Pogin rib se je zgodil že pred tremi leti zaradi podobnih razlogov (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Pogin rib se je zgodil že pred tremi leti zaradi podobnih razlogov (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
V Perniškem jezeru spet pogin rib


Vzrok pogina več kot dvajset ton krapovskih vrst rib je zadušitev oziroma pomanjkanje kisika v vodi, piše Večer. To se zgodi zaradi previsokih temperatur in premajhne količine vode. Med vzroki za zadušitev naj bi bil sicer tudi udar strele pred mesecem dni, ki je dvignil zapornico na jezeru.
Dvig zapornice na jezeru je močno znižal raven vode in v nekaj urah skoraj izpraznil jezero. Okoliški prebivalci so na to problematiko opozarjali že ob prvem poginu pred tremi leti. Zdaj znova izpostavljajo, da je iz jezera nujno treba odstraniti mulj, ki ga je naplavilo v štiridesetih letih, odkar tam stoji jezero.
Smrad postaja vedno bolj neznosen, Perničani pa nestrpni, saj so večkrat opozarjali, da se katastrofa izpred treh let lahko ponovi. Do danes so iz jezera odstranili najmanj 10 ton poginulih rib, odstranjevanje pa se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh.
Problem predstavlja tudi še vedno nejasno lastništvo jezera. Agencija za okolje (Arso) je, preden so se začela dela na tamkajšnji hitri cesti, jezero predala Darsu. Ta naj bi po končanju del jezero znova vrnil Arsu, vendar pa na okoljski agenciji takšno predajo zanikajo.

V Perniškem jezeru spet pogin rib