V četrtek in petek so marsikomu zagodle nevihte, konec tedna pa bo pripekalo sonce. Foto: BoBo
V četrtek in petek so marsikomu zagodle nevihte, konec tedna pa bo pripekalo sonce. Foto: BoBo

Agencija za okolje (Arso) je izdala opozorilo pred veliko toplotno obremenitvijo, ki bo prizadela predvsem vzhodni del države, najbolj nižine. Najvišje dnevne temperature bodo do 34 stopinj Celzija. Drugod po državi bodo termometri kazali od 28 do 33 stopinj Celzija.
Popoldne in zvečer bodo v severnih krajih nastale posamezne nevihte.

V ponedeljek nevihte pogostejše
Sončno in vroče vreme se bo nadaljevalo v ponedeljek, ko so popoldne in zvečer v severnih krajih napovedane posamezne nevihte. Te bodo pogostejše kot v nedeljo. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, čez dan se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Manj verjetne bodo v vzhodni Sloveniji ter ob morju. Nekoliko hladneje bo.

Gneče in zastoji
Prometnoinformacijski center poroča o gostem prometu z zastoji na glavni cesti od Ptuja do Gruškovja. Na tem mejnem prohodu se sicer v obeh smereh čaka pol ure. Na mejnem prehodu Dragonja se tako za vstop v kot izstop iz države čaka 45 minut.


Starejši in šibkega zdravja so bolj ogroženi
Visoke temperature pogosteje prizadenejo najmlajše, ki niso sposobni tako dobro uravnavati telesne temperature kot odrasli, in ljudi nad 65. letom starosti. Posledicam visokih temperatur so bolj podvrženi še kronični bolniki in ljudje s čezmerno težo, pa tudi tisti, ki opravljajo delo na prostem. Na Arsu priporočajo, da se za takšna opravila raje izbere zgodnje jutranje ure.

Hujše je, če se pije alkohol
Vročina lahko poleg izpuščajev in utrujenosti povzroči vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost ali celo vročinsko kap. Neprijetnim učinkom visokih temperatur smo še bolj izpostavljeni ob čezmernem uživanju alkohola, uporabi nekaterih zdravil ali akutnih obolenjih.

Dnevno vsaj dva litra tekočine
Inštitut za varovanje zdravja zato svetuje, naj ljudje dnevno popijejo vsaj dva litra brezalkoholnih pijač, še najbolje vode, izogibajo pa naj se pijačam, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Obenem ni priporočljivo uživanje zelo hladnih pijač, saj lahko povzročijo želodčne krče. Prav tako se hrana v vročini hitreje pokvari, zato je nevarnost zastrupitev večja.
Na Hrvaškem oranžni alarm
Na Hrvaškem bo še topleje, zato so tamkajšnji vremenoslovci razglasili oranžen alarm. V notranjosti Dalmacije in v Slavoniji bodo temperature dosegale 38 stopin Celzija, medtem ko bo po preostali državi živo srebro doseglo 35 stopinj Celzija. Ponoči se bodo temperature gibale med 22 in 27 stopinjami. Predvsem v Istri so mogoče toplotne nevihte.