Onesnaževanje
Raziskava je pokazala, da smrdeča plast na Savi Bohinjki pri Cajhnovem jezu na Lancovem niso plavajoče fekalije temveč odmrle alge. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Onesnaženje Save pri Bledu
VIDEO
Onesnaženje Save pri Lancovem

Dodaj v

Savo Bohinjko so onesnažile gnijoče alge

Za njihov pojav ni kriva blejska čistilna naprava
25. avgust 2018 ob 14:37
Bled - MMC RTV SLO, STA

Smrdeča plast na Savi Bohinjki pri Cajhnovem jezu na Lancovem niso bile plavajoče fekalije temveč odmrle alge, je pokazala raziskava. Za njihov pojav pa ne more biti kriva blejska čistilna naprava, kakršne so bile prvotne domneve okoliških prebivalcev.

Prebivalce Lancovega je v minulih dneh razburilo nabiranje smrdljivega splavja za jezom pred sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke. Domnevali so, da onesnaženje prihaja iz blejskega kanalizacijskega sistema in čistilne naprave, ki bi bila ob povečanem številu turistov in deževju lahko preobremenjena.

Radovljiška občina je domnevne plavajoče fekalije v četrtek prijavila na regijski center za obveščanje. Onesnaženje so obravnavali tudi policisti. "Prve ugotovitve kažejo, da v vodi ni bilo nevarnih snovi," so danes sporočili s PU Kranj in dodali, da so z ugotovitvami že seznanili tudi pristojni okoljski inšpektorat.

Z blejske občine, kjer so ves čas poudarjali dobro delovanje čistilne naprave, so sporočili, da je Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani izdelala neodvisno raziskavo. Analiza je pokazala, da v vodi ni zaznati fekalij, temveč se za jezom kopičijo odmrle alge in do neprijetnih vonjav prihaja zaradi gnitja.

"Očitno gre po mnenju strokovnjakov za naraven pojav, ki mu botrujeta dolgotrajna suša in nizek vodostaj rek," so zapisali na občini, kjer bodo uradno poročilo poslali tudi okoljevarstveni inšpektorici in Policijski postaji Radovljica.

Biologinja Romana Marinšek Logar je sicer po izvedeni analizi v strokovnem mnenju zapisala, da razrasta alg in posledično njihove razgradnje in sproščanja smradu ne povzroča iztok iz blejske čistilne naprave, da pa so vzrok zanj vedno presežene koncentracije dušika in fosforja. "Kdo jih spušča v Savo Bohinjko, bo treba raziskati," je zapisala.

Čistilna naprava dobro deluje
Občina Bled in koncesionar WTE posebej naglašata, da je delovanje čistilne naprave dobro in da na iztoku čistilne naprave nikoli niso bili preseženi predpisani parametri za izpust vode v vodotok. V to verjame tudi predsednik Krajevne skupnosti Lancovo Gregor Remec, vendar pa se mu postavlja vprašanje, kaj že pred čistilno napravo prek razbremenilnikov uhaja v Savo Bohinjko.

Čistilna naprava je zgrajena z zmogljivostjo 14.650 populacijskih enot. Poraba vode se v poletnih mesecih oziroma v turistični sezoni v povprečju dvigne za 20 odstotkov, kar je upoštevano v izračunu velikosti čistilne naprave in ne predstavlja težav pri kakovosti čiščenja odpadnih voda, zagotavljajo na občini.

Ob tem pojasnjujejo, da so večja nihanja bolj povezana z dotokom izvirskih in padavinskih voda, vendar kljub temu čistilna naprava še vedno normalno deluje, zlasti ob velikih vlaganjih občine v zadnjih letih v ločeno odvajanje odpadnih voda.

Vpliv prekomernega gnojenja in hranjenja rib
Kot poudarjajo na občini, je iz vseh dosedanjih strokovnih mnenj jasno, da najbolj škodljivo na stanje Blejskega jezera in posledično Jezernice in Save Bohinjke vpliva prekomerno gnojenje polj v jezerskem zaledju in prekomerno hranjenje rib. "Na žalost lokalna skupnost v tem pogledu nima pristojnosti, saj so vode v Sloveniji domena državnih ustanov ter monopolov posameznih koncesionarjev," so še zapisali na občini.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
DLeagueStar
# 25.08.2018 ob 14:57
Tako je to povprecnemu slovencku, ce se sveti je zlato ce pa smrdi je pa drek. Vmesne ni.
Bloodline
# 25.08.2018 ob 14:54
Še pomnimo, kakšne pametne so otresali MMC komentatorji tukaj? O nesposobne županu, turistih, preveč ljudi, itd....
exwannabe
# 25.08.2018 ob 15:25
Poglejte še Bohinjsko jezero....alge so se razrastle praktično od dna do vrha gladine jezera. Marsikje se lahko med plavanjem pošteno zapleteš v njih. Tudi kamenje na dnu je vedno bolj zeleno. Tega pred nekaj desetletji ni bilo....res pa je tudi, da toliko gnojnice in gnojevke kot se sedaj zliva po travnikih se tudi še ni nikoli....pa verjetno je še kakšen razlog....
mrbungle
# 25.08.2018 ob 18:38
Za razrast alg so potrebna hranila, anorganska, torej predvsem fosfor in dusik, ki v vodah povzrocita evtrofikacijo.. Nikjer ne najdem, ali ima blejska cistilna tudi tretjo oz tercialno stopnjo ciscenja, ali ima samo organsko stopnjo, torej razgradnja organskih fekalij z mikroorganizmi, blatom. Ampak dusik in fosfor pa pri tem ostajata v vodi. Tako da odgovor obcine mene ni zadovoljil, ker so dali premalo podatkov, a za vecino je to zadosti...
Branko3
# 25.08.2018 ob 16:06
Po TV smo videli, kako zelo onesnaženi pritoki se stekajo v reko in verjetno so močan razlog tudi za razvoj alg.
REsnica
# 25.08.2018 ob 21:38
Alge niso požrešne. Potrebujejo toplo vodo z malo kisika. Če pa pride v tako mlako se hranilo potem pa imajo party brez dovoljenja obcine oz države.
commodore
# 25.08.2018 ob 15:01
približno tako kot na jeseniški deponiji- vse dela super samo smrdi daleč naokoli
pejtevennazrak
# 25.08.2018 ob 15:50
@Bloodline
Jaz še vedno trdim, da turizem na Bledu niti približno ni dobro urejen. Tokrat so pač imeli več sreče ko pameti... Pofirbcaj malo na fb stran Bled.no.comment in pa na blog kofetarica
slovannn
# 26.08.2018 ob 08:18
Vzrok je nizek vodostaj in vročina. Deževje je vse rešilo, da ne boste odkrili nafte v Savi.
bobko1
# 26.08.2018 ob 11:56
Ni potrebno kakšne posebne Pameti ali raziskovanj!-jezero je pač Narava!-če je malo več umazanije,se ta meša z naravo,voda je preveč mirna-jezero-in temperature delajo svoje!!!, Kaj ni že To dovolj vzrokov,pa še kakšen se bi našel,če bi bil domačin !
ozzie
# 26.08.2018 ob 09:06
Vsi vemo kdo so glavni onesnaževalci voda, podzemne in površinske... pa si lobiji večinoma izborijo prednost pred okoljem.
Binder Dandet
# 26.08.2018 ob 09:02
Priznam, da je internetni strokovnjak @homer tokrat imel prav.:) (malo se hecam z nazivom)

Ni mi pa jasno, kako na to opcijo ni nihče pomislil zadnjič, ampak so domačini in oblasti govorile o zastrupitvi.
jneja
# 26.08.2018 ob 02:58
Kriv je Janša.
REsnica
# 25.08.2018 ob 21:29
Saj bi priplepil par komentarjev prepricanih vseznalcev ki vedo da je kriv ta in ta...in njihova imena. Očitno je kriv predvsem bog
Ramus
# 26.08.2018 ob 09:37
Ah vse ok,.... vse je bio ;)
divacvlade
# 25.08.2018 ob 16:19
za javnost je treba pomirjujoc clanek, biznis laufa na racun okolja. Beri turistov
divacvlade
# 25.08.2018 ob 16:20
Za napake zupana podkupis mmc
Kazalo