Reka Krka je že presegla opozorilno vrednost. Krka sicer večkrat poplavlja. Foto: Goran Rovan
Reka Krka je že presegla opozorilno vrednost. Krka sicer večkrat poplavlja. Foto: Goran Rovan
Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo agencije za okolje. (Za povečavo klikni na sliko.) Foto: Arso
Arso, oranžni alarm
Agencija za okolje opozarja, da bo največ padavin na severo- in jugovzhodu. Foto: Arso
Vremenoslovci opozarjajo na naraščajoče reke

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje so reke Krka, Dravinja, Rogatnica, Mestinjščica, Ljubija in Ljubljanica presegle opozorilne pretoke in počasi naraščajo. Za zdaj se po njihovih podatkih razlivajo na območju pogostih poplav.

V soboto zvečer in v noči na nedeljo bodo še naprej naraščale reke v osrednji, južni, vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Mogoča so predvsem razlivanja manjših rek in vodotokov na območju Celjske kotline, Koroške, Pohorja, Kozjaka, Slovenskih goric, Haloz, Posotelja, Dolenjske, Suhe krajine in reke Kolpe.

Ojezerjene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečale.

Krka se bo umirila v nedeljo popoldne
Po trenutnih napovedih je umirjanje večine rek mogoče pričakovati v nedeljo v jutranjih urah. Naraščanje Krke se bo umirilo predvidoma v nedeljo pozno popoldne. Dežurni hidrolog Janez Polajnar je dejal, da največji pretok reke pričakujejo v nedeljo zjutraj, ko lahko v spodnjem delu doseže okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. "To je pa že tista meja, pri kateri so lahko ogroženi nekateri objekti," je pojasnil Polajnar.

Kot je dejal, bo reka najverjetneje zalila tudi nekaj cest, zaradi česar bo morda oviran promet, prav tako pa se lahko reka tudi po travnikih razlije širše kot običajno. Velika vodnatost Krke se bo zadržala še v ponedeljek, verjetno tudi v torek, je še napovedal Polajnar.

Po podatkih civilne zaščite občine Šentjernej bi Krka lahko ogrozila objekte neposredno ob Krkinem nabrežju in nižje ležeče ceste. Pri civilni zaščiti občine Kostanjevica na Krki pa so povedali, da je Krka že poplavila del ceste Zameško-Kostanjevica, kar sicer ob poplavah ni redkost. Drugače pa Krka kostanjeviškega otoka še ne ogroža, so dodali.

Obilno deževje povzroča težave tudi drugje po državi. V občini Črnomelj se je že dopoldne dvignila podtalnica in poplavila cestišče med Staro Lipo in Drežnikom. Sredi dneva so pri Otočcu gasilci iz Krke odstranili naplavljeno drevje in vejevje, ki je ogrožalo dva lesena mostova, v Novem mestu pa je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

Sprožila sta se tudi najmanj dva zemeljska plazova, eden v Bukovju pri Slivnici v občini Šentjur, drugi pa ob vasi Selnik v občini Ig.

Reka Mura bo čez dan narasla in lahko v nedeljo v manjšem obsegu poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov.

Ob slovenski obali bo večje tudi plimovanje morja. Burja na Primorskem bo dopoldne predvsem v Vipavski dolini v sunkih še dosegala hitrost okoli 100 km/h.

V sredogorju in visokogorju bo zapadla večja količina snega, opozarjajo vremenoslovci in obisk gora odsvetujejo.

Vremenoslovci opozarjajo na naraščajoče reke