Na seznamu je 10 čebelarjev iz vse Slovenije. Foto: BoBo
Na seznamu je 10 čebelarjev iz vse Slovenije. Foto: BoBo

To so Alojz Dušan Bandelj (Maribor), Ivan Kranjc (Laporje); Leopold Lovrin (Vinica), Vinko Gramc (Krška vas, 2. del), Just Štanta (Miren, 2. del); Viljem Sirk (Dobrovo v Brdih), Peter Šorl (Bled), Ivan Šimenko (Ptuj); Franc Križan (Juršinci) in Jože Lampret (Šentvid pri Stični).

Na spletni strani uprave za varno hrano so zapisali, da jih je odbor DZ-ja za kmetijstvo 20. januarja pozval, naj javnost redno seznanja s seznamom čebelarjev, pri katerih je bilo pravnomočno ugotovljeno, da so uporabljali neregistrirane pripravke za zdravljenje varoje.

Čebelarji uporabljali strupene kemikalije
Afera z medom je izbruhnila decembra, ko je v javnost prišla informacija, da so nekateri čebelarji za zdravljenje varoje uporabljali prepovedane strupene kemikalije, ki so zdravju škodljive že v majhnih količinah. Pri poletnem nadzoru vzorcev medu in satja z medom, ki so jih odvzeli 20 čebelarjem, so odkrili vsebnost treh strupenih učinkovin, ki predstavljajo veliko tveganje za zdravje – dovoljenega insekticida amitraz, prepovedanega pesticida klorfenivinfos in prav tako prepovedanega insekticida rotenon.

Na januarski seji odbora DZ-ja za kmetijstvo je Lucija Perharič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje zagotovila, da je z vidika toksikološkega tveganja med varen, medtem ko je vodja Centra za zastrupitve UKC-ja Ljubljana Miran Brvar dejal, da hrana, proizvedena s pomočjo nezakonito proizvedenega zdravila, ki vsebuje nedovoljene in strupene učinkovine, brez vsakega nadzora veterinarjev verjetno ni zdrava za uživanje. Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi je takrat zagotovil, da je slovenski med varen in da bodo poostrili nadzor ter kaznovali vsakega, pri katerem bodo odkrili nepravilnosti.