Okolje

Poudarki

  • Vpogled je pomemben tudi zaradi vpliva na okolje
TEŠ
Po oceni urada pooblaščenke je podan interes javnosti za razkritje celotne študije, saj šele študija kot celota omogoča kritično oceno in sodelovanje s strani javnosti. Foto: BoBo

Dodaj v

Študije o nadgradnjah četrtega in petega bloka TEŠ-a morajo biti javne

Pooblaščenka naložila HSE-ju razkritje študij
11. oktober 2011 ob 18:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Informacijska pooblaščenka je gospodarskemu ministrstvu naložila, da mora javnosti razkriti celotno besedilo študije o četrtem in petem bloku v Termoelektrarni Šoštanj.

Odločili so, da je javni interes glede razkritja močnejši od varovane pravice do poslovne skrivnosti in da je študija prosto dostopna informacija javnega značaja. Po pojasnilih urada informacijske pooblaščenke gre za naložbo TEŠ-a, ki je v lasti Holdinga Slovenskih elektrarn, ta pa je v državni lasti, zato se ni bilo mogoče izogniti dejstvu, da gre za investicijo, s katero je država nedvomno povezana, zato je participacija javnosti nujno potrebna.

Na spletni strani HSE-ja je sicer dostopen izvleček iz omenjene študije, vendar na uradu menijo, da je javni interes izkazan za celotno zahtevano informacijo, ki šele kot celota prikaže resnično dejansko stanje.

Vpogled je pomemben tudi zaradi vpliva na okolje
Šele na podlagi dostopa do celotne študije se bo namreč javnost po mnenju pooblaščenke lahko seznanila s celovito informacijo. Prav tako ni zanemarljivo, da je zahtevana informacija povezana z vplivi na okolje in zdravje ljudi, zaradi česar je interes za razkritje zahtevane informacije še močnejši.

"Transparentnost teh podatkov pripomore zlasti k večji odgovornosti države do državljanov in do gospodarnega ravnanja z državnim premoženjem, kakor tudi z vidika odnosa države do zagotavljanja varnega in zdravega življenjskega okolja," so prepričani.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
kingstone
# 12.10.2011 ob 07:22
res da se gre za naš denar in da se krast ne sme, vendar v takšne projekte se javnost nima kaj upletat, niti politika.
samo stroka mora imeti tu besedo.
ne pa da laična javnost sodi o tem, če potrebujemo teš6 ali ne; če mislijo da ne, naj volijo tiste stranke ki tega ne odobravajo. ne pa da neumneži sodijo kaj je dobro za nas.
prav tako ne smejo politiki nabirat točk s takimi projekti in cincanjem.
Tomažin
# 13.10.2011 ob 00:40
Tile bedaki, ki se imajo za ekologe delajo sranje pri klasičnih termoelektrarnah, serjejo pri jedrskih elektrarnah, kjer je obramenitev okolja s toplogrednimi plini nič, delajo sranje pri izkoriščanju obnovljivih virov energije (Mura, Volovja reber, lesna biomasa), očitno ne poznajo prioritet ekologije ampak mislijo, da je njihovo poslanstvo v tem da pač nekaj serjejo in vlečejo slovenijo v gospodarski in ekološki propad.
Tomažin
# 13.10.2011 ob 00:34
galoper v Evropi je ekologija na precej višjem nivoju kakor v državi, kjer so namesto, da bi na Trboveljsko elektrarno montirali čistilno napravo, raje zgradili dimnik, da so veselo onesnaževali gozdove daleč naokoli, pojdi si ogledat gospodarjenje z gozdovi recimo v sosednji Avstriji, poglej kako naši gozdovi samevajo, malo si preberi kakšno knjigo o gospodarjenju z gozdovi, potem pa lahko komentiraš. Do takrat pa raje ne razkazuj vsej Sloveniji, da pojma nimaš.
b.e.s.
# 12.10.2011 ob 13:54
ne samo v premogu-tudi v lesu!
ne vem kaj ti naši politiki čakajo-imamo toliko gozdov da se cela Slovenija lahko brezplačno greje vsaj 20 let oni pa ne ukrenejo nič-banda pokvarjena neiznajdljiva-les nam gnije v gozdovih oni pa se pogovarjajo z hipiji in ekologi ki niso nič drugega kot leni paraziti in zaviralci napredka
kaj?-naši otroci?????
seveda se bodo tudi naši otroci na ta drva z nami greli!
kaj bo pa čez 20 let?
posluši butelj zarukani-kaj ti mene take neumnosti sprašuješ-kako naj jast vem kaj bo čez 20 let,pa saj nisem vedeževalec.
kaj bodo oni kurili čez 20 let?
aaaaa,zdaj vem kam ciljaš-ti pokvarjeni provokator! čuj.ti tamladi itak ne delajo nič!samo živijo na naš račun,hodijo na fakultete in tipkajo na računalnike.
če so res tako pametni kot se delajo bodo čez 20 let že pogruntali kako naj se grejejo-itak je že čas da začnejo skrbeti zase tako kot mi skrbimo zase!
o'fenomeno
# 12.10.2011 ob 12:44
svetovna in evropska prihodnost je v premogu....slovenci že vemo
zlatouh
# 11.10.2011 ob 18:47
Javni interes je tudi, kako se je TEŠ-6 podražil
od 600 miljonov na 1,3 miljarde €. Kdo in kdaj nam bo
to razložil?
LosAlamos
# 15.10.2011 ob 08:37
Če bi gradbeniki delali razne Stožice, Šentviške in druge predore, avtoceste, nasedle soseske, itd. v Ljubljani bi pa spet javkali kako je vse centralizirano pa ka vem kaj še. Sej edini projekt, ki je ostal je pač primeren za glodanje in spotikanje.

A ptički na Volovjih rebrah živiji mirno življenje?
Tomažin
# 13.10.2011 ob 18:50
LosAlamos daj, zapelji se enkrat od Dunaja do Salzbuga.
murovec
# 13.10.2011 ob 18:40
ZLATOUH 18:47 / Veš z javnim interesom je žal tako, da ko gre za lopovščine takih tičev kot so ti v tej zadevi izhlapi v neznano. Prvo kot prvo, na račun teh mutivod, je že do sedaj izginilo lep kupček miljonov v privat žepe " Šaleških & Co " strokovnjakov. Z žegnom barab v parlamentu ( tudi sedajnim županom Velenja ) je uspelo naredit tako zmešnjavo, da bomo ljudje to Šaleško svinjarijo plačevali še dolgo v vsakem primeru, tisti, ki so to zakuhali, pa ne bodo nič na škodi. Je pa Šaleško - Savinjska med seboj hudičevo povezana in z izredno močnim zaledjem v Lj. Zato je lopove s teh koncev praktično nemogoče privesti pred poštene sodnike, saj so tudi tisti v veliki meri njihovi " purši ".Ja denar in pa prava mentaliteta dealata čudeže, pa še " bolje bo izgleda ".
Tomažin
# 13.10.2011 ob 15:42
O nujnosti čistilne naprave v Trbovljah niso hoteli razmišljati iz čiste hudobije, ker so hoteli iz rdečih revirjev sosednji kapitalistični Avstriji zmanjšati dobiček iz gozdnega gospodarstva, zato so šli gradit najvišji dimnik v Evropi potem, ko se je celotna dolina že zadušila v smogu in so se gozdovi že posušili. Sedaj, ko pa je Slovenija na referendumu tej norosti rekla ne, in so se gozdovi začeli obnavljati, pa aktivisti istih idejnih sredin nasprotujejo mnogo čistejši sešigalnici odpadkov. Razumi jih kdor jih more!
In ravno tako iz čiste hudobije ti isti komunistični aktivisti zavirajo razvoj ekološkega pridobivanja energije in blokirajo napredek države. Treba jih bo postaviti pred sodišče in od njih zahtevati izpadli dohodek, povrnitev stroškov izpustov CO2 itd, potem bo pa hitro mir!
Vako živo bitje že s svojim obstojem povzroči nepovratne posege v naravi, pa naj bo to drevo ali medved in ne filozofira o obvladovanju ekosistema, saj je del njega in ta se obvladuje sam. Prežvekovalec v velikosti krave izpusti bistveno več toplogrednih plinov kakor poprečni avtomobil. Torej uničimo vse življenje in bomo imeli neokranjeno naravo, a ne?
LosAlamos
# 13.10.2011 ob 15:24
Tomažin

Se strinjam glede ekologov. Glede gozdov v Avstriji pa tole, Avstrija skoraj nima svojih naravnih gozdov (več).
galoper
# 13.10.2011 ob 11:08
Tomažin
Kjerkoli je človek posegel v naravo, je porušil ravnotežje, ker ne obvlada vsega dogajanja v naravi. O nujnosti namestitve čistilne naprave bi lahko razmišljali pred gradnjo dimnikov in ne mi zdaj s primitivizmom dokazovati možnosti retrogradnih učinkov na naravo. Prvo knjigo o gozdovih "Gozdovi na slovenskem", mi je prijateljica podarila že pred leti.
LosAlamos
# 13.10.2011 ob 08:12
samo smeh še
tigerček
# 12.10.2011 ob 11:55
zlatouh - ni kaj za razlagat, ker projekt nikdar ni bil vreden samo 600 milijonov. Tisti, ki so to ceno posredovali v medije, so upoštevali samo del vrednosti projekta. Ker pa gre za nabiranje političnih točk, pa vsako odstopanje od najnižje cene bode v oči davkoplačevalce.
Raje se vprašaj, koliko nas bo stalo zavlačevanje za državno poroštvo, ki ga je komisija pred kratkim zavrnila. In to samo zato, ker se nobeden ne upa izspostaviti ter predstaviti dejstev (zakaj jih ne predstavijo-ker nimajo pojma o projektu).
Tomažin
# 12.10.2011 ob 01:54
Že vidim, kako bodo tule prisotni strokovnjaki za vse potem raztegovali številke ter jih napenjali vsak na svoj boben in potem svoje bobnali naprej, pa če je še tako skregano z zdravo pametjo.
Tako pa že bomo omogočili umno gospodrajenje s slovenskim naravnim bogastvom, ja!
galoper
# 12.10.2011 ob 21:34
b.e.s.
Ja, kar vse gozdove posekat, pokuriti, da bo primanjkovalo kisika in bodo šibki izumrli, preostali pa se bodo pobili med seboj. Strokovni nivo kratkovidnega neragledanega človeka.

Kaj nam bodo zdaj študije, ko se že gradi braz zagotovljenih sredstev in se izsiljuje državo za poroštvo?
Kazalo