Kljub vsemu se stanje ozonske plasti izboljšuje. Foto: BoBo
Kljub vsemu se stanje ozonske plasti izboljšuje. Foto: BoBo

Plini so dobili svoje ime, ker imajo dobo trajanja manj kot šest mesecev. A kljub temu je škoda, ki jo povzročajo, znatna in bi se glede na poročilo, ki je bilo v ponedeljek objavljeno v časniku Nature Geoscience, utegnila še povečati.

Približno 90 odstotkov teh plinov nastane v oceanih, med drugim jih proizvajajo morska trava in alge ter fitoplankton. So del običajnega cikla tanjšanja in obnavljanja ozonske plasti. Preostalih 10 odstotkov pa proizvede človek in izhajajo iz industrijskih kemikalij na osnovi klora, kot je diklorometan. In ravni tega so se od 90. let preteklega stoletja v številnih delih sveta podvojile, zatrjuje vodilni avtor študije Ryan Hossaini z univerze v Leedsu.

"Bili smo precej presenečeni, ko smo videli, kako velik je bil učinek plinov VSLS," je dejal. Po oceni ekipe znanstvenikov so plini VSLS na Antarktiki odgovorni za kar 12 odstotkov škode na ozonski plasti. Na svetovni ravni je učinek še bolj drastičen - v nižji stratosferi gre kar 25 odstotkov izgube ozonske plasti pripisati plinom VSLS.

Niso tako škodljivi kot CFC-ji, a njihova količina narašča
A k sreči ti plini niso niti približno tako škodljivi kot klorofluoroogljiki (CFC), ki so jih v poznih 80. letih prepovedali z montrealskim protokolom. A, opozarja Hossaini, eden izmed virov plinov VSLS iz diklorometana je prav proizvodnja do ozona prijaznih kemikalij, ki so nadomestile klorofluoroogljike.

Plini VSLS, ki jih proizvaja človek, niso vključeni v montrealski protokol, zato običajen porabnik lahko naredi le malo za zmanjšanje njihove proizvodnje, saj se uporabljajo predvsem v težki industriji. Čeprav pa bi nam uspelo zmanjšati proizvodnjo teh plinov, bi lahko vse toplejše podnebje bistveno prispevalo k deležu, ki nastane v naravi. Za zdaj pa je še težko kar koli natančno napovedati, a Hossainijeva ekipa sumi, da bi lahko globalno segrevanje vodilo v izločanje velikih količin plinov VSLS iz oceanov v atmosfero.

Hossaini sicer poudarja, da glede na trenutno stanje še vedno uspešno popravljamo škodo, ki smo jo naredili. "Ozonska plast je na poti, da si opomore," je še dejal Hossaini.