Okolje
Slon
V Afriki je vsak dan nezakonito ubitih skoraj sto slonov. Foto: Reuters
Sloni
Sloni, ki so jih ubili nezakoniti lovci, ležijo v narodnem parku Hwange v Zimbabveju. Foto: Reuters
Slonji okli
V Keniji so leta 2016 zaplenili kar 105 ton slonovine, jo zložili na kup in zažgali. Foto: Reuters
       Washington je pod prejšnjo administracijo razumljivo trdil, da Zimbabve, ki velja za eno najbolj koruptivnih držav na svetu, ne skrbi za svojo slonjo populacijo po načelih trajnostnega razvoja. Tamkajšnje oblasti so domnevno vpletene tudi v divji lov na slone in v nezakoniti izvoz slonjih oklov. Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe pa je leta 2015 praznoval rojstni dan tako, da se je mastil s pladnjev, ki so bili zloženi na ubitem slonjem mladiču.       
 Wayne Pacelle
Lov
Lovska zbirka afriških živali v enem izmed lovskih klubov v Pretorii v Južni Afriki. Foto: Reuters
Slon
Človek - slonov najhujši sovražnik. Foto: Reuters
       Danes absolutno ni pravi čas za spodbujanje ubijanja slonov, ti časi so mimo.       
 Iain Douglas - Hamilton
Donald Trump mlajši
Donald Trump mlajši med enim izmed svojih lovskih podvigov. Foto: Reuters
       Poteza ZDA bi lahko uničila vsa dolgoletna prizadevanja in delo, ki je bilo opravljeno pri ukinitvi preprodaje slonovine. Kitajska je vodilna na tem področju, do konca leta bo zaprla vso trgovino s slonovino na svojem ozemlju. Do zdaj so bile tudi poteze Američanov na tem področju občudovanja vredne, zato je ta trgovina počasi ugašala. Zadnja stvar, ki jo potrebujemo, je, da bi zdaj, ko je v zadnjih izdihljajih, dobila svež veter v jadra.       
 Jeff Christfield
Uboj leva Cecila
Leta 2015 je po vsem svetu veliko zgražanje sprožil uboj leva s temno grivo Cecila, ki ga je ubil Američan Walter Palmer. Palmer je plačal 50.000 dolarjev dvema zimbabvejskima lovcema, da sta Cecila zvabila zunaj narodnega parka, kjer ga je Palmer ustrelil. Foto: Reuters
Sloni
Število slonov se v Afriki stalno zmanjšuje. Foto: Reuters
       Ameriški lovci moramo zagotoviti, da bo naš glas slišan, saj smo bili v zadnjem času spregledana skupina. To želim spremeniti enkrat za vselej. Naredili bomo vse, kar bo treba, da bo predsedniški mandat Donalda Trumpa najboljši po mandatu Theodorja Roosevelta za vse ameriške lovce, ljubitelje narave in javnih površin.       
 Donald Trump mlajši
Nosorogi
Povpraševanje po delih afriških živali je posebej veliko v Aziji. Foto: Reuters
Nosorog
Včasih nosorogom veterinarji namenoma odrežejo rogove, da bi jih tako obvarovali pred krivolovom. Foto: Reuters
Lev
V zahodnih predelih Afrike je lev že skoraj izumrl. Foto: Reuters
Lov
Koliko časa se bodo zahodnjaki še lahko bahali s svojimi lovskimi podvigi v Afriki? Foto: Reuters

Dodaj v

Ubijanje slonov zaradi ega, športa in trofej? Odločitev je v Trumpovih rokah.

Tako število slonov kot levov v Afriki se je močno zmanjšalo
22. november 2017 ob 06:58
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Gre za vrhunec dvoličnosti - Afričani ne smejo ubijati slonov, čeprav bi to marsikomu omogočilo preživetje, bogati beli Američani pa bi lahko imeli proste roke, da slona ustrelijo in se z njegovim oklom bahajo v domači dnevni sobi."

S temi besedami je Wayne Pacelle, predsednik ameriške organizacije za zaščito živali The Humane Society of the United States, komentiral odločitev notranjega ministrstva ZDA, da lahko ameriški lovci iz Zimbabveja in Zambije v domovino spet uvažajo dele slonov, ki so jih ustrelili med lovskimi počitnicami. Večinoma gre za slonje rilce, okle in repe.

Za odločitve o tem, dele katerih živali je dovoljeno uvoziti, je v ZDA pristojna Agencija za ribe in divje živali (Fish and Wildlife Services - FWS), ki je prejšnjo sredo na svojih straneh objavila dokument, v katerem je zapisala: "Visoke vsote denarja, ki jih Američani plačajo za dovoljenje za lov na afriške živali, pomagajo pri ohranjanju živali, saj države ta denar namenijo za ohranjanje ogroženih živalskih vrst. Dovoljen in nadzorovan športni lov tako pomaga pri ohranjanju populacij, saj zagotavlja spodbudo lokalnim skupnostim za pomoč živalim." FWS je odločil, da bodo ameriški lovci v skladu s spremembo politike lahko v ZDA uvozili dele slonov, ki so jih v Zimbabveju zakonito ustrelili po 31. januarju leta 2016, dovoljenje za uvoz pa velja do konca leta 2018.

Ko so to novico objavili ameriški in svetovni mediji, se je na administracijo predsednika Donalda Trumpa usul plaz kritik okoljevarstvenih organizacij in skupin za zaščito živali. Čeprav so imeli odločitev FWS-ja vsi za dokončno, pa je Trump konec tedna scela presenetil, ko je tvitnil, da bo tudi sam proučil sporno dovoljenje za uvoz slonjih trofej. Na Twitterju je zapisal: "Odločitev o dovoljenju za uvoz lovskih trofej sem zamrznil, dokler ne bom proučil vseh dejstev." Nato je dodal, da bodo v tem času verjetno mnogi "zelo močno" pritiskali nanj, da si bo premislil in uvoz dovolil. Da se sam z lovom na slone ne strinja, je namignil, ko je to dejavnost imenoval "grozljivka". Mediji so večinoma pohvalili njegovo odločitev o zamrznitvi dovoljenja, nekateri so jo označili kar za njegovo najboljšo potezo v enoletnem mandatu.

A kar koli se bo zgodilo, okoljevarstvenike je že odločitev FWS-ja spravila na noge. FWS je namreč dovoljenje izdal, čeprav je afriški slon na seznamu zaščitenih živalskih vrst uvrščen v kategorijo ogroženih živali, zato je bil do zdaj uvoz slonjih trofej dovoljen le, če je zvezna vlada ugotovila, da uboj teh živali "pozitivno prispeva k preživetju vrste". Pod predsedovanjem Baracka Obame je bil uvoz slonjih trofej dovoljen iz Južne Afrike in Namibije, ne pa tudi iz Zimbabveja, saj je FWS leta 2015 ugotovil, da ta država "ni dokazala, da njeno upravljanje slonje populacije povečuje število primerkov te vrste". Vlada v Harareju takrat ameriškim kolegom namreč ni predložila dokazov, da lov na slone pomaga pri ohranjanju njihove populacije, poleg tega pa ni zadovoljivo uresničevala zakonov za zaščito teh mogočnih živali.

Kaj se je od takrat v Zimbabveju (na tem področju) spremenilo, sploh če vemo, da v državi trenutno vladajo zelo napete politične razmere, potem ko je vojska izvedla državni urad in prisilila dolgoletnega predsednika Roberta Mugabeja, da odstopi? Kot piše Washington Post, so ameriški uradniki odločitev sprejeli, ker so iz Zimbabveja prišli "zadovoljivi dokumenti". Neuradno je glavni "krivec" za spremembo ameriške politike do uvoza slonjih trofej notranji minister Ryan Zinke, sicer tudi sam navdušen lovec. Pod njegovo pristojnost sodi tudi delovanje FWS-ja. Zinke je že prvi dan svojega mandata podpisal dokument o razširitvi pravic lovcev do lovljenja rib in divjih živali na javnih površinah. Odpravil je tudi prepoved uporabe svinčenih nabojev, ki je povezana z zastrupljanjem beloglavih orlov, s čimer je znova razveselil lovce, in skušal zaradi črpanja nafte na Aljaski tamkajšnje živali strpati v rezervate.

Ryan Zinke - notranji minister ZDA in navdušen lovec
Kot piše Guardian, je Zinkejeva politika usklajena z nameni republikancev v kongresu, ki želijo s spremembo zakonodaje o varovanju ogroženih vrst pridobiti dovoljenje za nastavljanje pasti volkovom v ZDA in odpraviti živalskim vrstam, ki niso domorodne na ameriških tleh, status zaščitenih živali. Zinke je pred dnevi ustanovil tudi Mednarodni svet za zaščito divjih živali, ki ima med drugim za cilj "spodbujanje gospodarskih dobičkov, ki nastanejo kot posledica lova Američanov na tujih tleh". "Ohranjanje in dolgoročna korist lova presega meddržavne meje. Novoustanovljeni svet bo omogočil vpogled v načine, s katerimi ameriški možje in žene koristijo mednarodni ohranitvi živali. Z lovom spodbujajo gospodarstvo držav in ustvarjajo na stotine delovnih mest, povezanih z ohranjanjem živalskih vrst," je Zinke povedal ob ustanovitvi sveta. Po drugi strani je Zinke zamrznil delovanje posvetovalnega telesa za prekupčevanje z divjimi živalmi. Kot so dodali pri Washington Postu, je precej pomenljiv tudi podatek, da je novico o spremembi ameriške politike do uvoza slonjih delov prva, dan pred uradno novico iz Washingtona, objavila vplivna lobistična skupina Safari Club International, ki že ves čas nasprotuje vsakršnim omejitvam uvoza živalskih trofej v ZDA. Ni trajalo dolgo, da je spremembo pozdravila tudi Ameriška orožarska zveza (NRA), ki velja za enega najvplivnejših lobijev pri zagovarjanju pravice Američanov do nošenja orožja.

V sedmih letih 144.000 slonov manj
Število slonov v Zimbabveju je, sodeč po izsledkih projekta Veliko štetje slonov, ki je bilo opravljeno leta 2016, od leta 2001 padlo za šest odstotkov, po drugi strani pa so narasli primeri divjega lova na območjih, kjer je lov dovoljen, na primer v safarijih Chirisa in Chete v Zimbabveju. Prvo vseafriško štetje slonov, ki ga je pod vodstvom ameriškega človekoljuba Paula G. Allena opravilo 90 raziskovalcev v 18 afriških državah, je pokazalo, da je število slonov v celotni afriški savani med letoma 2007 in 2014 upadlo za 30 odstotkov. Povedano drugače, v tem obdobju se je število slonov v Afriki zmanjšalo za 144.000, vsako leto je slonje populacije za osem odstotkov manj kot leto predtem. Najhujše je stanje v Angoli, Mozambiku in Tanzaniji. V nekaterih predelih Kameruna in Zambije slonom že grozi izumrtje, v pokrajini Sebungwe v Zimbabveju je v zadnjih letih izginilo kar 74 odstotkov vse populacije teh mogočnih živali.

Mugabe za rojstni dan jedel s slonjega mladiča
V uvodu omenjeni Wayne Pacelle, predsednik največje in najučinkovitejše ameriške organizacije za zaščito živali - The Humane Society, je v svojem blogu opozoril tudi na skrb vzbujajoče stanje glede zaščite živali v Zimbabveju. "Zimbabve že vrsto let vodi diktator, ki je ubijal svoje politične nasprotnike in vodil program zaščite živali kot nekakšno javno dražbo živih živali. Spomnite se, prav v Zimbabveju je ameriški zobozdravnik Walter Palmer ustrelil Cecila, enega najbolj proučevanih in najbolj znanih afriških levov. Palmer je Cecila zvabil iz narodnega parka in ga ubil. Čeprav je za uboj leva plačal veliko vsoto, je s tem močno očrnil ugled vseh ameriških lovcev. Washington je pod prejšnjo administracijo razumljivo trdil, da Zimbabve, ki velja za eno najbolj koruptivnih držav na svetu, ne skrbi za svojo slonjo populacijo po načelih trajnostnega razvoja. Tamkajšnje oblasti so domnevno vpletene tudi v divji lov na slone in v nezakoniti izvoz slonjih oklov. Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe pa je leta 2015 praznoval rojstni dan tako, da se je mastil s pladnjev, ki so bili zloženi na ubitem slonjem mladiču."

"Pokvarjen, zločinski dogovor"
Parcelle je nadaljeval, da ni zadovoljivih podatkov o tem, kako zimbabvejske oblasti skrbijo za slone, koliko slonov sploh živi na njihovem ozemlju, kam gre denar od dovolilnic za lov in tako naprej. Dodal je, da obstaja več poročil o tem, da so nezakoniti lovci v Zimbabveju v zadnjem času zastrupili več ducat slonov, tudi mladičev, in da je oblast v Harareju vpletena v nezakonito trgovino slonjih mladičev, ki so še premladi, da bi jih ločili od mam, a jih lovijo in nato prodajajo živalskim vrtovom na Kitajskem. "Zimbabve je z lovsko industrijo sklenil pokvarjen, zločinski dogovor ubijanja živali v zameno za denar. Nekaj je popolnoma jasno: sloni so uvrščeni na seznam ogroženih živalskih vrst, mednarodna skupnost je združena v boju za zajezitev trgovine s slonovino, ZDA pa želijo svojim lovcem dati zeleno luč za njihovo ubijanje. Kakšno sporočilo s tem dajemo svetu? Revni Afričani, ki se bojujejo za preživetje, ne smejo ubijati slonov, pa bi s prodajo njihovih delov zaslužili vsaj nekaj denarja, ki ga nujno potrebujejo, premožni beli Američani pa lahko slone ubijajo iz lastnega zadovoljstva in nečimrnosti? ZDA v Zimbabveju tako pomagajo ustvarjati novo obliko kolonializma," je dodal Parcelle.

Iain Douglas-Hamilton, ustanovitelj združenja Save the Elephants, je v pogovoru za Business Insider dejal, da je lov na slone v preteklosti resnično pomagal pri spodbujanju njihove zaščite, danes pa le spodkopava prizadevanja za omejitev močno razširjenega divjega lova, ki je temelj svetovne trgovine s slonovino. "Danes absolutno ni pravi čas za spodbujanje ubijanja slonov, ti časi so mimo," je prepričan.

Uvoz slonjih delov je FWS dovolil tudi iz Zambije, kjer je število slonov prav tako drastično upadlo - z več kot 200.000 leta 1972 na le še 21.000 leta 2016.

Zakonit, a nemoralen lov na trofeje?
Lov na slone je v nekaterih afriških državah pod strogimi pogoji sicer popolnoma zakonit, dohodki od dovolilnic pa so po prepričanju nekaterih ključni pri projektih za zaščito živali. V nekaterih afriških državah dobički od prodaje dovolilnic za streljanje na slone, leve in leoparde predstavljajo nezanemarljiv delež v proračunu države. V Zimbabveju naj bi tako zaslužili okoli 130 milijonov dolarjev letno, veliko večino tega zneska prispevajo prav Američani.

Čeprav gre velikokrat za zakonito prakso, pa so javnost, mediji in humanitarne organizacije zgroženi nad objavljanjem lovskih trofej iz užitka. Takšen je bil primer že omenjenega Walterja Palmerja, ki je zaradi uboja ikoničnega leva Cecila doživel pravi javni pogrom, ki je privedel do njegove aretacije. Skupine za zaščito živali pogosto javno objavljajo imena lovcev na trofeje, peticija za prepoved tovrstnega lova pa ima trenutno več kot 146.000 podpisnikov. "Ameriška vlada je bila v zadnjih letih vodilna v boju za zajezitev upadanja števila najbolj ikoničnih afriških živali, kot so slon, nosorog in lev. Res škoda, da je ta položaj zdaj pripravljena opustiti. Res je, da dobro voden in skrbno načrtovan lov lahko prispeva k ohranjanju živali. A ameriško politiko na tem področju na žalost vodijo profesionalni in ljubiteljski lovci ter orožarski lobi, ne pa znanost in strokovnjaki," je opozoril Jeff Christfield iz organizacije African Wildlife Foundation, ki je še dejal, da bi sprememba v ameriški politiki lahko dala nov zagon že skoraj opuščeni trgovini s slonjimi okli.

"Poteza ZDA bi lahko uničila vsa dolgoletna prizadevanja in delo, ki je bilo opravljeno pri ukinitvi preprodaje slonovine. Kitajska je vodilna na tem področju, do konca leta bo zaprla vso trgovino s slonovino na svojem ozemlju. Do zdaj so bile tudi poteze Američanov na tem področju občudovanja vredne, zato je ta trgovina počasi ugašala. Zadnja stvar, ki jo potrebujemo, je, da bi zdaj, ko je v zadnjih izdihljajih, dobila svež veter v jadra."

Donald Trump ml.: "Lovci smo bili dolgo spregledani"
Po objavi, da se je ameriško notranje ministrstvo odločilo za vnovičen uvoz slonovine v državo, so se ameriški mediji znova spomnili dveh morda najbolj znanih lovcev na trofeje v državi - sinov ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Donalda ml. in Erica, ki sta se leta 2011 odpravila na lovske počitnice v Afriko in na družbenih omrežjih nato objavila fotografije, na katerih pozirata s svojimi trofejami - slonom, bivolom in leopardom. Te fotografije so med predvolilno predsedniško kampanjo Donalda Trumpa sprožile veliko zgražanja, igralka Mia Farrow je tako na Twitterju zapisala: "Kaj je šlo tako narobe s Trumpovima sinovoma, da sta bila zmožna ubiti to čudovito žival?"

Donald Trump mlajši, Trumpov najstarejši sin, ki se ga je zaradi navdušenja nad lovom med prijatelji prijel vzdevek "kmetavzar s Pete avenije", je v pogovoru za revijo Forbes leta 2012 pojasnil svoje navdušenje nad lovom in prepričanje o dobrem namenu, ki je s tem storjen: "Slonov je na območjih, kjer sva z Ericom lovila, preveč, zato morajo biti ubiti, da se s tem zaščiti njihov habitat." Sam je dejal, da je v Afriki ubil 15 ali 16 živali. Kot velik zagovornik lova na trofeje je lani tudi izjavil, da bi moral FWS "spodbujati ameriške lovce za zakonit in etičen lov v tujini". "Poleg tega moramo lovci zagotoviti, da bo naš glas slišan, saj smo bili v zadnjem času spregledana skupina. To želim spremeniti enkrat za vselej. Naredili bomo vse, kar bo treba, da bo predsedniški mandat Donalda Trumpa najboljši po mandatu Theodora Roosevelta za vse ameriške lovce, ljubitelje narave in javnih površin."

Donald Trump sicer ljubezni do lova ne deli s svojima sinovoma. Leta 2012 je tako v pogovoru za portal TMZ izjavil: "Moja sinova obožujeta lov, sta lovca in zelo dobra sta v tem. Sam nisem privrženec lova, zato sem precej presenečen, da imata onadva tako rada to dejavnost."

Za sloni še - levi
Ameriški zagovorniki zaščite živali so sicer opozorili, da dovoljenje za uvoz slonjih delov v ZDA - kot rečeno, če ga bo potrdil tudi predsednik Trump -, ni edino "darilo" trenutne administracije lovcem na trofeje. Kot so poročali tamkajšnji mediji, bi lahko FWS kaj kmalu prižgal zeleno luč tudi za vnovičen uvoz levjih trofej. Medtem ko je FWS spremembo politike do uvoza slonovine javno objavil, pa je na svojih spletnih straneh brez velikega pompa objavil tudi nove smernice, po katerih bodo ameriške domove kmalu lahko krasili tudi deli levov, ubitih v Zimbabveju in Zambiji. Od lani je sicer tudi afriški lev uvrščen na seznam ranljivih živali (ena stopnja pred ogroženostjo), zato so ameriški lovci mnogo teže v domovino uvažali šape, glave, repe in druge dele "kralja živali", prepovedan je bil tudi uvoz delov levov, ki so bili ustreljeni v ujetništvu, zdaj pa je FWS objavila pravila, po katerih je sklepati, da bo uvoz levjih delov kmalu znova dovoljen.

Na straneh organizacije Scientific American iz leta 2015, ki se sklicuje na poročilo Mednarodnega združenja za varstvo narave (IUCN), je navedeno, da je tudi število levov v Afriki močno upadlo. V številkah: v zadnjih 21 letih se je število teh živali zmanjšalo za 42 odstotkov. V ograjenih rezervatih v Bocvani, Namibiji, Južni Afriki in Zimbabveju se je število levov sicer povečalo za 11 odstotkov, zunaj njih pa se jim ne piše dobro. Najhujše je stanje na zahodu celine, kjer v 17 državah zahodne Afrike skupno živi le še okoli 400 teh živali. Glavni vzroki za izginjanje levov so oženje njihovega življenjskega prostora, zaradi katerega se bližajo vasem in ubijajo živino, za kar se jim domačini maščujejo, in trgovina s telesnimi deli levov iz Afrike na drugih celinah, ki je pod določenimi pogoji dovoljena. Levje kosti na primer uporablja azijska medicina. Po njih je vse večje povpraševanje, saj se z njimi nadomeščajo kosti tigrov, ki so kot populacija v še slabšem stanju kot levi, pišejo pri Scientific American.

V ZDA se sicer krešejo mnenja tudi o dovoljenjih za uvoz drugih lovskih trofej iz tujine. Leta 2008 je na primer prišlo do zapleta, ker je FWS severne medvede razglasila za ogroženo živalsko vrsto, zato Američani čez mejo iz Kanade niso mogli spraviti 48 medvedjih kožuhov, ki so jih ustrelili spomladi tistega leta.

Morda pa bo pritisk javnosti zalegel in bodo sloni Donaldu Trumpu vendarle segli do srca. Njegova odločitev bo znana v nekaj dneh.

Anja P. Jerič
Prijavi napako
Komentarji
Enraha
# 22.11.2017 ob 07:23
Dilema v naslovu je popolnoma lazna. Ubiti neoborozeno zival od dalec, ne da bi bil lacen ali kako drugace ogrozen, je psihopatsko. Pika.
artoum
# 22.11.2017 ob 07:23
"Visoke vsote denarja, ki jih Američani plačajo za dovoljenje za lov na afriške živali, pomagajo pri ohranjanju živali, saj države ta denar namenijo za ohranjanje ogroženih živalskih vrst. Dovoljen in nadzorovan športni lov tako pomaga pri ohranjanju populacij, saj zagotavlja spodbudo lokalnim skupnostim za pomoč živalim."

tole me spominja na tisto o kitih in Japoncih. Japonci vse kite ulovijo v raziskovalne namene....
KLIPAN
# 22.11.2017 ob 07:31
Če Američani nimajo prav nobenega sočutja do ljudi, saj so v zadnjih dveh desetletjih ubili največ civilistov in porušili največ držav, je rahlo naivno pričakovati, da bodo sočutni in razumevajoči do živali.
Za njih je vse-biznis, posledice jih niti malo ne zanimajo, samo da imajo oni korist.
Kaj imamo mi skupnega s to izprijeno državo mi tudi ni jasno.
Naši zavezniki?
Kaj pa imamo mi skupnega, da smo zavezniki?
Morilsko in uničevalno slo?
Ne bi rekel.
ko.renje
# 22.11.2017 ob 07:21
Najbrž na sliki 10 tega niso storili divji lovci. Je preveč dolgotrajen postopek. S tem načinom zaščitniki nosorogov ohranjajo te živali pri življenju.
valcek2010
# 22.11.2017 ob 07:27
sedaj vam je jasno vse kaj hoče amerčani, pardon beli bogati američani dosečt na celem svetu, oni lahko ubijajo, njih pa ne smete
afriki naj sodijo afričani in ne umski paraplegiki od drugod o njihovih živalih in okolju
afrika se pleni že pamtiveka, pa to nobenega ne briga, ker jo pleni beli bogatuni iz raznih držav
pol še pride sem islam oz vere nasploh, kitajska, pol se začne pobijanje med afričani, ki ne razločijo kaj je prav in kaj ne, žal

če se obrnemo v Slovenijo, beli bogati slovenci, oni lahko delajo vse, mi mali pa vkrademo pa je cela naslovnica po rtv itd,...., zgleda tak da novinarji so pod vplivom te belih bogatunov
KLIPAN
# 22.11.2017 ob 08:05
Da ubiješ žival za hrano-razumem.
Da pa ubijaš zaradi trofej, "športa", ......pa mi je popolnoma nerazumljivo.
Matej*.*
# 22.11.2017 ob 08:01
Res si Jack ce s pusko uspes zadeti velikega pocasnega slona! Kapo dol tistim ki prinesejo take trofeje.
artoum
# 22.11.2017 ob 07:38
KLIPAN

:) veš kako je z američani ? obstaja amerika in drug svet. še na Kanado in Evropo gledajo zviška.
Gautama
# 22.11.2017 ob 08:06
Briga me, če beli lovec ubije samo enega slona, je to preveč.

Sploh če že imamo zakonodajo, ki to sankcionira.

Slabo mi je, ko gledam te lovce.
S puško, cel pogumen.
Ajde, ne bi rekel, če bi žival ubil z golimi rokami.
Wasabi
# 22.11.2017 ob 09:50
Jaz sem za legalizacijo lova na divje lovce.
KLIPAN
# 22.11.2017 ob 08:04
@Miham
Prebereš to:
"Leta 2015 je po vsem svetu veliko zgražanje sprožil uboj leva s temno grivo Cecila, ki ga je ubil Američan Walter Palmer. Palmer je plačal 50.000 dolarjev dvema zimbabvejskima lovcema, da sta Cecila zvabila zunaj narodnega parka, kjer ga je Palmer ustrelil."

in potem napišeš to:
"pri Trumpu bi bilo pa nekaj miljarderjev, ki bi delali safari vsem na oceh."

Brez komentarja.
patriot1970
# 22.11.2017 ob 08:13
....Mediji so večinoma pohvalili njegovo odločitev o zamrznitvi dovoljenja, nekateri so jo označili kar za njegovo najboljšo potezo v enoletnem mandatu.....

Če se prav spomnim,...so MS mediji dosedaj Trumpa pohvalili edino,......ko je na Sirijo izstrelil tomahawke.

https://www.youtube.com/watch?v=iMfLmjQ6
Q9U
sosman
# 22.11.2017 ob 07:28
Tudi njegov sin je lovil slone, na neki sliki je s slonjim repom v roki.
gesan
# 22.11.2017 ob 08:40
Kdor pobija za užitek je morilski kreten!
maja kibira
# 22.11.2017 ob 08:43
Pobijanje katerih koli zivali za trofejo je debilizem in strahopetno dejanje...kje je tem ljudem srce da lahko samo pomislijo na uboj tako plemenite zivali..najbrz niti ne pomislijo koliko let ima taka zival in kaj vse je v svojem zivljenju dozivela dokler se ni po nakljucju znasla pred puskino cevjo teh klinicnih primerkov ki bodo koncali njeno pot...grozljivo
maja kibira
# 22.11.2017 ob 08:34
Americani sistematicno unicujejo planet..njihovi norosti ni videti konca...res zalostno
webman
# 22.11.2017 ob 07:40
Žaba dela rega rega kvak, sloni delajo trump trump trump.
Bivši uporabnik
# 22.11.2017 ob 10:15
Evo Tramp junjorja ... maceha je ponosna?Ce hoce kdo se podpisat peticijo ... najmanj kar se lahko naredi ...

LINK
bell26
# 22.11.2017 ob 08:34
Trump je zamrznil odločitev za lene, ki se jim ne ljubi brati članka.
vojnaslo91
# 22.11.2017 ob 14:52
Lovec # 22.11.2017 ob 13:49
Evo eno dobronamerno informacijo ti dam.

Torbice iz kož plazilcev, izdelki iz slonovine, kamene korale, lupine školjk in polžev, kače v alkoholu, okostja in kože leoparda ali volka so poleg izdelkov tradicionalne vzhodnjaške medicine, ki na primer vsebujejo izloček žlez zaščitenih pižmarjev (jelenu podobna azijska žival, ki izloča mošus), med turističnimi spominki, ki jih cariniki najpogosteje zasežejo. Čeprav so lahko zanimiv eksotičen spominek, se je treba zavedati, da je trgovina s številnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ter njihovimi deli in izdelki iz njih nadzorovana po Konvenciji o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Cites) in uredbah EU.
fah-q
# 22.11.2017 ob 10:27
pa še to-precejšnji del škode naredijo divji lovci zarad vzhodno azijskega trga. bi morali kitajci nabit kazni (magari strelski vod) za trgovino pa bi bil hitro mir....
pepar
# 22.11.2017 ob 10:14
Skippy

# 22.11.2017 ob 09:54
Prijavi neprimerno vsebino Komentarji pa se prav vidi, da so od Youtubarjev, ki živijo v sanjskem svetu, kjer ljudje nimajo potreb po preživetju svojih družin.

O Marija sveta kako razmišljanje !!!!
Denarja,ki ga lovci plačujejo skorumpiranim in pokvarjenim zimbabvejskim birokratom in politikom,tisti ki res rabijo sredstva za preživetje ne vidijo niti od daleč.
Ja sanjski svet je res lep......
Dejstvo
# 22.11.2017 ob 09:04
odprti zvezek

nisem še videl črnca iz Amerike oz. kogarkoli drugega, ki bi tako poziral ob trofeji.Ti si? To je kavbojska kultura bele Amerike, tega ne moreš zanikati.
Problem je, da pobijajo iz čistega užitka in plačajo za to. Drugi oz. nebelci pa to povečini počnejo zaradi preživetja, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je to sprejemljivo.
Ramus
# 22.11.2017 ob 08:24
Donald Trump ml.: "Lovci smo bili dolgo spregledani"

Izrodek izprijeni,... zdaj veste kako si pri Trumpovih predstavljajo "spregledanost"
fah-q
# 22.11.2017 ob 10:25
samo reve ubijajo s strelnim orožjem živali. če majo tile lovci kaj v hlačah naj grejo lovit isisovce. če pa hoejo organiziran lov pa stavim, da se najde kup "odsluženih" spetznazovcev, ki bi za 10.000 mirno z nožem šli v kakem gozdu v boj s puško oboroženim američanom...če bi gospoda seveda zmogla pogum se lovit s spetznazovcem z nožem v roki po gozdu..

to bi bil lov...ne pa od daleč ubit leva ali slona s kanonom, ki preluknja blok od motorja. lahko se jih pa lotijo s hladnim orožjem...tudi morskega psa lahko napadejo z vilco-bodo pravi junaki na facebooku...
manuchao
# 22.11.2017 ob 08:51
fotošuting je miljonkrat bolj zanimiv, šusov pa lahko sprožiš kolikor ti srce poželi.
tulumba
# 22.11.2017 ob 08:34
Tile svetovni kešarji bi zlahka postali ambasadorji rezervatov in financirali, kar je potrebno. Zaščita pred divjimi lovci, pravilen način vzdrževanja populacije vrst, pa še slikajo se lahko z njimi.
Kako imajo pa Afri poštimano je pa tudi boga mati ...solzna.
copcop
# 22.11.2017 ob 08:11
glavni krivci izlova slonov so Kitajci, ki uporabljajo njihove okle, ki jim jih dobavljajo krivolovci
pri Trumpu bi bilo pa nekaj miljarderjev, ki bi delali safari vsem na oceh.
Razlika je 1000:1 v stevilu pobitih slonov


Drži. Zato je prav, da ameriškim miljarderjem dovolimo pobijanje slonov, saj bomo s tem Kitajcem preprečili uporabo oklov.
HOR
# 22.11.2017 ob 16:25
"...Uvoz slonjih delov je FWS dovolil tudi iz Zambije, kjer je število slonov prav tako drastično upadlo - z več kot 200.000 leta 1972 na le še 21.000 leta 2016..."

Skratka, do sedaj prepoved uvoza slonjih trofej iz Zambije ni delovala, saj se je število slonov tam drastično zmanjšalo...

In kje so bili ter kaj so naredoli vsi ti licemerni patetični slonoljubci, ki se zdaj ogašajo, prej, ko še ni bilo Trumpa...!?

O upadanju populacije slonov v Aziji pa kar nič...!?
LINK ali
https://ge09d-geography-2010.wikispaces.com/file/view/Geography_
Asian_Elephant.png/120411411/Geography_A
sian_Elephant.png
vojnaslo91
# 22.11.2017 ob 14:46
Ubijanje slonov zaradi ega, športa in trofej? Odločitev je v Trumpovih rokah.
-------------------------
V Sloveniji lovci ne ubijo slonov, ker jih ni. Ampak kakšna je razlika med lovcem v Afriki in lovcem v Sloveniji? V obeh primerih gre za ego, trofeje...
V obeh primerih je bedno.
janezi
# 22.11.2017 ob 12:05
Pa kako za vraga ne morete zmontirati Trumpa pri lovu na slone ? Je tako težko ? Potem bi vžgalo ogorčenje !
Prešvican
# 22.11.2017 ob 11:31
Najvecji problem divjega lova so potrebe Kitajcev po izdelkih iz tradicionalne medicine.
Trofejni lov pa je eticna svinjarija. Naloga lova je uravnavanje populacije in skrb za uravnotezen ekosistem ne pa daljsanje genitalij posameznikov.
Belina
# 22.11.2017 ob 09:20
Največji trg s slonovino predstavlja Kitajska, katera želi do konca leta popolnoma prepovedati trgovanje in pa Hong Kong, v zadnjih 10 letih so ubili za potrebe azijskega trga več kot 100.000 slonov. Medtem ko je Kitajska največji kupec slonovine, je Velika Britanija največji prodajalec slonovine, ZDA na drugem mestu prodajo za 370% manj slonovine kot pa VB(statstika med leti 2010-2015). Od leta 2015 pa ima primat največjega prodajalca slonovine Italija.

"Ohranjanje" Narave na podlagi izgona in genocida staroselskih plemen, varuhov Narave, temelji na primeru Nacionalnega parka doline Yosemite iz 19.st, kjer je Guverner Kalifornije Peter Burnett grozil tamkajšnjim avtohtonim plemenom z vojno uničenja(za rešitev Narave!??), češ da je vrag vstopil v Raj, ter da bo sam večji vrag kot pa je bil Satan sam.
Kdaj pa si bo WWF(rojstvo zelenega fašizma) opral roke kot glavni krivec zločinov nad afriškimi staroselskimi plemeni in živalskim svetom??? Posložujejo se dveh filantropskih pojmov, ohranitev Narave in pa t.i. trajnostni razvoj... Ti dve pojmovanji nista nič drugega kot pa legalni terminologiji ropanja, klanja, kontaminacije in pa uničenja. Primer Sumatre in pa Amazonije...
Ko umre Narava, umremo tudi mi. Zeleni fašizem pa bo poskrbel v naslednjih desteletjih, da bo Narava tako zaščitena, da bodo imela drevesa več pravic kot pa vi, še več, bivanje v Naravi bo prepovedano(Rimski Klub/Maurice Strong). Torej, prvo uniči Naravo, potem pa punudi rešitev.
Enako kot so leta 1966 vsi znanstveniki opozarjali, da bo letalski promet kot največji onesnaževalec, tokom naslednjih desetletij povzročil dvig temperature za 1,6 stopinje celzija(regulacije letalskega prometa odpravljene v 8oih in 90ih letih 20.st), sedaj korporativni lažnivci govorijo, da je hrana planeta Zemlja CO2 vzrok segrevanja, medtem pa ima vodna para najmanj 7× večji potencial segrevanja(oceani, jezera, reke....). SF6(žveplov heksaflurid), katerega najdemo v letalskem gorivu(tracer A), DLR letal, kot najmočnejši toplogredni plin v obstoju, ima napram CO2, 29.000× večji potencial segrevanja in ostane v atmosferi 3200 let!
CO2 apologetiki, vojska zelenega fašizma, krasnega novega Sveta...
Norisla
# 22.11.2017 ob 09:08
A je tem resnicno uspelo blesave ljudi prepricat da s pobijanjem ogrozenih vrst dejansko ohranjajo ogrozene vrste!?
lordslayer
# 22.11.2017 ob 09:02
še ena ameriška svinjarija
HOR
# 22.11.2017 ob 16:35
"...Ubijanje slonov zaradi ega, športa in trofej? Odločitev je v Trumpovih rokah..."

Spet nivo žute štampe v naslovu...!?

V Trumpovih rokah je sedaj uvoz ali ne uvoz slonjih trofej iz dveh držav ne pa ubijanje slonov v teh državah, ki ga dosedanja prepovd iz teh držav ni omejila...

Očtno imamo zraven lumpenproletarijata še lumpen novinarstvo in lumpenekološko skrb za živali, ki se pojavlja ob (lumpen)Trumpu...
iboregua
# 22.11.2017 ob 11:27
Matrix, kaj pa če bi upravljanje slonov prepustili kar njim samim?
skriti
# 22.11.2017 ob 09:25
Sumim, da je Trump res slon - glede na to, da se obnaša kot slon v trgovini s porcelanom ;)
Dejstvo
# 22.11.2017 ob 08:55
Slika 6/12
Ko jo pogledam se v meni prebudi isti instinkt, kot trofejnim lovcem ob pogledu na nebogljeno žival.
Miham
# 22.11.2017 ob 07:52
sem ze skoraj mislil, da je clanek od K.S,

glavni krivci izlova slonov so Kitajci, ki uporabljajo njihove okle, ki jim jih dobavljajo krivolovci

pri Trumpu bi bilo pa nekaj miljarderjev, ki bi delali safari vsem na oceh.

Razlika je 1000:1 v stevilu pobitih slonov

ampak j*bi*ga resnica ni vazna, kot tudi ne posledice...
HOR
# 22.11.2017 ob 16:48
Neprofitna organizacija za zaščito rastlin in živali "Conservation Action Trust" navaja zapis s strani nacionalne uprave Zimbabve za upravljanje z nacionalnimi parki in divjimi živalmi - THE ZAMBEZI SOCIETUY , ki navaja, da so dosedanji plan števila slonov v Zimbabveju že presegeli saj so uspeli res zelo ogroženo populacijo iz ca le 4000 primerkov v letu 1900 dvigniti na ca 80000 primerkov sedaj, kar je precej več od načrtovanega...
Poročajo tudi, da so v Zimbabveju sprejeli nov načrt upravljanja s polulacijo slonov od 2015 do 2020, ki predvideva povišanje populacije na 130000 primerkov (povezava s Ukrepom Trumpa...!?) za katero pravijo, da je (glede na sedanje okolje) kar problematično velika za upravljanje saj s posledicami svoje velikosti prisotnosti ogroža tudi druge živalske vrste...
Sicer populacija slonov v Afriki nedopustno upada in je upadala tudi pod Obamo, ki je dovolil uvoz slonjih trofej iz posameznih drugih afriških držav...
LINK
https://conservationaction.co.za/resourc
es/reports/zimbabwe-national-elephant-management-plan-2015-2020/
m72
# 22.11.2017 ob 14:09
"Ubijanje slonov zaradi ega, športa in trofej? Odločitev je v Trumpovih rokah."

Odločitev je izključno v rokah psihopata, ki pritisne na sprožilec. Ostali mu lahko to olajšajo, ali otežijo. Preprečiti taka zavržna dejanja pa je skoraj nemogoče. Morali bi jih striktno preganjati, a se jih zaradi koristoljubja pogosto tolerira, ali celo nagradi. Vedno se najdejo osebki, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov maltretirajo in pobijajo ljudi in živali. V vojnah, prevratih pa tudi sicer.
Bivši uporabnik
# 22.11.2017 ob 12:54
@GorskiVodnik

:D

@kingeston

Pa je poslednje orozje, ker ne zmores argumentirat, kaj je tako inteligentnega v pobijanju slonov in rezanje njihovih repov za trofejo :)
fuckwad
# 22.11.2017 ob 11:50
Visoke vsote denarja, ki jih Američani plačajo za dovoljenje za lov na afriške živali, pomagajo pri ohranjanju živali, saj države ta denar namenijo za ohranjanje ogroženih živalskih vrst
Če rezimiramo: iztrebimo jih, pa jih bo največ.
mkrebs
# 22.11.2017 ob 11:43
Pa kaj dobrega svet sploh pričakuje od Trumpa?
ZRC
# 22.11.2017 ob 09:05
Trumpova sinčka s trofejo
mihajloo
# 23.11.2017 ob 20:13
"Človek je najbolj kruta žival." Friedrich Nietzsche
Mare_4
# 23.11.2017 ob 12:59
Ah, tile zblojeni lovci na trofeje...

Ko so nekje na ograjeni ploščadi safari-jeepa z mega puškami z rešpetlinom, spodaj za volanom šofer s prižganim motorjem za pobeg, jih na fotkah vidiš pozirajoče kot neustraši junaki z nasmehom do ušes, češ, "Evo mene, junaka!"

Ko jih pa kakšne zveri zvečer zalotijo nepripravljene v šotorih pa vse gre po tišti znani melodiji:

"Hej, I am spee(z)dy Gonzaaaales!"
borut-blas
# 23.11.2017 ob 01:42
potomci ljudi, ki so iztrebili ameriške bizone zato da bi indijanci ostali brez hrane zdaj vladajo svetu... še sreča da ne bodo več dolgo
Amenhotep
# 22.11.2017 ob 21:38
"Vlada v Harareju takrat ameriškim kolegom namreč ni predložila dokazov, da lov na slone pomaga pri ohranjanju njihove populacije, poleg tega pa ni zadovoljivo uresničevala zakonov za zaščito teh mogočnih živali."

Neverjetno
Kazalo