Silovito neurje je zajelo zahodno Istro med Novigradom in Rovinjem. Foto: Arso
Silovito neurje je zajelo zahodno Istro med Novigradom in Rovinjem. Foto: Arso

Zaradi poplavljenih poslovnih in stanovanjskih objektov so morali posredovati gasilci, dež je oviral tudi promet, ker je poplavil nekatere ceste v mestu.

Poveljnik poreških gasilcev Denis Matošević je dejal, da so prejeli več kot 25 klicev prebivalcev, ki so imeli poplavljene poslovne objekte ali kleti v družinskih hišah. Na terenu so vsi njihovi pripadniki s petimi vozili, na pomoč so poklicali tudi kolege iz prostovoljnih gasilskih društev.

Matošević je povedal, da je v nekaj minutah padlo več kot 88 milimetrov dežja na kvadratni meter in da mestna kanalizacija ni imela zmogljivosti, da bi sprejela toliko vode v tako kratkem času, kar je povzročilo poplave.

September nadpovprečno topel
Na videoposnetkih, ki so jih na spletu objavili prebivalci Poreča, je videti, kako voda brizga tudi pol metra visoko iz kanalizacijskih jaškov ob cestah, ki so tudi poplavljene.

Hrvaški vremenoslovci so opozorili na spremembe vremena, potem ko je več dni bilo nadpovprečno toplo za sredino septembra. Za območje hrvaške Istre in Primorja so razglasili oranžni alarm, s katerim so opozorili na nevarnost za ljudi zaradi morebitnega neurja. Za Dalmacijo so razglasili rumeni alarm, kar pomeni, da je vreme potencialno nevarno za ljudi.

Vreme naj bi se v soboto dopoldne umirilo, bodo pa temperature nižje za približno deset stopinj od današnjih. Ponekod na Hrvaškem so danes izmerili okoli 30 stopinj Celzija.