Okolje

Poudarki

  • Papir, kovine in plastične materiale in bodo morale ločevati vse ustanove
  • Določene tudi mejne vrednosti emisij snovi v okolje zaradi odlaganja odpadkov
  • Žarnič: Ministrstvo dela vestno
Roko Žarnić
Žarnić je zatrdil, da novinarske konference ni sklical zaradi strahu pred Računskim sodiščem. Foto: MMC RTV SLO
Akcije zbiranja smeti bodo po novi zakonodaji bolj pogoste. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Odpadki po Evropi
VIDEO
Žarnić o ravnanju z odpadki
VIDEO
Ločevanje odpadkov po ene...

Dodaj v

Žarnić: Erjavec je imel premalo časa, da bi uredil vprašanje odpadkov

Izvajalci javnih služb bodo morali enkrat letno pozvati šole, vrtce in druge javne zavode k zbiralnim akcijam
21. januar 2011 ob 13:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za okolje in prostor s podzakonskimi akti ureja ravnanje s komunalnimi odpadki, ob tem pa zatrjuje, da se s tem cene za uporabnike ne bodo spremenile.

Roko Žarnić, minister za okolje in prostor, je na novinarski konferenci poudaril, da je Slovenija tretja država v EU-ju, ki popolnoma prenaša določbe evropskih direktiv v svoj pravni red.

Papir, kovine in plastične materiale bodo morale ločevati vse ustanove
Povedal je, da so s sodelavci pripravili štiri podzakonske akte: uredbo o ravnanju s komunalnimi odpadki, uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o odlaganju odpadkov na odlagališčih, uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja in operativni program, ki navaja cilje in zahteve dveh evropskih direktiv.

Prvi omenjeni uredbi sta medsebojno usklajeni in sta podani v enomesečno javno razpravo, na seji vlade pa naj bi bili uradno sprejeti v prvi polovici aprila.

Po besedah direktorice direktorata za okolje Barbare Avčin Tržan uredba o ravnanju s komunalnimi odpadki ureja zbiranje, obdelavo in odlaganje odpadkov. V skladu s tem med drugim na novo določa, da bodo morali papir, kovine, plastične materiale in kuhinjsko embalažo ločeno zbirati vse javne ustanove in podjetja, česar do zdaj ni bilo. Prav tako bodo morali izvajalci javnih služb enkrat na leto pozvati šole, vrtce in druge javne zavode k zbiralnim akcijam in nato zbrane ločene odpadke tudi brezplačno odpeljati. To bo urejeno tudi s kazenskimi določbami.

Določene tudi mejne vrednosti emisij snovi v okolje zaradi odlaganja odpadkov
Avčin Tržanova je izpostavila tudi okoljske cilje uredbe. Za vsako statistično regijo bo namreč zdaj predpisan delež ločeno zbranih frakcij. Če se izvajalci tega ne bodo držali, bodo lahko izgubili odločbo, da so zbiralci komunalnih odpadkov.

Uredba o spremembah in dopolnitvah uredbe o odlaganju odpadkov na odlagališčih pa določa mejne vrednosti emisij snovi v okolje zaradi odlaganja odpadkov, obvezna ravnanja in druge pogoje za odlaganje ter pogoje in ukrepe v zvezi z načrtovanjem, gradnjo, obratovanjem in zbiranjem odlagališč ter ravnanjem po njihovem zaprtju.

V javno obravnavo gre tudi tretja uredba - uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki po besedah generalnega direktorja direktorata za javne službe in investicije Bojana Dejaka nadgrajuje obstoječi pravilnik. Uredba prenaša del odgovornosti na občine in je podlaga za kazenske sankcije.

Žarnič: Ministrstvo dela vestno
Pogoj za uveljavitev nove ali spremenjene cene storitve javne službe je soglasje občinskega sveta ali skupnega organa odločanja, kadar mora biti ustanovljen z zakonom, k predlagani ceni. To pomeni, da ni več potrebno pozitivno strokovno mnenje ministrstva za okolje, ki je bilo predpisano z veljavnim pravilnikom, pravijo na ministrstvu.

Četrti podzakonski akt, operativni program, bo šel v javno obravnavo čez približno teden dni, je pojasnil minister.

Vsi omenjeni dokumenti po Žarnićevih besedah dokazujejo, da ministrstvo dela vestno. Prav zato, ker so vsi "materiali" že pripravljeni, je pretekli teden na vprašanje novinarjev, "ali 'kante' še predstavljajo problem", zatrdil, da ne, je povedal in dodal, da je prav, da Računsko sodišče opozarja na težave, saj se sicer na tem področju ne bi nič premaknilo. Menil je še, da je imel njegov predhodnik Karl Erjavec premalo časa, da bi uredil vprašanje odpadkov.

Sodelujoči na novinarski konferenci so zatrdili še, da se s spremenjeno zakonodajo cene za uporabnike ne bodo spremenile.

A. Ko.
Prijavi napako
Komentarji
Nekdopac
# 21.01.2011 ob 14:15
@master Ne bo kar lepo Pahorja najprej. Računsko sodišče je namreč delovalo tako pri Erjavcu kot Križaniču enako; Pahor pa ne ;)
Nekdopac
# 21.01.2011 ob 13:48
Menil (Žarnić) je še, da je imel njegov predhodnik Karl Erjavec premalo časa, da bi uredil vprašanje odpadkov.

LOL kako je demantiral Pahorja ha ha haaaa :P
Eska
# 22.01.2011 ob 09:34
Za Žarniča se je ločeno zbiranje odpadkov v Sloveniji začelo šele pred desetimi leti.
V Prekmurju so ločeno zbirali odpadke že pred dvajsetimi leti. Odvažali so menda Avstrijci.
Spet razlog več, da se obnovi Prekmurska republika?
Lluka
# 22.01.2011 ob 00:45
g.Žarniča bi rad pouprašal....

kako je mogoče... da ko vržem v šporgert pločevinko iz Amerike... le ta zgori in ostane NIČ. medtem ko vržem pločevinko in Slovenije le ta samo očrni . ZAKAJ ??

Kdo je tukaj bolj ekološko osveščen??

Bom dobil potreben odgovor???
master
# 21.01.2011 ob 14:13
Menil (Žarnić) je še, da je imel njegov predhodnik Karl Erjavec premalo časa, da bi uredil vprašanje odpadkov.

LOL kako je demantiral Pahorja ha ha haaaa :P


Predvsem računsko sodišče..
bryden
# 21.01.2011 ob 14:12
Odpadki so izjemno dragoceni. Reciklaža lahko nese mastne €€€. Od pridobivanja pogonskih goriv do rodovitne zemlje, polizdelkov, surovin itd. Problem so lobiji in birokracija, ki to preprečujejo.

Namesto da MORAMO nosit v namenske kontejnerje, bi morala snaga PLAČAT, da lahko te stvari odpelje! Ljudje božji to so surovine!
Nekdopac
# 21.01.2011 ob 14:09
A veš kje je glavna težava pri nas, poleg naše balkanske mentalitete, da to še ni urejeno? Ker niso nobenemu pustili, da bi organiziral kaj takšnega brez povezav in korupcije ;)
ksenak2
# 23.01.2011 ob 11:38
spet samo o končnem problemu- ločevanju velike mase odpadnih snovi, namesto o ukrepih za MINIMIZIRANJE odpadkov! Na lastne oči videno, v Vermontu, ZDA (ki se močno razlikuje od vsega ostalega v ZDA): imajo verigo supermarketov, kjer prideš s svojimi vrečkami, kanglicami, steklenicami in si natočiš mleko, olje, navagaš ovsene kosmičke in vse ostalo, tako kot pri nas zelenjavo. Plastičnih vrečk nimajo v prodaji, dobiš pa papirnate in iz blaga.

NIČ ni rečenega tudi o IZLOČANJU BIO odpadkov- tistih, ki naredijo smeti smrdljive, umazane in okolju zaradi metana še posebej neprijazne: vse biorazgradljive odpadke bi bilo potrebno v čim večji meri zajet že v stanovanju in jih ločit OD MEŠANIH - ČRNIH ODPADKOV in jih vračat v čim večji meri kot kompost nazaj v naravni krog naravnih materialov in snovi!!!

NIČ, prav NIČ tudi o obdavčevanju in kaznovanju proizvodov, ki jih ni mogoče reciklirati, ker so pač tako sestavljeni!!

Česar ni mogoče kompostirati ali reciklirati, tega industrija v bodoče NE BO SMELA PROIZVAJATI. Na ta način lahko pridemo tudi do osnovnega stanja, ki omogoča neki biološki vrsti V DOLGOROČNEM SMISLU osnovno preživetje na omejenem prostoru: NIČ ODPADKOV!!
bud00
# 22.01.2011 ob 23:53
Na naših ministrstvih je zadnji hit tole Unpersonalized Letters
Na okoljskem ministrstvu jih imajo ca.10 na MG pa trenutno testirajo prvih 15.
adnan1984
# 22.01.2011 ob 10:35
Ma ljudje ločevanje odpadkov sploh ni problem. Js sem tud za, čeprav sem bil v začetku proti. Js vidim drug problem tuki. Namesto, da bi oni nas nagajevali, ker ločujemo odpadke, oni nam zvišujejo cene storitev in bodo še zviševali. To mi ne gre u glavo, vsi se gremo neke ekologije, ampak spet na račun nas naroda. Še mal pa nam bodo davek na umazan luft uvedl. Narobe politika se tuki dela in to me jezi.
Ljudina
# 21.01.2011 ob 14:57
To vlado v kanto pa dalje.

SALVE
sinko83
# 21.01.2011 ob 14:19
A veste da se da iz odpadkov( sortiranih) delat gradbeni material ? Ki oddaja manjše sevanje kot konvencionalne opeke ? In to z hladno metodo brez uporabe gromozanskih količin energijskega inputa. Lahko bi cela naselja zgradili iz vsega tega, kar sedaj modro tlačimo pod zemljo. To je tako, kot če pometaš prah pod preprogo. Enkrat je treba tudi to očistit.
Če koga zanima, naj pošlj pm
sinko83
# 21.01.2011 ob 14:02
Ja ločevanje odpadkov bo res treba uredit, drugače ne bo možna reciklaža in posledično se bomo v lastnem dreku zadušili. Nisem nek ekološki hippie(homo groovius) ampak človek je pa res eno veliko prase. Vzemimo si za vzor Nizozemsko, kjer so prostorski problem z odpadki rešili tako, da jih že od vsega začetka ločujejo, nato pa predelajo. 90% manj odpadkov, nova delovna mesta, urejena okolica, manj onesnažena podtalnica etc. Seveda naša birokracija situacijo zapleta;
prva stvar; naučit ljudi, da MORAJO ločevat odpadke: a je tako težko enkrat na teden ali mesec peljat steklo, papir, pločevinke v namenske kontejnerje?
R2D2
# 21.01.2011 ob 23:00
... ja SALVE samo LOČENO kot se zagre ...
Kazalo