Oddajo bosta vodili Mojca Mavec in Barbara Zrimšek. Foto: BoBo
Oddajo bosta vodili Mojca Mavec in Barbara Zrimšek. Foto: BoBo
Oddaja Od njive do mize, Aleksander Jevnikar in Mojca Mavec
Skozi serijo oddaj bodo gledalci lahko spoznali zgodbe ljudi, ki so prepričani, da je v lokalno pridelani hrani naša prihodnost in priložnost za nova delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO

Že pred tem pa so koncept oddaje predstavili javnosti. Predstavitve se je udeležil tudi Dejan Židan, takrat še kmetijski minister. Udeleženci predstavitve so lahko poklepetali z uredniško ekipo oddaje in okušalne brbončice razvajali s pristnimi slovenskimi dobrotami, kot je na primer nanoški sir.

V seriji izobraževalno-dokumentarnih oddaj Od njive do mize o samopreskrbi z lokalno pridelano hrano, ki jih bodo predvajali na TV Slovenija, boste lahko izvedeli vse o oljčnem olju iz slovenske Istre, ki ga cenijo daleč onstran naših meja, govorili pa bodo tudi o mleku in vedno bolj pestri ponudbi kakovostnih, ekoloških mlečnih izdelkov, ki jih izdelujejo na slovenskih kmetijah, kranjski klobasi, vipavskem pršutu, prleški tünki ter drugih mesnih izdelkih, ki so danes zaščiteni tudi na evropskem trgu.

Skozi serijo oddaj bodo gledalci lahko spoznali zgodbe ljudi, ki so prepričani, da je v lokalno pridelani hrani naša prihodnost in priložnost za nova delovna mesta.

Na našem planetu bo v nekaj desetletjih živelo devet milijard ljudi in hrana bo postala izjemno pomembna strateška surovina. Čeprav lahko danes vso zelenjavo dobimo z drugega konca sveta, prav z dolgimi transportnimi potmi vse bolj obremenjujemo že tako ogroženo okolje.

Zakaj ne bi hrane pridelovali doma?
S pridelovanjem zdrave hrane doma lahko prispevamo k novim delovnim mestom in čistejšemu okolju za prihodnje generacije, pravijo strokovnjaki. V Sloveniji smo imeli pred dvajsetimi leti 85-odstotno samooskrbo, danes pa pridelamo v povprečju že manj kot polovico hrane, ki jo potrebujemo. Oddaje Od njive do mize želijo spodbuditi razmišljanja o prednostih lokalno pridelane hrane, njenih možnostih in priložnostih, tudi v povezavi z zgodbami ljudi, brez katerih teh žlahtnih pridelkov ne bi bilo.

Scenaristki in voditeljici oddaj, ki so nastale v sodelovanju med Izobraževalnim programom Televizije Slovenija in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, sta Barbara Zrimšek in Mojca Mavec, režiserka Ita Obersnu, snemalca Aleksander Djurišič in Bernard Perme, montažer Zvone Judež.