Onesnaževanje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Bernardin, onesnaženje
Povečano fekalno onesnaženost na območju med Hotelom Bernardin in Hotelom Marko so ugotovili sredi poletja ob rednem vzorčenju kopalnih voda. Foto: Eugenija Carl

Dodaj v

Poostren nadzor nad komunalnimi priključki odkril še več kršitev

Komunalni priključki pod drobnogledom
2. september 2017 ob 10:55
Portorož - MMC RTV SLO, STA

V Okolju Piran so se zaradi nedavnega onesnaženja kopališča na Bernardinu s fekalijami odločili, da poostrijo nadzor nad komunalnimi priključki, poostren nadzor pa je razkril že kar nekaj kršiteljev.

Na Agenciji RS-ja za okolje so povečano fekalno onesnaženost na območju med Hotelom Bernardin in Hotelom Marko ugotovili sredi poletja ob rednem vzorčenju kopalnih voda, ki ga izvajajo dvakrat mesečno. Na plaži pred hotelom Vile Park so zato 4. avgusta sneli modro zastavo in obesili rdečo.

Kot so ugotovili, je bil poškodovan eden od kanalizacijskih jaškov. Onesnažena voda je v morje tekla iz počene kanalizacijske cevi, tako da so bile vrednosti presežene za več kot 200-krat. Cev so sanirali, hkrati pa so v družbi Okolje Piran odkrili nezakonit fekalni priključek na sistem meteornih voda, ki so ga zamašili.

Kopanje so spet dovolili tri dni pozneje, ob tem pa so v družbi Okolje Piran napovedali poostren nadzor. "Dnevno nadziramo komunalne priključke na omenjeni lokaciji. Ugotovili smo nekaj kršiteljev in jih prijavili občinski inšpekciji," so sporočili za STA. Nadzor bodo nadaljevali, prav tako obveščanje uporabnikov.

Iz previdnosti so na omenjenem kopališču vse od njegovega ponovnega odprtja spremljali kakovost kopalne vode redno dnevno do konca avgusta. O morebitnih novih onesnaženjih niso poročali.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
balrog
# 02.09.2017 ob 12:03
Torej se v "prestižnem" Portorožu ljudje kopajo v odplakah, človeških izločkih ... Kako je to mogoče ?? Gradijo hotele s petimi zvezdicami, ne morejo pa urediti kanalizacije ter vseh odplak preusmeriti iz morja v zmogljive čistilne naprave. To je pa res turizem po slovensko. Katastrofa. Se bo kdo sploh zganil ? Bo sledila kakšna milijonska kazen zaradi onesnaževanja naravnega okolja in ogrožanja zdravja ljudi. Dokler se ne uredi kanalizacija bi morali zapreti vse plaže na Obali, prepovedati kopanje in komercialno izkoriščanje morja, torej ribolov in nabiranje školjk za prehrano.Luksuzen Kempinski Palace Portorož ... plačaš 300 evrov za nočitev, kopaš se pa v straniščnih odplakah, turizem smo ljudje :)
los-t
# 02.09.2017 ob 11:01
Fekalni priključek na odvod meteornih vod??? Se pravi da je nekdo sral direkt v morje in bogve koliko cajta?? Spoštovanje, inšpekcija in komunalci, imate pa res zadeve pod kontrolo. Ko Nigerija je tale Piran zgleda...
mihael1
# 02.09.2017 ob 12:11
Pred Piranom pa do Fiese in naprej proti Pacugu in Strunjanu se redno pojavlja pena ob določenih urah, kar kaže na onesnaževanje.

Očitno se meri kakovost vode izven teh ur, da potem je vse v redu in ni treba nič spremeniti.

Realnost je pa drugačna.
Ramus
# 02.09.2017 ob 11:00
Nedavno onesnažeje morja s fekalijami prineslo poostren nadzor in razkrilo nekaj kršiteljev

Kopanje v fekalijah,... fino. Saj so v dopustnih koncentracijah pravijo,...
Haloo
# 02.09.2017 ob 13:55
Pregledati s kamero in zamašiti sekretne odtoke, naj se jim v kopalnicah pojavi kazen za nezakonite (nore) priključitve
politik kritik
# 02.09.2017 ob 12:56
hkrati pa so v družbi Okolje Piran odkrili nezakonit fekalni priključek na sistem meteornih voda, ki so ga zamašili.

Haha. Vsaka bajta ki ma gradbeno dovoljenje in hišno številko mora plačevat kanalizacijski prispevek (če omrežje v naselju obstaja), pa če je priključena ali ne. Samo v Slovenistanu je potem mogoče da njihovi prebivalci še vedno "goljufajo". Čeprav goljufajo sami sebe ker itak plačujejo. Katastrofa.
fafaron
# 02.09.2017 ob 13:29
Še enga bogoga Bavčarčka ne moremo zaklenit tja, kamor spada, pa da bi morje spucali?! Hahaa, pa kaj še!
goli
# 02.09.2017 ob 13:11
Zabetonirati vse priključke na črno. To bo hec, he, he.
jernejko
# 02.09.2017 ob 22:55
Naslov je bombastičen a žal v članku ni nobene informacije pocezane z naslovom. Podobno kot bi bral Slovenske novice. Sramota za tak članek.
Sardinas
# 02.09.2017 ob 21:50
Kaj pale fuš reševalec na sliki, ki nima niti znaka na hrbtu? Mogoce je pa cestar?
zapravico
# 02.09.2017 ob 16:50
To je že dolgo znano,da se večina odplak zliva v morje,samo letos je bilo zaradi toplega morja to bolj občutiti.Narediti bi morali čistilno napravo za ves portorož,ampak ga ne bodo,ker potem zmanjka denarja za vse priseske, ki se napajajo od dohodka turizma
Springbok
# 02.09.2017 ob 15:35
@ galoper - bi lahko, vendar šele za naslednje finnčno obdobje 2020 - 2027. Z vsemi postopki odobravanja torej šele in če leta 2023. Do tedaj pa hara Fekalie Ismeti.
galoper
# 02.09.2017 ob 14:14
Rok za obvezni odvod odpadnih voda preko čistilnih naprav se izteka. Morda bi lahko iz EU pridobili sredstva za izvedbo ustreznih priključkov in graditev čistilnih objektov.
Follow Me
# 02.09.2017 ob 12:48
In kdo bo odgovarjal? nobeden kot ponavadi in krivdo valid od enega na drugega.
Springbok
# 02.09.2017 ob 12:49
Vodja občinske turistične organizacije Piran: pri nas nimamo FKK plaže. Nudste preganjamo s policisti. Imamo boljšo atrakcijo: fekalno kopanje. Kopanje v fekalijah ima priznane pozitivne medicinske učinke.
Kazalo