov ločenih, manj bo občina oziroma komunalno podjetje imelo stroškov, manj pa bo tudi škode za okolje.

Udeleženci naj se držijo navodil
In da bi celotna zadeva potekala brez zapletov in v dobri organizaciji, so za vse udeležence pripravili natančna navodila, hkrati pa so vzpostavili klicni center, v katerem je že zdaj ves čas nekdo dosegljiv, na dan akcije pa jih bo seveda več. Za ločevanje odpadkov bo namenjenih več vreč različnih barv (v spodnji tabeli pojasnjujejmo, kako se bodo odpadki ločevali), ki jih bodo udeleženci dobili na zbirnih mestih, za rezervo pa je dobro imeti tudi kakšno dodatno svojo. Udeleženci naj imajo prav tako s seboj tudi rokavice ter naj se primerno oblečejo in obujejo. Akcija bo namreč potekala tudi v dežju, saj rezervnega datuma ni.

Predvideni sistem ločevanja odpadkov:

RUMENA ALI MODRA VREČKA:
prazna in čista embalaža (plastenke, plastična embalaža, tetrapaki, pločevinke, plastične vrečke ...). Sem NE spadajo trda plastika, vedra, polomljene igrače, vrtno pohištvo in drugi pokvarjeni izdelki.

ČRNA VREČKA:
vsi odpadki, ki jih ni mogoče zbrati ločeno oziroma so preveč umazani (tkanine, stiropor, keramika, kasete, CD-ji, avtomobilsko steklo, plenice ...).

ZELENA VREČKA:
steklo.

RDEČA VREČKA:
baterije, kartuše, tonerji, mobilni telefoni, embalaža barv, lakov, olj, škropiv in čistil; zdravila, neonske in halogenske sijalke.

NEVARNIH ODPADKOV (azbestne plošče, igle, sodi z nedoločljivo vsebino, industrijski nevarni odpadki, kemikalije, eksplozivna sredstva ...) NE pobirajte in ne premeščajte. Te odpadke bodo popisali in o njih obvestili pristojne inšpekcijske službe.

Prav tako se ne bo čistilo gradbenega materiala, saj ga komunalna podjetja ne bodo prevzela.

Sabina Zonta
Prijavi napako
Komentarji
ban03
# 05.04.2010 ob 19:32
Hvale vredna akcija. Upam, da pridemo v čimvečjem številu
jang
# 05.04.2010 ob 19:58
džeri, tud če državno službe jutri začnejo kaznovat s smrtno kaznijo moramo najprej prit na nulto stanje...se pravi na čisto okolje
sunken
# 05.04.2010 ob 20:23
džeri, kaj pa, če državne službe za kakšna nelegalna odlagališča sploh ne vedo? strinjam se sicer, da bi morale te službe več naredit na tem področju, škoda pa, ker se ti zdi aktualna čistilna akcija odveč. vsekakor bolje nekaj kot nič!
KLIPAN
# 05.04.2010 ob 20:57
Ma, pustite Džerija, on se pač naj rajši ukvarja z Tomom.
Mi pa gremo na akcijo in poskrbimo, da bo Slovenija lepša.
hubert69
# 06.04.2010 ob 09:03
džeri: Ne bom se udeležil akcije ker svoje smeti ostranjujem po predpisih.Takšne akcije so le potuha državnim službam ki so plačane za to da takšnih ilegalnih smetišč ne bi bilo.

pina999: Odlično napisano. Mene tudi ne bo zraven

In koga mislita da ta podatek zanima? Končno se v Sloveniji zgane nekaj pozitivnega in vidva morata takoj zasmradit vzdušje s svojim "kajmebriga"... Dajta se raje držat svojih načel in nehajta smetit še med komentarji. Hvala.

Bednika.
donkey
# 05.04.2010 ob 20:59
džeri in marko, raje priznajta, da se vama ne ljubi premakniti svoje riti in narediti nekaj koristnega. Ja, vsi se zavedamo da so nekateri ljudje gnoji in tudi meni ne diši, da bom čistil za njimi, ampak nekdo mora vleči naprej voz ... od teh ki smetijo ne moremo pričakovati nič dobrega.
semaino
# 05.04.2010 ob 19:34
Pohvalno, še obstaja upanje za Slovenijo - naslednjo soboto pa še tako počistimo s skorumpirano politiko pa smo zmagali...kako bi zadihal, počutil bi se kot pod svobodnim soncem :)
unit
# 06.04.2010 ob 14:40
Če bi to, če bi ono, če bi tretje... to ni zdaj važno nič. Dejstvo je, da je okolje zasvinjano in da ga je treba očistit. Res pa je, če bi začeli pri vzgoji, če bi bile kazni večje, če bi če bi če bi bi bilo vse drugače. Ampak spucat je pač treba. Ko se ti pes poserje sredi dnevne sobe - a pustiš drek kar tam in modruješ "če bi ga drugače naučili tega ne bi bilo", ali za njim počistiš in ga vsaj od takrat naprej skušaš naučiti?!?

Little less conversation, little more action please.
hubert69
# 06.04.2010 ob 11:54
A če torej stvari ne delujejo kot je treba moramo pa vsi doma čepet dokler se ne bo "nekdo drug" spomnil rešit situacije? To je najlaže, ampak mislim da je vsem jasno koliko učinka ima. Tako da kar sedi doma če želiš na ta način protestirat, samo potem tudi bodi tiho in ne vihaj nosu nad ljudmi, ki pokažejo nekaj iniciative.
mbvana
# 06.04.2010 ob 08:03
Več kot očitno je, da nekateri ne razumete razlike med pojmi človeška narava in pravna država. Še tako dobra zakonodaja ne more preprečiti svinjanja, saj je nemogoče vzpostaviti nadzor nad tolikšnim območjem. Tovrstne akcije so zato več kot dobrodošle.

V občini, kjer živim, že 10 let poteka vsakoletno čiščenje okolice. Izvajalci so gasilska društva, ki imajo najboljši pregled nad dogajanjem v lokalnem okolišu, akcije potekajo pod poveljstvom civilne zaščite, organizator pa je občina. Vsako društvo je imelo časovno okvir cca. mesec in pol, v katerem je bilo potrebno opraviti akcijo. Edino letos se bodo termini združili, s skupnim datumom akcije, da bo podvig res vseslovenski.

Rezultat dela našega gasilskega društva se po vseh teh letih zdaj odraža že v "strahu", da ne vemo, kje dobiti dovolj odpadkov za napolnitev enega 5m2 kontejnerja.

Kar se mene tiče, akcijo podpiram, bolj pa bi bilo potrebno tovrstne zadeve reševati redno, periodično v enoletnih presledkih. Kar pa je stvar vsake občine posebej.
kiklop21
# 06.04.2010 ob 02:54
ideja je super
samo ko vidiš svinjo kako pripelje celo prikolico smeti v gozd se ti nekako zdi še najbolj koristna uporaba fizične sile -ne za odstranitev odpadkov ampak za odstranitev svinje
demon
# 05.04.2010 ob 21:03
Kaj to pomaga, če bo dalje isto in bodo ljudje iz hudobije spet metali odpadke v okolje, kjer se to ne sme? Treba je začet pri vzgoji, tu smo padli na celi črti. Akcija je sicer dobra in dobronamerna, a bojim se, da je treba bolj delat na spremembnah v glavah ljudi ki to počnejo in pri uvedbi izjemno ostrih kazni!
Arndovia
# 05.04.2010 ob 22:03
SUPER IDEJA!

Res upam ,da se zberemo v čimvečjem številu. Takih akcij imejmo čimveč!

(Mimogrede dobra propaganda za akcijo ;) )
nepokorni
# 06.04.2010 ob 00:30
Pa te naše "građevinare" bi lahko bolj ostro prijeli. Je prav vseeno, ali so privatniki ali javna komunalna služba, ki asfaltira - tako eni kot drugi svoje viške zvrnejo v najbližjo luknjo.
nepokorni
# 06.04.2010 ob 00:28
V enem dnevu naj očistimo, kar smo svinjali 30 let (odkar dihamo potrošniško in obstaja embalaža)? Sem skeptičen, na žalost.

Na žalost pa bodo v akciji sodelovali tisti, ki ne svinjajo. Tiste prasice in predvsem PRASCI se bodo pa hihitali doma in pripravljali novo "pošiljko za v graben."

Da mlajše generacije (bolj so "šmexi," bolj so umazani/e) niso nič boljše od starih bolestnih zategnjencev, je moč videti že po malo večji zabavi, da o prihajajočem 1. maju in sezoni piknikov niti ne govorim.

S V I N J E, ki si ne zaslužijo imena človek.
Svasko
# 05.04.2010 ob 22:59
Ne blebetajte v prazno, če akcije ne poznate. Čistilo se bo divja odlagališča odpadkov, ki so se in se še popisujejo pred akcijo. Po tem bo torej Slovenija imela urejen register divjih odlagališč. Poleg tega bojo vse splomladanske akcije združene na ta dan. Osnovnošolski otroci in tisti, ki ne morejo na odlagališča bojo čistili okolico.
oiradd
# 05.04.2010 ob 21:52
ime akcije je precej dvoumno: "Očistimo Slovenijo"
...slogan kakšne skrajno desničarske...

Drugače pa...Ljudje smo res prasci. Svinjarije je ogromno, akcija dobrodošla, mogoče parkrat na leto...ljudje se bomo morali le sami naučiti, upam da nam v 10, 15 letih uspe
kdosemjaz
# 09.04.2010 ob 11:29
žalostno je da se ne znate zmenit ali je akcija dobra ali slaba
narava potrebuje pomoč
jaz bom pomagal
dimež11
# 07.04.2010 ob 02:58
džeri in tebi podobni ... Imate pač enkratno priložnost, da ne pridete ... in da se boste še svojim vnukom hvalili, kako ste se 'uprli državi' ... Navajanje nekih zares brezveznih razlogov, ki so očitno povod, da ne bi prišel pomagat tistim, ki bodo v tvojem okolju poskusili naredit nekaj pozitivnega - ja pa menda res ne misliš, da si prepričljiv.

V naši občini izvajamo take čistilne akcije že dvanajst let (tudi prej so bile, samo ne tako organizirane). Sodelujejo vsa društva - od gasilcev, planincev, upokojencev, smučarjev, turističnega društva ... do raznih manjših društev, ki verjetno niti nimajo kaj dosti veze z okoljem (npr. šahisti :-).
Ampak to je akcija, ki nas druži, kjer poskusimo naredit čimveč dobrega in pospraviti za tistimi, ki jim te pozitivne miselnosti primanjkuje. Zakaj pa ne? Kaj pa nas stane?
Tokrat se pač priključujemo tej akciji - če je ne bi bilo, pa bi itak izvedli 'svojo', občinsko čistilno akcijo. In tu nima nobene veze nobena politika. Pridemo levi in desni - in tisti vmes!!

Dotaknil bi se še 'jamranja', da vse zgrešimo že v mladih letih z 'nevzgojo' ... OK, pa dajte svoje otroke vpisat k raznim organizacijam, ki imajo varovanje okolja zapisano kot enega svojih vodil (npr. planinci, skavti, taborniki). Če jih pač sami ne morete naučit, kaj je prav in kaj ne, pa si pomagajte z njimi. Kar se Janezek nauči, to Janez zna.
Ne rečem, da postanejo vsi v kasnejših letih 'pametni Janezi' - ampak marsikoga se pa bolj zrel pogled na svoje okolje prime!

Precej težko pa razumem tiste, ki pišete, da vas 'tam ne bo', ker pač ne svinjate, skrbite za ločeno zbiranje odpadkov itd itd.
Vse to počnem tudi jaz - a bom na tej akciji.
kokoška
# 06.04.2010 ob 14:21
V Estoniji je ta akcija super uspela.
Take akcije so dokaz, da je država postala sama sebi namen in da je prebivalci dejansko ne potrebujemo.
17. april pa je tudi pravi datum za tako akcijo, saj po celem svetu med 14. in 18. aprilom poteka akcija državljanske nepokorščine oz. mirnega upora. V tem času naj ne bi nakupovali v velikih nakupovalnih centrih, v lekarnah, bencinskih črpalkah, tisti, ki si lahko vzamejo dopust, ne bodo delali in podobno. Če morate res v trgovino, pojdite raje h kakšnemu lokalnemu trgovcu ali na tržnico... Več o tem na: http://faustiesblog.blogspot.com/2010/03
/call-for-civil-disobedience-worldwide.html
galoper
# 06.04.2010 ob 09:48
In zakaj morajo smeti čakati na očiščevalno akcijo?
alsas
# 06.04.2010 ob 00:59
to je vrednost ljudi oz. posameznika, s takimi dejanji ne le da pomagamo sami sebi, temvec tud okolju kot celoti.
upajmo da se bo to se ponavljalo, tudi bolj pogosto.
cintaelu
# 05.04.2010 ob 23:39
če bi najprej vsak za sabo smeti pospravil, tega ne bi bilo potrebno..tako pa je še vedno ogromno takšnih, ki nikoli niso videli koša za smeti, predvsem mislim javna mesta, ..smeti, cigaretni ogorki po tleh itd..

drugače pa pohvalno...
zogg
# 05.04.2010 ob 21:45
Akcija vse pohvale vredna!! Treba še je naredit eno bolj obširno akcijo okoljskega ozasveščanja ljudi
series
# 16.04.2010 ob 10:51
100.000 jih bo čistilo 500.000 pajih bo dodatno onasneževalo
galoper
# 12.04.2010 ob 09:58
Čiščenje poteka že ves čas, le še kandidate rabimo za priznanja.
zbudse
# 07.04.2010 ob 21:51
Jaz pospravljam za seboj že ves čas, tako da zame ne bo to nič novega.
celentano
# 06.04.2010 ob 21:27
Podajmo nazorno primerjavo s človekom:

KRVOŽILJE=REKE: prilično usrane, problem je obstoječe svinjanje, odtoki s cest!!!, neurejena kanalizacija, polivanje kmet. površin ob vodnih virih z gnojšnico ter člov. fekalijami, industrija (trend izboljšanja), gospodinjstva s čistili (fosfati ter predvsem WC račke variante-smrt za vodna bitja!!)
,Ter olja in svinec s cest!!!!

TKIVO= ZEMLJA : kontaminirana zemlja, problem pesticidi in umetna gnojila +promet svinec BIG PROBLEM, +zakopani nevarni odpadki-sodi

Zgoraj navedeni so resnični problemi, ki pa se jih akcija ne dotika.

Logika akcije je: Očistimo tolk da bo dobr zgledal.
Kot bi človeka z levkemijo ter tumorji na večini organov peljal pod tuš in se potem hvalil, "da je že skorajda ozdravljen"!!! ŠALABAJZERJI!!

VEČ NAREDITE S TEM, DA PRENEHATE KUPOVAT WC RAČKE Z OZNAKO (RIBA KAPUT),
KOT PA DA DRŽITE ŽAKELJ PRI PRODAJANJU MEGLE!!!
džeri
# 06.04.2010 ob 07:24
Ko bi pravna država delovala takšnih akcij ne bi bilo treba.Vidim da ste se nekateri razpisali pa da vam povem mojo zgodbo.V ulici so bili odsluženi avtomobili poklical sem na inšpektorat za okolje in prostor in ta inšpektorat je dal zadevo Občinskemu inšpekturju ta je prišel in pogledal avtomobili so ostali.Seveda kako pa naj ukrepa proti lastniku zemljišča Občini in seveda svojemu delodajalcu Županu.
popravek
# 06.04.2010 ob 00:50
prijavili so se. a pridejo tud na teren ? jaz sem enkrat že sodeloval, kot mulc. pa nimam še zdaj nič od tega
marko2508
# 05.04.2010 ob 20:21
v našem kraju potekajo podobne čistilne akcije odkar pomnim. če bi take in podobne akcije imele kaj učinka, bi bila naša vas najčštejša na celem svetu, pa temu na žalost ni tako.
oklje je spucano mogoče kak dan al pa dva, potem pa je situacija enaka kot pred čistilno akcijo.
turbo x
# 12.04.2010 ob 15:56
Bolj boste čistil,bolj se bodo komunalni prispevki povečal:-)))takle mamo...
gkuznik
# 06.04.2010 ob 07:12
Jaz se akcije ne bom udeležil, ker že sedaj lepo sortiram smeti, ki so produkt moje mejhne potrošnje. Čistil pa ne bom za tistimi, ki svinjajo, to naj gredo kar sami. Drugače je pa ta akcija nekaj dobrega-pozitivno, in to podpiram.

Če to bereš in si oče ali mati in povrhu tega še kadiš, si dolžan čistit, da boš za vzgled svojim otrokom. Ter jim razloži, da je to tvoja dolžnost do narave, ker jo konstantno zastrupljaš. Ker, če te bo otrok nekega dne z voščenko narisal s cigaretom v roki, si že zamudil/a vlak.

LP
pina999
# 06.04.2010 ob 08:13
Ne bom se udeležil akcije ker svoje smeti ostranjujem po predpisih.Takšne akcije so le potuha državnim službam ki so plačane za to da takšnih ilegalnih smetišč ne bi bilo.

Odlično napisano. Mene tudi ne bo zraven
celentano
# 05.04.2010 ob 22:12
"NEVARNIH ODPADKOV (azbestne plošče, igle, sodi z nedoločljivo vsebino, industrijski nevarni odpadki, kemikalije, eksplozivna sredstva ...) NE pobirajte in ne premeščajte. Te odpadke bodo popisali in o njih obvestili pristojne inšpekcijske službe.

Prav tako se ne bo čistilo gradbenega materiala, saj ga komunalna podjetja ne bodo prevzela."

HA HA. Toliko o učinkovitosti akcije, Pobiral se bo olagume in pa prazne škatlice cigaret.
Za lepšo Slovenijo je samo en način: USTREZNA ZAKONODAJA!!!
Tole je pa pesek v oči in filanje ega.
džeri
# 06.04.2010 ob 10:21
hubert - bednik si ti ki podpiraš državno birokracijo ki je za takšne stvari zadolžena in dobro plačana.Pa da ti povem še eno zgodbo.
Sosed lepo opravlja avtoličarske storitve lakira na prostem vsak teden najmanj dvakrat in ko sem tržnega inšpektorja na to opozoril mi je odvrnil da k njemu pa ne more ker nima obrti seveda dela na črno.
džeri
# 05.04.2010 ob 19:51
Ne bom se udeležil akcije ker svoje smeti ostranjujem po predpisih.Takšne akcije so le potuha državnim službam ki so plačane za to da takšnih ilegalnih smetišč ne bi bilo.
Pa tudi te kupe smeti niso naredili Marsovci ali pa?
Kazalo