Veter je pihal s hitrostjo več kot 50 kilometrov na uro. Foto: EPA
Veter je pihal s hitrostjo več kot 50 kilometrov na uro. Foto: EPA
Nevihta
Čez drevo in v službo ... Foto: Reuters
Evropa trepeta pred hudim neurjem
Hudo neurje zajelo Otok

V Veliki Britaniji je smrtonosni veter ponekod pihal s hitrostjo 159 kilometrov na uro in za sabo pustil popolno razdejanje - podrta drevesa na železniških tirih, poškodovane strehe, porušene hiše in človeške žrtve.

V Veliki Britaniji je dve osebi zmečkalo v avtomobilu, ko je nanj padlo drevo. Na jugovzhodu države je v mestu Hever pri padcu drevesa na mobilno hiško umrlo 17-letno dekle. Zaradi zrušenega drevesa je umrl tudi najstnik v Kentu. Zaradi neugodnih vremenskih razmer so reševalci začasno prekinili iskanje 14-letnega dečka, ki ga je s plaže na južni obali v nedeljo odneslo morje.

Prometni kaos na Otoku
Pristojne oblasti so za jugozahod Velike Britanije izdale številna opozorila pred poplavami, saj bodo zaradi močnega deževja številne reke prestopile bregove.

V več delih države je sicer vladal prometni kaos, saj je nevihta kopno dosegla prav ob ponedeljkovi jutranji konici. Železniški prevozi v večjem delu juga Anglije ne obratujejo, kar je prizadelo na tisoče delavcev, ki niso mogli priti na delovna mesta.

Na največjem londonskem letališču Heathrow so odpovedali 130 poletov, tudi nekateri trajekti ne vozijo. O motnjah v letalskem prometu poročajo tudi z letališč Gatwick, Stansted, Luton in Southend, pa tudi z londonske podzemne železnice.

Nevihta po Evropi zahtevala štiri življenja
Po navedbah britanskih vremenoslovcev je nevihte na Otoku konec, kljub temu pa ta zdaj z močnim vetrom povzroča številne nevšečnosti v drugih delih Evrope, kjer je življenje izgubilo osem ljudi. Šest ljudi naj bi umrlo v Nemčiji, po eden pa na Nizozemskem in v Franciji.
O težavah z elektriko poročajo tudi s severa Francije, kjer je veter dosegal do 139 kilometrov na uro in podiral električno napeljavo. Brez električne energije je ostalo 42.000 gospodinjstev.

Nevihta se pomika proti Skandinaviji
Na nevihto se pripravljajo tudi na Nizozemskem, Danskem, Švedskem, kot tudi na severozahodu Rusije.

Švedski meteorološki urad SMHI je v petih okrožjih na jugozahodu države izdal najvišjo stopnjo alarma. Energetska podjetja svarijo pred prekinitvami dobave električne energije, začasno pa so tudi že prekinili železniški promet in trajektne povezave. Na Danskem so med drugim zaprli 18-kilometrski most Storebaelt.
V torek medtem nevihto pričakujejo na severozahodu Rusije. Sankt Peterburgu grozijo poplave, opozarja hidrometeorološki center. Oblasti Sankt Peterburga so prebivalce in turiste opozorile, da bodo za čas trajanja nevihte morda razglasili izredne razmere ter priporočile veliko mero previdnosti, so poročali ruski mediji.

Evropa trepeta pred hudim neurjem
Hudo neurje zajelo Otok