Do povišane vrednosti zdravju nevarnih bakterij je prišlo  zaradi počene cevi v kanalizacijskem jašku tik ob glavni cesti, ki so jo že popravili. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Do povišane vrednosti zdravju nevarnih bakterij je prišlo zaradi počene cevi v kanalizacijskem jašku tik ob glavni cesti, ki so jo že popravili. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Plaža
Kopalce so pozvali, naj se umaknejo iz vode, in kopališče ogradili s trakovi, da bi onemogočili dostop. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Kopalce so pozvali, naj se umaknejo iz vode, in kopališče hotela Vile Park ogradili s trakovi, da bi onemogočili dostop. Hoteli Bernardin so neuradne izsledke analize dobili že zjutraj, uradne pa nekaj pred poldnevom, tako da so se kopalci, med njimi tudi otroci, še danes dopoldne neovirano kopali v morju. "Da je kopalna voda oporečna, so nas uradno obvestili nekaj pred poldnevom. Takoj smo šli v akcijo in prepovedali kopanje," nam je zagotovila predstavnica za stike z javnostjo Hotelov Bernardin Petra Zabukovec. Dostop do obale je zaprt na območju med skladiščem soli, jadralnim klubom Pirat in kopališčem Bernardin.
Pristojne službe so ugotovile, da je do povišane vrednosti zdravju nevarnih bakterij prišlo zaradi počene cevi v kanalizacijskem jašku tik ob glavni cesti, ki so jo že popravili. Že zjutraj so se sešli predstavniki piranskega komunalnega podjetja Okolje, Arsa, zdravstvene inšpekcije in Zavoda za varovanje zdravja. Ker so bili vzorci vode pred dvema tednoma neoporečni, so že tedaj sklepali, da je prišlo do izrednega dogodka.

Morje se je med tokratnim vročinskim valom segrelo na 28 stopinj Celzija, zato so onesnaženja vode s fekalijami toliko nevarnejša za zdravje ljudi.

Nacionalni laboratorij za zdravje je popoldne spet odvzel vzorce kopalne vode, prvi neuradni rezultati bodo pripravljeni že jutri opoldne. Kopanje v morju na tem delu je do nadaljnjega odsvetovano.

Na reki Savi, nad hidroelektrarno Arto - Blanca, pa so ribiči opazili velik črn madež. Pristojne službe so že vzele vzorce in ugotavljajo, od kod je madež, ki ga je veter popoldne odnesel proti Sevnici. Tako se je močno razširil in razkrojil. Ribiči so zaskrbljeni. Prebivalci ugibajo, ali je madež iz čistilne naprave v Dolnjem Brezovem, je poročala TV Slovenija.

Plaža v Portorožu ostaja zaprta do analiz
Počeno kanalizacijsko cev v Portorožu že popravili
Plaža v Portorožu ostaja zaprta do analiz
Počeno kanalizacijsko cev v Portorožu že popravili