Svet

Poudarki

  • Žirafe nenadoma preskočile tri kategorije stopenj ogroženosti
  • Američani so v 10 letih uvozili 21.402 kosti, 3.008 kosov dlake in 3.744 drugih delov žiraf
  • Peticija, naj ameriške oblasti lahko omejijo uvoz delov živali v ZDA
  • Ne obstaja niti en mednarodni zakon, ki bi ščitil žirafe pred prekomernim pobijanjem
  • Obstajajo štiri vrste žiraf, ki se med seboj ne parijo
  • Na rdečem seznamu že 85.000 različnih vrst živali in rastlin
Žirafa
Ime žirafa bi lahko izviralo iz arabske besede 'zarafah', ki je pomenila 'tisti, ki hitro hodi'. Foto: Reuters
Žirafa
Zemljevid iz leta 2016, ki prikazuje gibanje števila žiraf v Afriki. V južnih delih Afrike se tem živalim godi bolje kot na vzhodu celine. Foto: Reuters
Žirafa
Za nekatere živali je usodno trčenje z avtomobili. Foto: Reuters
Žirafa
Žirafe običajno živijo v skupinah, ki pa se ves čas spreminjajo. V povprečju skupino sestavlja okoli 40 primerkov, ki se gibljejo v premeru manj kot kilometer narazen in se premikajo v isto smer. Skupine so spolno ločene, za mladiče skrbijo samice skupaj. Foto: Reuters
Žirafa
Vzorec omogoča dobro kamuflažo v savani. Foto: Reuters
Žirafa
Ne le vrat, neverjetno dolg je tudi žirafji jezik. Foto: Reuters
Lev Cecil
Leta 2015 je po vsem svetu odmevala smrt mogočnega leva Cecila, ki je veljal za najbolj znanega leva v južnem delu Afrike. Cecila je ustrelil ameriški zobozdravnik Walter James Palmer, ki je plačal 50.000 dolarjev za dovoljenje za uboj leva. Na sodišče je potrdil, da je res on ubil žival, a da je bil prepričan, da je lov zakonit in da je imel vsa potrebna dovoljenja. Pred sodiščem se je znašel tudi krajevni lovec Theo Bronkhorst, ki Palmerju ni preprečil uboja. Foto: Reuters
Slon
Izumiranje vrst naj bi bilo poleg podnebnih sprememb eden izmed glavnih znakov predlagane nove geološke dobe - antropocena. Foto: Reuters
Rdeči seznam
Stran IUCW-ja, na kateri lahko za vsako živalsko vrsto preverite, ali je uvrščena na seznam ogroženih vrst. Foto: IUCW
Žirafa
Je mogoče, da bodo prihodnje generacije žirafo poznale le še prek knjigic in igrač? Foto: Reuters

Dodaj v

Tiho izumiranje žiraf, ki jih je v divjini ostalo manj kot 100.000

Do leta 2020 bi lahko izumrli dve tretjini divjih živali
2. avgust 2017 ob 06:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Žirafe, zaradi dolgega vratu in vzorca na dlaki ene najbolj prepoznavnih živali, so se znašle na robu izumrtja, saj se je njihova populacija v zadnjih 30 letih zmanjšala za skoraj 40 odstotkov - v divjini jih zdaj živi le še 97.500.

Podatek je močno presenetil znanstvenike, ki so vrsto let število žiraf, najvišjih živali na svetu, uvrščali v rubriko "skrb ne vzbujajoče stanje". A štetje decembra leta 2016, ki ga je opravila Mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN), je pokazalo, da je število žiraf močno upadlo - tako zelo, da je žiraf ostalo celo manj kot slonov ali nosorogov, o zaščiti katerih se pogosto govori. Veliko prahu je leta 2015 dvignila tudi smrt znamenitega leva Cecila, ki ga je iz lastne zabave v Zimbabveju ustrelil zobozdravnik iz Minnesote.

O žirafah v zadnjih letih ni bilo nobenih opozoril o ogroženosti, zdaj pa so preskočile kar tri kategorije stopenj ogroženosti in pristale v razdelku "blizu izumrtja". Znanstveniki so zato izginjanje teh živali z izjemno dolgim vratom ter nezamenljivim vzorcem na telesu označili za "tiho izumiranje". Zakaj se to dogaja?

Žirafa nahrani celo družino
Kot v veliki večini primerov je tudi za žirafe največji sovražnik človek. Žirafam se je v zadnjih desetletjih zaradi širjenja mest, izginjanja gozdov in širjenja kmetijskih površin življenjski prostor močno skrčil, zdesetkali so jih tudi domači lovci, ki lahko z ulovom ene žirafe nahranijo celo družino, in spopadi. Poleg tega se je med to vrsto razširilo nekaj bolezni, za nekatere so bili usodni trki z vozili ali električno napeljavo. A najpomembnejši vzrok za hitro izginjanje žiraf v divjini so tuji lovci, tako imenovani lovci na trofeje, ki plačajo, da v Afriki lovijo tamkajšnje znamenite živali, kot so levi, zebre, nosorogi ali žirafe. Morda ste avgusta lani videli fotografijo mrtve žirafe, ob kateri ponosna stoji 12-letnica iz Utaha.

Upadanje števila žiraf, ki imajo skoraj dva metra visoke vratove, njihov jezik pa je dolg celo do pol metra, je izjemno hitro. "Ko sem pred leti v Keniji raziskoval žirafe, jih je bilo veliko in nihče niti pomislil ni, da se tej vrsti ne bi dobro godilo," je za Guardian dejal Jeff Flocken, direktor za Severno Ameriko pri Mednarodnem skladu za blaginjo živali (IFAW). "Šele v zadnjem letu so ugotovili, da je njihovo število že kritično nizko, kar je bil veliko šok za vse strokovnjake. Žirafa je ikonična žival in znašla se je v velikih težavah," je dodal.

Ključno bo (ne)ukrepanje ZDA
Medtem ko zahodni svet ne more storiti kaj dosti glede ubijanja žiraf v Afriki, pa lahko naredi nekaj drugega - prepreči navdušenim ameriškim lovcem, da bi še naprej tako množično hodili na plenilske pohode v Afriko v upanju, da bodo domov prinesli trofejo kakšne velike živali ali dele živali prodali. Prav zato je aprila letos pet okoljevarstvenih skupin Ameriški službi za ribe in divjino poslalo peticijo, v kateri zahtevajo, da uvede za žirafe zaščito, ki pritiče ogroženim živalskim vrstam.

Največ lovcev na trofeje namreč prihaja prav iz ZDA. Podatki omenjenih petih okoljevarstvenih skupin so jasni: Američani so v zadnjem desetletju uvozili 21.402 kosti, 3.008 kosov dlake in 3.744 drugih delov žiraf, ki so jih pridobili med svojim lovskimi počitnicami v Afriki. Povedano drugače, zaradi ameriških obiskov savane s puško na rami je umrlo najmanj 3.700 žiraf.

Če bi ameriške oblasti peticijo uslišale in žirafe uvrstila med ogrožene živalske vrste, bi to pomenilo stroge omejitve za vsakega Američana, ki bi iz Afrike v domovino želel uvoziti del ustreljene žirafe. Vsak lovec bi namreč na meji moral dokazati, da je takšna trofeja na kakršen koli način pomagala ohraniti to živalsko vrsto, pišejo ameriški mediji. V peticiji tako piše, da imajo ZDA "edinstveno možnost, da pomagajo zaščititi te visoke, elegantne in legendarne živali". In še: "Glede na vseprisotne grožnje za žirafe in njihovo vse manjšo populacijo je čas, da za žirafe sprejmete akt o ogroženih vrstah." Nadzor nad uvozom trofej bi tako pomenil pomemben korak pri omejitvi upadanja števila teh živali.

Bahavo fotografiranje ob mrtvi živali
"Spomnim se, da so se v zadnjih letih ameriški lovci večkrat na družbenih omrežjih bahali ob ustreljeni mrtvi žirafi. Trenutno ne obstaja niti en ameriški ali mednarodni zakon, ki bi žirafe branil pred čezmejnim in nesorazmernim pobijanjem zaradi trgovanja. Skrajni čas je, da se to spremeni. ZDA so največji uvoznik lovskih trofej divjih živali, zato je njihova krivda za stanje, v katerem so se znašle žirafe danes, nesporna. Čim hitreje moramo zaščititi to vrsto,"
pa je v pogovoru za BBC opozorila Maša Kalinina, strokovnjakinja za mednarodno trgovino pri organizaciji Humane Society International.

"Žirafo je mogoče videti na praktično vsakem safariju, pogosto se pojavlja v medijih, v otroških knjigah in risankah, veliko jih živi v živalskih vrtovih. Zato se ljudje, tudi okoljevarstveniki, ne zavedajo, da te mogočne živali pred našimi očmi tiho izumirajo. Skrajni čas je, da izkopljemo svoje vratove iz peska, preden bo prepozno," je za CNN opozoril Julian Fennessy, strokovnjak za žirafe in okapije pri IUCN-ju, ugledni britanski televizijec in naravoslovec David Attenborough pa je junija dejal: "Te nežne velikane smo ljudje popolnoma spregledali. Znano je, da so v težavah afriški sloni, a njih je ostalo še pol milijona. Nihče pa dolgo ni opazil, da se zelo slabo piše žirafam, ki jih je ostalo mnogo manj kot slonov, njihova številka je celo že manjša kot 100.000. Žirafe so že izumrle v sedmih državah. V nemirnih pokrajinah, na primer na severu Kenije, v Somaliji, Etiopiji ter Južnem Sudanu, so žirafe pomembna hrana za domačine. Ker je žirafa tako velika, lahko ena ubita žival nahrani veliko ljudi."

Ker velja žirafa za precej radovedno žival, predstavlja za lovce še lažji plen. "Število žiraf v južnem delu Afrike v zadnjih treh desetletjih celo narašča, medtem ko se je število severnih žiraf v vzhodni Afriki zmanjšalo za kar 95 odstotkov," je dodal Fennessy.

Ameriška služba za ribe in divjino je leta 2015 med ogrožene vrste uvrstila afriškega leva in tako svojim lovcem preprečila, da bi se v domovini hvalili ali prodajali dele svoje žrtve. Služba mora v 90 dneh od predaje peticije sporočiti, ali je le-ta upravičena. O tem se do danes še niso odločili. Če bi jih navedbe v peticiji prepričale, bi nato ameriške oblasti imele leto dni časa, da sprejmejo določene ukrepe za zaščito živali.

Odkritje: obstajajo štiri vrste žiraf, ki se med seboj ne parijo
Mimogrede, znanstveniki so lani razvozlali veliko genetsko skrivnost žiraf in s preučevanjem DNK-vzorcev ugotovili, da ne obstaja ena vrsta žirafe z devetimi podvrstami, kot je veljalo do zdaj, temveč gre za štiri različne vrste, ki se med seboj ne parijo in si tako že več milijonov let niso izmenjale genetskega materiala, piše Independent. Te štiri vrste so: južna žirafa, masajska žirafa, mrežasta žirafa in severna žirafa. Genetik Axel Janke je razlike v genetskem zapisu med njimi primerjal z razlikami med severnim in rjavim medvedom. Že omenjena peticija pa se nanaša na zaščito žirafe kot takšne, kot ene vrste.

Izumiranje vrst kot po tekočem traku
Seveda žirafe niso edine živali, ki doživljajo kruto usodo. Daleč od tega. Lani oktobra je obsežna raziskava, imenovana Living Planet Index, ki sta jo izvedli neprofitna organizacija World Wide Fund for Nature (WWF) in Zoological Society of London, napovedala izredno skrb vzbujajoč podatek - da se bo do leta 2020, torej čez tri leta, število divjih živali zmanjšalo kar za dve tretjini v primerjavi z letom 1970, torej v zadnjih 50 letih. IUCN že vrsto let objavlja rdeči seznam ogroženih vrst, na katerem je zdaj že več kot 85.000 živalskih in rastlinskih vrst, med njimi jih je 24.000 na robu izumrtja.

"Mnogo vrst izgine hitreje, kot nam jih sploh uspe opisati in označiti," je opozorila generalna direktorica IUCN-ja Inger Andersen in dodala: "Rdeči seznam kaže na to, da je splošna kriza izumiranja vrst še večja, kot smo menili do zdaj. Ljudje moramo zaščiti biološko raznovrstnost našega planeta ne le zaradi nje same, ampak tudi zaradi trajnostnega razvoja in naše prehranske varnosti," je dodala.

"Ljudje nismo več majhen svet na velikem planetu"
Po omenjenem Living Planet Indexu se bo čez tri leta število vretenčarjev v primerjavi s stanjem pred 50 leti zmanjšalo za 67 odstotkov, število živali, ki na Zemlji živijo v divjini, pa, kot rečeno, za le odstotek manj. Najpomembnejši vzroki so uničevanje življenjskih okolij živali, lov in onesnaževanje. Prizaneseno ni nikomur - ne živalim, ki živijo v gorah, ne tistim, ki živijo v gozdovih, rekah ali morjih, opozarja poročilo. Izginjanje živalskih vrst je poleg podnebnih sprememb eden najvidnejših znakov predlaganega novega geološkega obdobja – antropocena, v katerem so ljudje popolnoma prevzeli prevlado na planetu, zato trdijo strokovnjaki. "Ljudje nismo več majhen svet na velikem planetu. Smo velik svet na majhnem planetu, na katerem smo dosegli točko zasičenosti," zato opozarja švedski naravoslovec Johan Rockström v predgovoru poročila.

Marco Lambertini, generalni direktor WWF-ja, pa je ob objavi poročila dejal: "Bogastvo in raznolikost življenja na Zemlji sta temelja za delovanje zapletenih življenjskih sistemov. Življenje podpira življenje samo in vsi smo del iste enačbe. Če izgubimo biološko raznolikost, bo uničena vsa narava, kot jo danes poznamo."

Večina kopnega na Zemlji pripada človeku
V poročilu so analizirali gibanje številčnosti več kot 14.000 populacij med 3.700 vrstami vretenčarjev, za katere obstajajo kakovostni in preverjeni podatki. Ugotovili so, da si je večino kopnega na Zemlji že prisvojil človek, le 15 odstotkov ozemlja pa je ostalo zaščitenega za naravo. Poleg širjenja kmetijskih površin in gozdarjenja sta glavna razloga za izginjanje okolja za živali tudi divji lov in izkoriščanje živali za hrano. Več kot 300 vrst sesalcev je zato, ker jih je človek vključil v prehrano, tik pred izumrtjem. Onesnaženost je zdesetkala število kitov ubijalcev in delfinov v Atlantiku, za jastrebe v Aziji pa je bilo usodno, ker so jedli ostanke živine, ki je zaužila protivnetna zdravila. Zelo slaba usoda se piše tudi dvoživkam, med katere se je razširila bolezen, ki naj bi jo zaradi svetovne trgovine prenašali pupki in žabe.

Število živalskih primerkov se je v rekah in jezerih v primerjavi z letom 1970 znižalo za neverjetnih 81 odstotkov, glavni vzroki so onesnaževanje, postavljanje jezov in pretirana uporaba vode. Celoten položaj pa poslabšuje še globalno segrevanje, dodaja poročilo. Kot piše revija Scientific American, strokovnjaki predvidevajo, da je 99 izmed 100 izumrlih živalskih ali rastlinskih vrst takšno usodo doživelo zaradi posledic človeških dejanj.

A vsem vrstam se kljub črnoglednim napovedim ne piše tako slabo, saj je pri nekaterih človek ukrepal pravočasno in s pravilnimi mehanizmi. V zadnjih letih se je tako na primer povečalo število tigrov in velikih pand, v evropskih gozdovih se je okrepila populacija risov.

Anja P. Jerič
Prijavi napako
Komentarji
bob
# 02.08.2017 ob 07:28
Jaz hodim na lov za živalmi s kamero v roki. Bil nekajkrat v Afriki in ni mi jasno kako lahko nekdo iz zabave in športa pobija živali.
samogledam
# 02.08.2017 ob 07:30
jaz bi recimo raje nekaj ziraf sprejel kot pa migrante...
gremyus
# 02.08.2017 ob 06:34
Človek, veliki egocentrik, izpodriva ostale vrste iz okolja. Nazadnje bo še sebe, pol pa upam da bo nekaj milijonov let vendarle gmah na tej skali v solarnem sistemu.
eos
# 02.08.2017 ob 07:59
Zakaj ne odprejo lova na divje lovce? Z veseljem dva tri ujamem, enga selfija stisnem, potem pa hop z njim v kakšno levjo družino...
mali_piscek
# 02.08.2017 ob 06:51
Hja, tako pač je. Homo sapiens se je razmnožil preko vseh meja, potrebuje življenjski prostor in hrano.

Žal ne bodo pomagali nobeni ukrepi. Če je človek lačen in v stiski, se bo pač najedel.

Morda bi pomagala smrtna kazen za umor žirafe, tega pa ne bo, ker je človeško življenje neprecenljivo.

Počasi bodo veliki rastlinojedci zgolj krave, ovce, koze, ker jih pač gojimo. No tu bo še slovenski kralj živali - svinja.

Ljudi je pač preveč za ta planet. Priznajte si to že enkrat.
zapatist
# 02.08.2017 ob 08:38
ITAKA

Tudi, če ameriski lov ni najpomembnejši dejavnik pri izumiranju te živali, kaj ni logično, da se lov živali, ki je smrno ogrožena prepove, namesto da se pametuje?
džeko
# 02.08.2017 ob 07:09
Ja katastrofa smo za ta planet......prej ali slej bo narava udarila nazaj. Zakoni so jasni, ko se vrsta preveč namnoži se ve kaj sledi, pol se bomo pa čudili kako in kaj. Krivi smo si pa tudi sami, ker politikom dopuščamo proste roke.
tihomir
# 02.08.2017 ob 06:59
hervard, najmanj toliko, kar je dokazljivo iz uvoženih kosov, mnogo tega se ne uvozi ampak ostane v Afriki. Kako pati pomagaš zajeziti kult smrti?
alcatraz
# 02.08.2017 ob 09:26
Saj rešitve so možne. Lokalno prebivalstvo je tam, kjer je to mogoče čim bolj vkljucit v turizem..npr safari turizem.
Tako ljudje spoznajo, da je ubijanje zivali zelo kratkoročen profit, da na dolgi rok bodo nahranili svojo družino, ce bodo prihajali turisti gledat te živali. Če zivali ne bo več, tudi denarja ne bo.


Lep primer je primer gorskih goril v ugandi, sicer so cene za ogled rezervata nažgali v nebo, samo, število goril počasi in zanesljivo raste, omogočajo pa normalno življenje tudi lokalnim prebivalcem.
zapatist
# 02.08.2017 ob 09:20
@maxbernie

Saj rešitve so možne. Lokalno prebivalstvo je tam, kjer je to mogoče čim bolj vkljucit v turizem..npr safari turizem.
Tako ljudje spoznajo, da je ubijanje zivali zelo kratkoročen profit, da na dolgi rok bodo nahranili svojo družino, ce bodo prihajali turisti gledat te živali. Če zivali ne bo več, tudi denarja ne bo.
zapatist
# 02.08.2017 ob 09:08
Da nadaljujem...

To verjetno drži. Drži pa tudi to, da manjšina prebivalcev..tistih ki ima najmanjšo nataliteto daleč najvecji porabnik naravnih virov
seven7
# 02.08.2017 ob 08:00
@vnk

Afrika je tam kjer je ker so zahodni koloniozatorji predali oblast domačim diktatorjem in skupaj z njimi ohranili dobrine - zemljo in posle... obojim je v interesu revna afrika.

Sedaj pa po afriki hara še kitajska.
tu in tam
# 02.08.2017 ob 09:29
@hervard
>>100 000 žiraf, polovica je samic, če je preživetje
>>mladičev 50% je to 25 000 mladičev na leto.
Matematični genij!
V Sloveniji je 2.000.000 prebivalcev, polovica je žensk.
PReživetje otrok je skoraj 100%. To pomeni 1.000.000 otrok na leto?
Hm, zakaj se jih potem samo 20.000 rodi?
KovacevaKobila
# 02.08.2017 ob 11:27
Chopin, sicer mi je trofejski lov bolan, ampak dokler je nadzorovan, lahko financira ohranjanje zivali, kakor smesno se to slisi.

Heh. Z drugimi besedami: edini način, da rešimo okolje je, da ga nadzorovano uničujemo ... kar je
v bistvu le še ena variacija kapitalistične modrosti 'okoljevarstvena zakonodaja škodi ekonomiji' in podaljšek krščanske blodnje, da je človek gospodar 'vsega, kar leze in gre'.

Trofejski lov se izkorenini tako, da se otroke v šolah naposled začne učit, da je trofejski lov krvoločen hobi primitivcev, ki so razvojno obtičali nekje v srednjem veku.
zapatist
# 02.08.2017 ob 10:16
@vnk
Za ilegalni lov pa mirno smrtno kazen

Saj...že danes boš verjetno pod kakšnim drugim člankom vpil in kazal s prstom na barbarstvo arabcev, ker baje povsod sekajo roke in se spet počutil superiornega.
vidaest
# 02.08.2017 ob 09:37
@tu in tam: heh, hervard bo to anomalijo razložil s standardnim odklonom Slovenk, ki imajo migrene.
bilzerian
# 02.08.2017 ob 08:53
to, da si neko afriško pleme ubije neo žirafo na mesec, je še najmanjši problem.
si jih pobijajo in jih jedo že stoletja.

je enako, kot da bi plemena iz pacifiških otokov obtoževali za padanje populacije rib v tihem oceanu, ker si jih lovijo in jih pojedo.
Chopin
# 02.08.2017 ob 09:57
Domace lovce, ki z msom nahranijo druzino se razumes, to se dogaja ze tisocletja. Ko pa preberem, da lovci na trofeje od dalec najbolj pripomorejo k pocasnem izumiranju te velicastne zivali se mi pa dobesedno obrne v zelodcu :/.
Bivši uporabnik
# 02.08.2017 ob 09:12
Seveda je vsakomur jasno, da je žirafa na jedilniku marsikaterega prebivalca črne celine. Problem tiči v komercialnem lovu in krivolovu. Kot je nekdo že napisal: poleg bogatih lovcev so največja nevarnost, ki preži na afriške živali, Kitajci.
KovacevaKobila
# 02.08.2017 ob 08:53
Afričanom je pač vseeno. Briga jih za okolje.

Da, sram jih bodi, grde Afričane. Briga njih za okolje!

Lahko bi se učili pri nas, ki tako lepo pazimo na rise in volkove. Zato pa jih imamo vse skupaj kar ... khm, okrog šest. Da o skrbnem varovanju okolja niti ne govorim - vsak mesec nekaj dni gasimo katastrofalne požare v kakem Kemisu, predelovalnici odpadkov itn.
Flegica
# 02.08.2017 ob 07:36
Afrika je po razpadu gibanja neuvrščenih postala ponovno ena velika kolonija zahoda. Smešno mi je da ne znamo sprejeti kolektivne krivde za ropanje in uničenje celotnega kontinenta!!! Že največji genocid v zgodovini človeštva so belgijci pometli pod preprogo podobe mirnih jedcev čokolade-pa so pobili 10M ljudi!!! Skratka eno neumno sprenevedanje ljudi ki imajo polno rit vsega in so že zdavnaj pozabili kaj pomeni empatija do sočloveka!!!
sani_hot
# 02.08.2017 ob 09:53
@hervard
100 000 žiraf, polovica je samic, če je preživetje mladičev 50% je to 25 000 mladičev na leto.
dajva malo pomisliti
imamo 100.000 žiraf, pol je samic torej 50.000, ki pa niso vse spolno zrele
prvih pet let nimajo mladičev, zadnja leta tudi ne in imajo življenjsko dobo 25 let, torej je samic primernih za brejost 30.000. pri tem imajo mladiče 1× na dve leti, torej bodo imele letos mladiče 15.000 samic in skotile 15.000 mladičev, pri katerih je smrtnost v 1. letu življenja 58%
od teh 15.000 jih prvi rojstni dan dočaka 6.300, kaj šele drugo, tretje leto... in se ta številka še zmanjša
ker je žiraf 100.000 in imajo življenjsko dobo 25 let jih letno zaradi naravne smrti umre 4.000

torej je naravni prirast žiraf 2.300, od katerih jih 370 pobijejo Američani, veliko več pa lačni domačini in kaj potem ostane??
alcatraz
# 02.08.2017 ob 09:24
Nekaterim komentatorjem predlagam obisk Afrike,...preden za vse zdrahe in tegobe na tem kontinentu naprtijo "belemu" človeku!.........

Kakorkoli obrneš vse skupaj, je beli človek tisti,ki je črni kontinent ugonobil.
Na afriški celini se pravzaprav zelo transparentno vidi, kako s pohlepom uničiš avtohtono prebivalstvo!
alcatraz
# 02.08.2017 ob 09:19
Afričanom je pač vseeno. Briga jih za okolje. Važno jim je, da se njihova populacija podvoji na 20 let.

kar takole na splošno in na počez že ne moreš flancati kar za vse!
Afrika je velika in ima veliko držav!
Pejdi npr. v namibijo, boš videl kakšen red je tam. Večji kot v večini evrope!
zapatist
# 02.08.2017 ob 08:50
@mali psiček
Ljudi je pač preveč za ta planet

To verjetno drži. Drži pa tudi to, da manjšina prebivalcev..tistih ki ima najmanjšo nataliteti
patriot1970
# 02.08.2017 ob 07:59
Flegica
# 02.08.2017 ob 07:36
Afrika je po razpadu gibanja neuvrščenih postala ponovno ena velika kolonija zahoda. Smešno mi je da ne znamo sprejeti kolektivne krivde za ropanje in uničenje celotnega kontinenta!!! ........


...naj se naši potomci rodijo že z izvirnim grehom ker so se Belgijci in ostali kolonizatorji "napajali" z Aftiko?
...naj mi in naši potomci sedaj gostimo pol Afrike zaradi grehov kolonizatorjev?

V kolikor vas muči občutek krivde,......prodajte svoje imetje in ga podarite-vrnite izropani Afriki,........mogoče vam pa bodo mnogi sledili,???.....jaz ne!
melanholik
# 02.08.2017 ob 13:41
KovacevaKobila
# 02.08.2017 ob 13:31
Prijavi neprimerno vsebino
povej mi kje v afriki raste gospodarstvo ... ?

Človek bi si mislil, da je 'intelegenten beli človek' seznanjen z magično napravo, ki se ji reče Gugl. Slednja pravi, da se najvišjo gospodarsko rast že nekaj let beleži v Aziji in - glej ga zlomka - Afriki:

https://www.weforum.org/agenda/2016/04/w
orlds-fastest-growing-economies/

V resnici ima neprilagojen kar prav. To je rast realnega BDP, ki v resnici nič ne pove o izboljševanju življenja - za to je treba vedeti kaj tudi o BDP na prebivalca. Ta pa skoraj ne narašča, ker je rast prebivalstva prehitra. Skratka - v resnici prehitra rast prebivalstva JE problem in dokler bo tako, bo nek družbeni napredek zelo zelo težko dosegljiv.
KovacevaKobila
# 02.08.2017 ob 12:42
za izšolati, pokojnine itd rabiš najprej iz kroga revščine. Iz katerega pa ni šans da prideš če se tako množiš.

Po vaše je torej nemogoče šolati ljudi, dokler so revni?

Objektivno gledano je bila velika večina Slovencev še v prvi polovici 20. stoletja revnih, globoko vernih, neizobraženih kmetov, ki so serijsko štancali otroke. Leta 1917 smo imeli deset otrok na družino, danes pa imamo dva. Vmes se, kot veste, ni zgodilo nenadno bogatenje Slovencev. Velika večina Slovencev je bila namreč tudi v 20. stoletju revnih. Zgodila pa se je vzpostavitev dobrega izobraževalnega sistema.

Izobrazba vodi - kot nam več kot jasno kaže zgodovina Slovenije in Evrope - v vzpostavitev sodobne družbe in postopno izkoreninenje revščine, ne obratno.
rubin
# 02.08.2017 ob 11:13
Spet minusarje prosim za boljši predlog. Verjamem da zmorete kaj več kot minus stisnit. Kr pogumno
Guinness
# 02.08.2017 ob 09:26
Afričanom je pač vseeno. Briga jih za okolje. Važno jim je, da se njihova populacija podvoji na 20 let."

Da je to trenutno najbolje ocenjen komentar pod novico, pove veliko o clanih MMC-ja.
alcatraz
# 02.08.2017 ob 09:19
krive so tudi dotične vlade, ki omogočajo tak turizem, če se temu lahko rako splo reče.sicer pa človek, čimprej pobij vse živali na svetu, potem boš začel še pri svoji vrsti, v kolikor se to itak že ne dogaja.

koga se pa strelja v vojnah?
vnk
# 02.08.2017 ob 08:49
ustvarjanje konfliktov je v veliki meri produkt zahodnih obveščevnih služ ki so našle ugodno tržišče za prodajo orožja v nešolanem in revni prebivalstvom!

Aha, pa smo prisli do teorij zarot. Drugo svetovno vojno so pa zanetili marsovci. Zal se ljudje vse preradi pobijamo med seboj, ne glede na raso.
vnk
# 02.08.2017 ob 08:41
Klipan, pa naj uvedejo smrtne kazni za tuje lovce brez dovoljenj in celotno stvar omejijo na razumno raven. Jaz se ne bom sekiral.
KovacevaKobila
# 02.08.2017 ob 14:11
si preprican da je to res?
da raste gospodarstvo enako, kot je boljse zivljenje v sloveniji
na podlagi cesa je tako?
na posojilih in dolgovih in ce to izpustis pri statistiki so stevilke zelene na papirju, toda nekega lepega dne se te stevilke ne bodo mogle vec izpuscati in kako bo takrat?


Nedvomno. Afriška ekonomija bi se morala zgledovati po ZDA, VB, Franciji, Japonski in ostalih zdravih zahodnih ekonomijah, čigar finančni sektorji temeljijo izključno na realnih vrednostih ... in ki dolgov praktično ne poznajo. Mar ne?

enako kot ekologi in nevladne organizacije z lepimi besedami unicujejo planet in druzbo rinejo v suznjelastnistvo in to le zato ker vecina ne more videti pet minut naprej

Presneti ekologi in nevladne organizacije! Z izbranimi besedami uničujejo planet, medtem ko se intelegentni beli človek nesebično trudi, da bi svet izboljšal s pesticidi, nitriti, nitrati, toksini, potrošništvom, kreditnimi baloni, hormonskimi motilci, industrijskimi odplakami, socializacijami izgub, toplogrednimi plini, gorami plastike in streljanjem žiraf za zabavo ...

Ogorčen sem. Kam gre ta svet?!
zapatist
# 02.08.2017 ob 13:41
@neprilagojen

Zelo intelegentna razmišljanja.
zapatist
# 02.08.2017 ob 11:35
@vnk

Morebiti se motim in se pač načelno zavzemaš, da je za krivolov treba uvesti smrtno kazen ne glede kje in za koga.

V tem primeru me pa res zanima, kako bi zgledal naš kaznovalni sistem, če bi se sprejel tvoj predlog o smrtni kazni za ta delikt.

Verjetno se strinjaš, da krivolov ni najhujše kaznivo dejanje, ki ga človek lahko stori. Torej, kakšna bi bila potem kazen za umor, večkratni umor itd?
Imaš kakšne predloge? Razčetverjenje npr.?
ginza
# 02.08.2017 ob 11:01
Te živali so res čudovite. Videla sem jih v divjini v Namibiji. Moje orožje na safariju pa je bil le fotoaparat. Afričani bodo zaščitili svoje živali, ko bodo imeli alternativo za preživetje. Dokler je pa krivolov edini način, pa je tako, kot je. Krivolov je tako kot droge, dokler bo povpraševanje, bo tudi ponudba. Povpraševanje pa je kje?
rubin
# 02.08.2017 ob 10:59
Afriki ni rešitve kot rutinska sterilizacija po prvem otroku.
zapatist
# 02.08.2017 ob 10:21
@vnk

Sicer pa lahko to predlagaš v Sloveniji...smrtna kazen za krivolov..s tem da v našem primeru ne gre za potrebo po hrani ali preživetju...

Ali pa se ti morebiti zdi, da je za našga Jožkota, to pa le malo prehuda kazen..sploh glede na to, da je bel.
juventina10
# 02.08.2017 ob 09:18
krive so tudi dotične vlade, ki omogočajo tak turizem, če se temu lahko rako splo reče.sicer pa človek, čimprej pobij vse živali na svetu, potem boš začel še pri svoji vrsti, v kolikor se to itak že ne dogaja.
Bivši uporabnik
# 02.08.2017 ob 08:35
@maxbernie
Pred tridesetimi leti, tako piše, jih je bilo pa koliko ? Takrat, pa ni še nihče dejal, da jih je premalo. V zadnjem desetletju so jih - legalno postrelili 3700. Razlika je 40.000 v treh desetletjih. Še nekaj je zmanjšalo njihovo število. Kaj pa pomeni številka 140.000 izpred treh desetletij, ali je to dovolj, ali premalo, pa se pustim prepričati z argumenti.
rokin
# 02.08.2017 ob 15:28
veliko ljudi ubija vse ostale ljudi in celotni živalski svet! in to vse zaradi pohlepa!
zapatist
# 02.08.2017 ob 13:36
@kovačeva kobila

Samo...če bereš komentarje..se zdi, da ima @nepriligojeni prav...oziroma..zgleda, da je inteligentnih belcev vedno manj...vedno več pa intelegentnih.

No...upam..da ne gre za reprezentativni vzorec.
KovacevaKobila
# 02.08.2017 ob 13:31
povej mi kje v afriki raste gospodarstvo ... ?

Človek bi si mislil, da je 'intelegenten beli človek' seznanjen z magično napravo, ki se ji reče Gugl. Slednja pravi, da se najvišjo gospodarsko rast že nekaj let beleži v Aziji in - glej ga zlomka - Afriki:

https://www.weforum.org/agenda/2016/04/w
orlds-fastest-growing-economies/
zapatist
# 02.08.2017 ob 12:32
@vnk

Torej, naceloma smrtna kazen. Bi bil pa zadovoljen tudi še nekako s tem, da se v Sloveniji uvedejo delavski konclagerji, kamor bi se do konca življenja zaprlo.krivolovca Joškota in njemu podobne.
Zanimivo.
Daj predlagaj.

Še to...tisti, ki na šverc ribo kresne v bližnjem potoku...ista kazen..ali malo manjša..glede na to...da gre za vodno žival?

Drugače pa..res nisem vedel da si tako zagret okoljevarstvenik.

Aja..kako pa naj bi bil kazovan, če jelko na črno posekaš za božic?

Smrtna? Konclager?
garmond
# 02.08.2017 ob 11:45
Niso problem tiati domačini, ki lovijo divje živali za svojo prehrano, problem so tisti (gre predvsem za egocentrične bogatune), ki pobijajo divje živali za svojo lastno zabavo.
oliva
# 02.08.2017 ob 09:58
Kar pa se tiče 'kolektivne krivde':
preberite si knjigo Terra nullius...

Zanimivo pri tem je še to, da iz leta 45', ko se nas večina tu še ni rodila, naj pa gre ena packa na vse nas, kolektivno?

Dvojna merila (itak).
robespierre
# 02.08.2017 ob 07:03
Izumiranje zivalskih vrst in rastlinja je v korelaciji z nataliteto clovestva. To je to. Nataliteta se ne zmanjsuje, kar bo pomenilo unicevanje okolja in zdestetkane zivalske vrste.

Kaj narediti? Vprasajte humaniste.
Bivši uporabnik
# 02.08.2017 ob 19:25
populacija divjih zivali = 1 / populacija clovestva

Ne glede na raso, ne glede na religijo, ne glede na ideologijo. Simpl fact.
HOR
# 02.08.2017 ob 14:35
@KLIPAN
# 02.08.2017 ob 07:52
"..."Afričanom je pač vseeno. Briga jih za okolje. Važno jim je, da se njihova populacija podvoji na 20 let."
"...Aha:
"A najpomembnejši vzrok za hitro izginjanje žiraf v divjini so tuji lovci, tako imenovani lovci na trofeje, ki plačajo, da v Afriki lovijo tamkajšnje znamenite živali, kot so levi, zebre, nosorogi ali žirafe. Morda ste avgusta lani videli fotografijo mrtve žirafe, ob kateri ponosna stoji 12-letnica iz Utaha."..."


Divji lovci iz tujine seveda so znaten negativen faktor pri iztrebljanju teh živali, vendar sploh niso glavni faktor in tako tudi ne Američani. Za začetek je potrebno vedeti, da je lovski vikend turizem na Afriške (in druge) trofeje precej razšrjen tudi v EU, predvsem v Nemčiji in Avstriji. Glede tega je poučen avstrijski dokumentarni film SAFARI* ali copy-paste v iskalnik - www.austrianfilms.com/film/safari in, da to ni domena samo kakšnih ameriških "red neckov" - in potem smo spet hitro pri Trumpu, ki je po novem izgovor skoraj za vse, kakor se za te namene zlorablja klimatsko dogajanje in s čimer se oddaljimo od problema v poceni ideološko/politično propagando namesto v rešitev problema.

Skratka za iztrebljanje žiraf je krivo predvsem dogajanje v Afriki (z jasno neokolonialno krivdo zahoda), se pravi rast populacije, ki zaseda vedno več prostora in zmanjšuje ter drobi prostor žiraf na manjše enklave, ki omejujejo premikanje za viri hrane (slabša hrana) in razmnoževanje.
Lepa ponazoritev tega problema je, da enaka količina voda hitreje izhlapi v 10 malih mlakah, kot v eni veliki... problem je, da so domačinom in divjim lovcem (medtem, ko lovijo slone...) lahka hrana in vir mesa, enako raznim vojskam, ki se premikajo naokoli, tako, da je vsled tega tudi domača trgovina z mesom žiraf zelo razvita...
Dodatno so razni tradicionalni vrači po Afriki prišli na idejo, da kosti žiraf "zdravijo" Aids in takega "zdravljenja" Aidsa je tam za vraževerne domačine veliko...
Tuji safari lovci so samo en del tega paketa in američani v Ameriki ne bodo zaustavili iztrebljanja žiraf, lahko pa odstranijo svoj prispevekin naredijo mednarodno kaj več

Kje (WTF) so do zdaj OZN in razne NVO (vsa čast tistim, ki resno praktično delajo na tem), da se ne ukrepa dovolj učinkovito mednarodno sistemsko (sredstva, organizacija,..) za preprečitev iztrebljanja. V Afriki je od 1990 samo ena lokalna organizacija (v Ngeriji) , ki uspešno skrbi za žirafe. Se pravi problem je jasen že vsaj četrt stoletja pa je zdaj prva večja medijska akcija pa še ta ni usmerjena v prave rešitve...!?
Zakaj pri OZN ni glede tega tak poudarek kakor recimo (na znanstveno nedokazan vpliv) CO2...!?
Če bi razne Maše Kalinine (strokovnjakinja za mednarodno trgovino pri organizaciji Humane Society International) in podobni modeli ( a la @KLIPAN) radi kaj resnega naredili za žirafe se naj lotijo največjih problemov ne pa lahkih politično odmevnih puhlic z samo ameriškimi safariji...!
Skratka močne zelene organizacije (pa tudi mnogi individualni premalo poučeni zelenci) so še posebej odgovorne za tisti del, kjer je njihova odgovornost za higieno "zelene" medijske kloake...!

Mimogrede zaradi rasti CO2 v zadnjih 30 letih je Zemlja bolj zelena za ca površino dveh Avstralij (ca 10-15 % prirastka rastlinske biomase) in je iz tega naslova za žirafe samo korist ne pa škoda...
LINK
www.takepart.com/article/2014/11/19/giraffes-are-poachers-newest-target
LINK
www.theatlantic.com/science/archive/2016/12/the-fall-of-the-giraffe/510062/
LINK
www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth
Kazalo